Met dit recept spelen we een beetje vals. Eigenlijk is het geen ‘echte’ stamppot, gezien je niet alles door elkaar stampt. De snijbonen roer je namelijk door de aardappels in plaats van dat je ze stampt. Op deze manier behoud je wel de lekkere bite van de snijbonen. En het ziet een stuk leuker uit eigenlijk! Althans, dat vinden wij ;).
Dit heb je nodig (twee personen)
- 400 gr aardappels
- 60 ml melk
- 10 gr roomboter
- 400 gr snijbonen
- 1 kippenbouillonblokje
- 150 gr gerookte kipfilet
- 80 gr kaas
Zo maak je het
Bereidingstijd: 25 minuten
- Schil de aardappels, kook ze gaar, voeg de melk en boter toe en stamp er een gladde puree van. Maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.
- Snijd de snijbonen in kleine stukjes en kook ze in water met het bouillonblokje ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Snijd ondertussen de gerookte kip en kaas in kleine blokjes.
- Roer de snijbonen door de aardappelpuree en voeg ook ongeveer driekwart van de kipfilet en kaas toe.
- Schep de stamppot op en bestrooi met de overige kipfilet en kaas.
Tips en tricks
- Als de stamppot teveel is afgekoeld zet je ‘m even in de magnetron. Dit zorgt er ook voor dat de kaasblokjes smelten en dat maakt het gerecht nog lekkerder. Uiteraard kun je dit ook in een pan doen in plaats van in de magnetron.
- Maak de aardappelpuree echt goed op smaak. Gebruik daarbij gerust kruiden die je zelf lekker vindt. Verder gebruiken we namelijk geen kruiden in dit recept.
- Je kunt de aardappelpuree ook prima met crème fraîche bereiden in plaats van boter. We vinden dat op zich een goed idee, maar willen niemand met een aangebroken verpakking crème fraîche laten zitten. Vandaar dat we voor boter en melk hebben gekozen. Heb je nog crème fraîche in huis, of weet je een goede bestemming voor het deel dat je overhoudt? Maak de aardappelpuree dan gerust met crème fraîche.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 462
- Eiwit: 37 gram
- Koolhydraten: 46 gram
- Vet: 13 gram
- Vezels: 8 gram
Oeps….schrijffoutje bij Snijbonen stampot: Hij zij er zelf al bij d…: Hij zei…..
Je kunt een restje creme fraiche ook invriezen tot de volgende keer. Ik weet alleen niet wat de max. tijd is. Het is een heerlijk middel om ergens bij te gebruiken.
Creme fraiche is wel gevoelig voor schiften. Daarom raden wij aan het niet in te vriezen en beter vers te kopen wanneer je het nodig hebt. In de koelkast kun je het 2-3 dagen na openen bewaren 🙂
Wij hebben onlangs de crème fraiche ingevroren en na ontdooiing weer gebruikt. Ging prima, geen last van schiften gehad.
Dat is goed om te weten! Gaan wij het hier ook eens proberen 🙂
Gisteren heb ik stamppot snijbonen gegeten lekker
Wat goed om te horen dat de stamppot jou ook heeft gesmaakt 🙂
Maakt het gebruik van crème frache iets uit in de calorieën?
Crème fraîche bevat vrij veel calorieën, dus dit maakt zeker ui voor de totale hoeveelheid calorieën.
snijbonen stamppot is heerlijk met een groen geraapt appeltje erdoor
dat appeltje moet natuurlijk geraspt! zijn?
Vandaag gegeten, super lekker. In welk boek staat dit recept?
Dit recept staat in het eerste boek.
Super lekker recept!
Kan dit ook ingevroren worden?