Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Tussendoortjes & snacks

Sorbet van citroenijs met rode vruchtensaus

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Citroenijs, misschien wel één van de mooiste voorbeelden van hoe je zoet en zuur met elkaar kunt combineren 🙂 Heel gezond is het niet, er gaat aardig wat suiker in. Maar je weet hoe wij daar over denken: soms hoeft het niet gezond te zijn als het maar wel echt lekker is. Dan letten we even niet op calorieën en andere voedingswaarden maar maken we een lekker recept precies zoals het hoort te zijn.

Al met al valt de ‘schade’ best wel mee. Je hebt een heerlijk dessert dat in totaal 173 Kcal bevat per persoon. In een punt taart of een stuk brownie zit meer. Geniet er dus maar van zonder jezelf schuldig te voelen want dat is nergens voor nodig.

Dit heb je nodig (6 porties)

  • 4 citroenen
  • 225 gr witte basterdsuiker
  • 300 ml water
  • 1 ei
  • 275 gr zomerfruit (diepvries)
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • takje munt (optioneel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 8 uur invriezen

  • Breng 300 milliliter water met de rasp van 1 citroen en 200 gram van de witte basterdsuiker zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen.
  • Pers alle 4 de citroenen uit.
  • Zeef het afgekoelde water, zodat de citroenrasp eruit is en voeg het sap van de citroenen bij het water.
  • Zet het mengsel in een lage bak in de vriezer. Laat het 4 uur invriezen. Roer het mengsel elk half uur goed door met een vork.
  • Splits het ei. Het eigeel heb je niet nodig voor dit recept.
  • Klop het eiwit los en spatel dit door het halfbevroren citroenmengsel. Laat nog 4 uur doorvriezen. Schep het mengsel tussendoor nog enkele keren om tot het nauwelijks meer mogelijk is.
  • Haal al het benodigde zomerfruit uit de diepvries.
  • Breng 125 gram van het zomerfruit met 50 milliliter water en de overige 25 gram witte basterdsuiker aan de kook. Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken en pureer het vervolgens tot een gladde saus.
  • Dompel een ijslepel in heet water en schep per persoon 2 bolletjes (samen 100 gram) van het ijs in een schaaltje.
  • Giet 25 milliliter vruchtensaus over de bolletjes ijs.
  • Verdeel 25 gram zomerfruit over de bolletjes ijs en garneer met een blaadje munt.

Tips en tricks

  • Het tussentijds doorroeren is bedoeld om harde stukjes in het ijs te voorkomen. Aan het begin van de vriestijd roer je het mengsel steeds flink door.
  • Je kunt er bij dit recept ook voor kiezen om 125 gram diepvriesfruit te gebruiken en voor de garnering vers fruit te nemen.

Voedingswaarde (per portie)

  • Kcal: 173
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 42 gram
  • Vet: 0 gram
  • Vezels: 2 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Lekker fris lijkt me dat. Ik heb sinds kort een ijsmachine. Moet ik dan stappen overslaan? Of hetzelfde recept gebruiken? In de diepvries hoeft dan niet.

    • Hoi Jet, Wanneer je een ijsmachine hebt wordt het inderdaad een stuk makkelijker. Als het goed is hoef je dan niets om te scheppen en doet het apparaat het ‘zware’ werk voor je 😉 Geniet van het ijs!

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X