Tussendoortjes & snacks

Sorbet van citroenijs met rode vruchtensaus

Sorbet van citroenijs met rode vruchtensaus

Citroenijs, misschien wel één van de mooiste voorbeelden van hoe je zoet en zuur met elkaar kunt combineren 🙂 Heel gezond is het niet, er gaat aardig wat suiker in. Maar je weet hoe wij daar over denken: soms hoeft het niet gezond te zijn als het maar wel echt lekker is. Dan letten we even niet op calorieën en andere voedingswaarden maar maken we een lekker recept precies zoals het hoort te zijn. En dat is in het geval van citroenijs met suiker.

Al met al valt de ‘schade’ best wel mee. Je hebt een heerlijk dessert dat in totaal 209 Kcal bevat. In een punt taart of een stuk brownie zit meer. Overigens maakt het voor jou helemaal niet uit. Wij hebben er al voor gezorgd dat dit lekkere toetje gewoon in je dagmenu past. Geniet er dus maar van zonder jezelf schuldig te voelen want dat is nergens voor nodig. Je bent immers niet aan het zondigen. Dat zou pas aan de orde zijn als je stiekem nog een bolletje extra opschept 😉

Dit heb je nodig (500 gram)

Citroenijs:

  • 4 citroenen
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 1 eiwit
  • 300 ml water

Rode vruchtensaus:

  • 250 gr zomerfruit
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 100 ml water
  • munt (garnering)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 8 uur invriezen

  • Rasp de schil van één citroen en doe dit in een pannetje met de suiker en het water. Laat koken en roer tot de suiker is opgelost. Laat het vervolgens helemaal afkoelen.
  • Pers de citroenen uit.
  • Zeef het afgekoelde water, zodat de citroenschilletjes eruit zijn en voeg het sap van de citroenen bij het water.
  • Zet het mengsel in een lage bak in de vriezer. Laat het vier uur staan, maar roer elk half uur even door.
  • Klop het eiwit los en spatel dit door het citroenmengsel.
  • Laat nog vier uur doorvriezen, waarbij je het mengel tussendoor nog een paar keer omschept.

Voor de saus

  • Kook het zomerfruit met de suiker in een klein laagje water. Als de vruchtjes uit elkaar vallen, pureer je de massa tot een gladde saus.

De sorbet maken

  • Dompel een ijslepel in heet water en schep twee mooie bolletjes van het ijs. Giet de vruchtensaus erover en garneer met munt en eventueel nog wat zomerfruit.

Tips en tricks

  • Het tussentijds doorroeren is bedoeld om harde stukjes in het ijs te voorkomen. Aan het begin van de vriestijd roer je het mengsel steeds flink door.
  • Laat de saus gerust even doorkoken om de gewenste dikte te krijgen.
  • De onderstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op 100 gr ijs, 25 gr saus en 25 gr extra fruit (garnering) per persoon.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 209
  • Eiwit: 1,6 gram
  • Koolhydraten: 50,9 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vezels: 2,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter