Blog

Slim snacken tijdens de Kerstdagen

Kerstkoekjes met trommel

Loop je op 6 december de supermarkt in voor je boodschappen dan zie je dat het  Sinterklaas snoepgoed flink afgeprijsd in de schappen ligt. De verleiding is dan groot om lekker in te slaan, maar houd jezelf in hoor! Sinterklaas is het land nog niet uit en zijn snoepgoed moet alweer plek maken voor dat van zijn opvolger. Want zoals elk jaar, staat de eerste werkdag na het vertrek van de Sint, in het teken van de Kerst en worden de schappen weer gevuld met Kerst snoepgoed.

December vol verleidingen

December is een maand vol lekkere verleidingen. Heb je jezelf de afgelopen weken in weten te houden met alle pepernoten en taaitaai die op de loer lagen? Goed bezig! Hopelijk lukt het je ook in het tweede deel van december, want vanaf vandaag staat de volgende uitdaging voor de deur: Kerst snacks.

Kerst snacks verboden?

Helaas zijn de meeste Kerst snacks niet echt gezond te noemen. Wil dat zeggen dat je ze dan helemaal niet mag eten? Nee, zeker niet! Zolang je ze maar met mate eet.

En daarom zijn wij dus fan van de 80-20% regel. 20% lekker, maar niet persé gezond. Geef jij helemaal niks om al dat lekkers dat in december in de winkel ligt? Lucky you! 🙂

Hoeveel calorieën zitten er in de meest populaire Kerst snacks?

Wanneer je een lekkere Kerst snack neemt is het natuurlijk belangrijk dat je daar van geniet. Voel je vooral niet schuldig omdat je iets ‘slechts’ hebt gegeten.

Om optimaal te kunnen genieten is het handig om te weten hoeveel calorieën er in een Kerst snack zitten, zo kan je gemakkelijk voorkomen dat je er teveel van eet. Hieronder heb ik daarom de meest populaire Kerst snacks en hun calorieën voor je op een rijtje gezet.

Calorieën per Kerst snack

Koek – per 100 gram

Snack Kcal Eiwit (gr) Koolh. (gr) Vet (gr)
Kerstengeltjes 500 6 70 22
Kerstkransen 500 4 69 22
Kaneelsterren 470 4 73 18
Chocoblokjes 470 6,5 73 16
Kerstboompjes 520 6,5 65 25
Sneeuwmannen 490 3 68 23

Kerstkoekjes, kransjes, chocolade en snoep per stuk

Snack Kcal
Kerst crèmekoekjes (9 gr) 48
Roomboter kerstkoekjes (22 gr) 97
Roomboter kerstkransje (11 gr) 53
Amandel kerstkransjes (9 gr) 47
Chocolade kransje – melk/wit (10 gr) 51
Chocolade kransje – melk (10 gr) 51
Musket kerstkransjes (10 gr) 46
Gevulde musket kerstkransjes (12,5 gr) 55
Kerstkransje met suiker (8gr) 36
Chocolade kransje gevuld fondant 44
Schuim kransje – zacht (6gr) 25
Schuim kransje – hard (16 gr) 58
Kerst schuimkransjes musket (10 gr) 43
Kerst hulstblaadjes (10 gr) 53
Chocolade kerstballen (12,5 gr) 64
Candy canes (14 gr) 54
Chocolade kerstklokjes (8,4 gr) 46

Kerstbroden

Soort Kcal
Kerststol zonder amandelspijs (50 gr) 138
Kerststol met amandelspijs (50 gr) 163
Krenten, rozijnen, notenstol met amandelspijs (50 gr) 165
Banketslof (50 gr) 150
Krenten / rozijnenbrood (45 gr) 128
Suikerbrood (35 gr) 112
Roomboter amandelstaaf / krans (25 gr) 116
Duivekater (50 gr) 162

Hoeveel van dat lekkers mag ik hebben?

Een Kerst snack is een echt verwen tussendoortje. Tussendoortjes beslaan over de dag meestal zo’n 30% van je dagelijkse caloriebehoefte. Je kan dan twee tot drie tussendoortjes nemen. Weet je niet wat jouw caloriebehoefte is, dan kan je die hier berekenen. Neem van het resultaat 10 tot 15% en je weet hoeveel calorieën jouw Kerst snack mag bevatten. Bovenstaand overzicht is handig om snel te bekijken hoeveel je van wat kunt nemen.

Uiteraard is het niet verstandig om al je tussendoortjes en snacks met een Kerst snack te vervangen 😉 Doe het met mate en probeer de 80-20% regel niet uit het oog te verliezen. Op deze manier kan ook jij tijdens de feestdagen genieten van al dat lekkers zonder aan te komen!

Mist jouw favoriete Kerst snack nog in dit overzicht? Deel hem hieronder in een reactie of stuur ons een berichtje zodat we hem alsnog kunnen toevoegen aan het overzicht.

6 reacties

 • Beste Natalia, Walter en anderen van Project Gezond,

  IK ben door het gratis weekmenu en het eerste boek heen en ondanks dat lang niet alles “mijn smaak”is ben ik al zeven kilo kwijt!! Hoera : ik ben er heel erg blij mee.
  Jullie systeem zit er enigszins in bij mij. Graag wil ik weten hoe ik zelf een dag menu kan samenstellen met behulp van jullie recepten. kan ik zoeken op ontbijt, lunch en dinergerechten?
  Hoor graag terug van jullie. Al vast hele fijne feestdagen en een gezond 2019!
  groet van Sytske.

  • Wat een mooi resultaat heb je al bereikt!
   Om te variëren op de maaltijden in het boek kun je dezelfde hoeveelheden aanhouden als in het boek staan vermeld. Dan kom je redelijk overeen uit.

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X