Ken je die mop van dat konijntje bij de bakker? Hij vroeg om worteltjestaart. De bakker had het twee dagen op rij niet. Hij verwachtte dat het konijntje terug zou komen en ging hard aan het werk om dit keer bevestigend te kunnen antwoorden op de vraag: “Heeft u ook worteltjestaart.”
“Maar natuurlijk,” antwoordde de bakker op dag 3 voldaan en opgelucht.
“Vies hè,” zei het konijntje en hupte weg.
Nou, dat konijntje had het he-le-maal mis. Worteltjestaart, of in dit geval ‘smeuïge carrot cake’ is hemels! De zachte ‘bite’ en de volle, kruidige smaak maken het je moeilijk een tweede plakje af te slaan of te laten liggen.
Lekker opeten dus die cake! Invriezen is ook een optie trouwens! Je kunt natuurlijk een poging wagen bij je konijn. Hoewel wij denken dat die het beter doet op een verse wortel 😉
Dit heb je nodig (veertien plakken)
- 75 gr roomboter
- 150 gr bloem
- 8 gr bakpoeder
- 50 gr suiker
- snuf zout
- 0,5 tl gemberpoeder
- 1 tl koekkruiden
- 1 sinaasappel
- 75 gr yoghurt
- 3 eieren (M)
- 75 gr walnoten
- 150 gr wortel (julienne)
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd
- Warm de oven voor op 175 graden.
- Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.
- Zeef de bloem en de bakpoeder boven een ruime kom.
- Meng de suiker, een flinke snuf zout, de gemberpoeder en koekkruiden door de bloem.
- Rasp de schil van de sinaasappel en roer door het bloemmengsel.
- Spatel de gesmolten boter en vervolgens de yoghurt erdoor.
- Voeg één voor één de eieren toe. Roer het ei telkens eerst helemaal door het beslag, voordat je het volgende ei toevoegt.
- Hak de walnoten grof door.
- Roer de wortel en de walnoten door het beslag.
- Giet het beslag in een licht ingevette cakevorm.
- Zet de carrot cake voor 40 minuten in de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Tips en tricks
- Wij gebruikten voor dit recept een zakje ‘peen julienne’. Je kunt ook een bos wortels kopen en zelf met de rasp in de weer gaan.
- Met één theelepel koekkruiden gaat je huis erg lekker ruiken en de cake krijgt daarmee een subtiele kruidige smaak. Je kunt -als je ervan houdt- ook iets meer koekkruiden of zelfs verse gember toevoegen voor een sterkere smaak.
- We gebruiken in dit recept alleen de schil van de sinaasappel. Rasp alleen het oranje deel van de schil voor een subtiele citrussmaak. Het witte deel maakt de cake bitter.
Voedingswaarde (per plak)
- Kcal: 149
- Eiwit: 4 gram
- Koolhydraten: 13 gram
- Vet: 9 gram
- Vezels: 2 gram
De cake was heerlijk ,ik heb het met winterwortel gedaan …geraspt
Vol goede moed geprobeerd, het leek me heerlijk! Bak regelmatig, dus leek me geen probleem.. Alleen is dit niet gerezen en niet gaar te krijgen, na zeker de dubbele tijd nog steeds niet gaar!
Ik heb het recept gevolgd en de ingrediënten netjes afgewogen, geen idee waar het aan ligt, hebben jullie enig idee?
Erg zonde van alle ingrediënten die nu de kliko in gaan..
Dat is inderdaad vreemd! Kan het liggen aan de oventemperatuur? Soms wijkt de werkelijke temperatuur af van hetgeen op je schermpje staat, een losse thermometer kan dan helpen om de juiste temperatuur te bepalen.
Ik heb daar geen last van! Ik maak hem geregeld.
Heb bijna altijd wel een voorin de vriezer
Net geproefd, heerlijk van smaak! Bedankt!
Kan je de sinaasappel ook weglaten?
Ik ben in love met deze cake.. de pompoencake was al favoriet.. maar deze is misschien wel nog lekkerder. Kan deze ook gewoon ingevroren worden?
Ja hoor, deze cake is prima in te vriezen.
Kun je de bloem en bakpoeder vervangen door cakemeel?
Ja dat kan. We leggen het in dit artikel aan je uit: https://www.projectgezond.nl/wanneer-gebruik-je-bloem-meel-zelfrijzend-bakmeel-gist-bakpoeder-en-bakingsoda/.
Waar kan je de noten voor vervangen? of kan je deze gewoon weglaten?
Je kunt ze weglaten of vervangen voor bijvoorbeeld wat rozijnen of ander gedroogd fruit.
Op welke maat/lengte cakevorm zijn deze hoeveelheden gebaseerd?
Wij gebruiken een standaard blik van 30 cm. Maar iets kleiner of groter kan natuurlijk ook.
Hij was verrassend lekker van smaak alleen een beetje droog. Ik had de winterpeen heel klein gesneden. Volgende keer rasp ik hem. Gelijke herfst cake.
Hij was heerlijk! Mijn kinderen willen graag dat ik m nog een keer maak en mijn man was verrast dat de cake niet naar wortels smaakte (hij is een beetje als dat konijn ?) Mijn vraag is; zou je ipv bloem ook boekweitmeel kunnen gebruiken?
Ja dat kan wel, de cake zal alleen wat stugger worden.
Heerlijke cake en super simpel recept, dank! Hoe raden jullie aan de cake te bewaren? In een afgesloten bak in de koelkast, of juist erbuiten?
Ik heb overigens zelfrijzend bakmeel gebruikt i.p.v. bloem en bakpoeder, ging prima. En wat rozijnen toegevoegd, vond ik erg lekker.
Het beste kun je de cake inderdaad in een afgesloten trommel bewaren. Je kunt de cake ook heel goed in plakken invriezen.
Kun je de bloem ook vervangen door volkorenmeel?
Ja hoor, dat kan.
Kan je ook glutenvrij zelfrijzend bakmeel meer gebruiken?
Ja hoor, dat kan.
Is dit een verantwoord tussendoortje voor iedere dag bijvoorbeeld. Niet dat ik dat doe hoor, want afwisseling is goed. Maar wel verantwoord genoeg?
Zou je ipv suiker ook een vervanger kunnen toevoegen? Bijv. een banaan of honing?
In dit recept kan je dan honing of agavesiroop gebruiken.
Wat is de baktijd wanneer je een muffin-vorm zou gebruiken?
Ongeveer 20-25 minuten kun je dan aanhouden.
Wat voel ik me blond zeg….
Ben de eieren vergeten toe te voegen. Kwam er pas achter na het bakken dus we zullen ervaren of het nog ergens naar smaakt.
Gebruikt u 175 gr boven- en onderwarmte ovenstand? Of heteluchtoven?
Hoi Anita, in dit artikel geven we antwoord op de meeste gestelde bakvragen: https://www.projectgezond.nl/veelgestelde-bak-vragen/ In onze recepten gaan we uit van de heteluchtstand. Maar dit is eenvoudig om te rekenen naar de boven- en onderwarmte stand door de temperatuur ongeveer 10% hoger te zetten.