Diner

Smeuïge carrot cake

Ken je die mop van dat konijntje bij de bakker? Hij vroeg om worteltjestaart. De bakker had het twee dagen op rij niet. Hij verwachtte dat het konijntje terug zou komen en ging hard aan het werk om dit keer bevestigend te kunnen antwoorden op de vraag: “Heeft u ook worteltjestaart.” 

“Maar natuurlijk,” antwoordde de bakker op dag 3 voldaan en opgelucht.

“Vies hè,” zei het konijntje en hupte weg.

Nou, dat konijntje had het he-le-maal mis. Worteltjestaart, of in dit geval ‘smeuïge carrot cake’ is hemels! De zachte ‘bite’ en de volle, kruidige smaak maken het je moeilijk een tweede plakje af te slaan of te laten liggen.

Lekker opeten dus die cake! Invriezen is ook een optie trouwens! Je kunt natuurlijk een poging wagen bij je konijn. Hoewel wij denken dat die het beter doet op een verse wortel 😉

Dit heb je nodig (veertien plakken)

  • 75 gr roomboter
  • 150 gr bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 50 gr suiker
  • snuf zout
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 sinaasappel
  • 75 gr yoghurt
  • 3 eieren (M)
  • 75 gr walnoten
  • 150 gr wortel (julienne)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd

  • Warm de oven voor op 175 graden.
  • Smelt de boter op laag vuur in een steelpan.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder boven een ruime kom.
  • Meng de suiker, een flinke snuf zout, de gemberpoeder en koekkruiden door de bloem.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en roer door het bloemmengsel.
  • Spatel de gesmolten boter en vervolgens de yoghurt erdoor.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Roer het ei telkens eerst helemaal door het beslag, voordat je het volgende ei toevoegt.
  • Hak de walnoten grof door. 
  • Roer de wortel en de walnoten door het beslag.
  • Giet het beslag in een licht ingevette cakevorm.
  • Zet de carrot cake voor 40 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Tips en tricks

  • Wij gebruikten voor dit recept een zakje ‘peen julienne’. Je kunt ook een bos wortels kopen en zelf met de rasp in de weer gaan.
  • Met één theelepel koekkruiden gaat je huis erg lekker ruiken en de cake krijgt daarmee een subtiele kruidige smaak. Je kunt -als je ervan houdt- ook iets meer koekkruiden of zelfs verse gember toevoegen voor een sterkere smaak.
  • We gebruiken in dit recept alleen de schil van de sinaasappel. Rasp alleen het oranje deel van de schil voor een subtiele citrussmaak. Het witte deel maakt de cake bitter. 

Voedingswaarde (per plak)

  • Kcal: 149
  • Eiwit: 3,7
  • Koolhydraten: 12,9
  • Vet: 9,1
  • Vezels: 1,8

Eet smakelijk!

23 reacties

Laat een reactie achter