Aardappels, vlees en groente. Daar hoort natuurlijk een portie jus bij! Deze jus kun je heel gemakkelijk maken en is een echte smaakmaker.
Dit heb je nodig (275 milliliter)
- 20 gr boter
- 15 gr bloem
- 200 ml runderbouillon
- 1 takje rozemarijn
- 5 ml sojasaus
- 5 ml worcestersaus
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten
- Laat de boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat dit al roerend meebakken tot je een bruin gekleurde roux krijgt. Dit duurt 5 tot 10 minuten. Hoe bruiner je de roux bakt, hoe bruiner de jus uiteindelijk wordt. Let wel op dat de roux niet verbrandt.
- Voeg de runderbouillon toe en laat het mengsel al roerend opnieuw aan de kook komen.
- Hak ongeveer 10 naaldjes rozemarijn fijn en roer dit samen met de sojasaus en worcestersaus door de jus.
- Voeg naar smaak eventueel extra sojasaus of worcestersaus toe.
Tips en tricks
- De jus kun je heel makkelijk invriezen in portiezakjes waar je ijsblokjes mee maakt.
Voedingswaarde (per 100 milliliter)
- Kcal: 78
- Eiwit: 0,9 gram
- Koolhydraten: 4,9 gram
- Vet: 6,2 gram
- Vezels: 0,7 gram
Kan dit ook met gedroogde rozemarijn?
Ja dat kan ook.
Wat pak je dan bijvoorbeeld voor runderbouillon? Geen blokje neem ik aan?
Wij hebben de snelle jus wel gemaakt met bouillon van een blokje. Maar je mag uiteraard ok zelf bouillon maken. Alleen is de jus dan niet zo snel klaar 😉
Wat voor boter gebruiken jullie voor de jus ?
Wij gebruiken ongezouten roomboter.