Diner Lunch

Soto ajam

Dit recept is een klassiek familierecept. Het is ons ooit eens toevertrouwd en we voelen ons zeer vereerd.

Zoals wel vaker het geval is bij familierecepten: het is net even anders dan de basisversie of de meest bekende versie van het recept.

‘Less is more,’ zeggen we wel eens, maar wij hebben ervaren dat dit met klassieke familierecepten niet altijd het geval is. Zo ook bij dit recept. Het zit ‘m in een perfecte combi van details.

Er zit wel wat voorbereidingstijd in dit recept maar die is ook te ‘omzeilen’. Zie daarvoor de tips en tricks ūüôā

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 500 gr kippenpoten
  • 160 gr rijst
  • 60 gr glasnoedels
  • 250 gr taug√©
  • 50 gr selderij
  • 20 gr gebakken uitjes
  • 20 gr sambal
  • duimpje gember
  • 4 laurierblaadjes
  • 100 tot 130 gr soto boemboe (pakje van bv. Kokki Djawa, Samasaya of Conimex )
  • 1 stengel citroengras
  • 5 gr laos
  • 4 eieren
  • 20 ml citroensap

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur pruttelen

  • Kook de kippenpoten in 1,5 liter water in ongeveer 30 minuten¬†gaar. Haal de kippenpoten uit het kookvocht en laat afkoelen.
  • Voeg aan het kookvocht van de kippenpoten de geschilde gember, laurierblaadjes, stengel citroengras, laos en de soto boemboe toe en laat de bouillon minimaal 2 uur trekken.
  • Pluk het vlees van de afgekoelde kippenpoten af.
  • Kook de eieren hard en laat ze schrikken en pel ze.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Breng in een steelpannetje water aan de kook. Doe de taug√© erin en haal het er vrijwel direct weer uit. Gooi het water niet weg, want:
  • Zet het vuur uit en voeg de glasnoedels toe. Laat minstens 4 minuten staan en giet af.
  • Hak de selderij fijn.
  • Schep de rijst in een kom of diep bord. Schep de glasnoedels en vervolgens de taug√© erbovenop.
  • Op de taug√© leg je de plukjes kip, het ei in partjes, de selderij en de gebakken uitjes.
  • Sprenkel de citroensap erover. Zeef de bouillon (soto) en¬†giet het¬†erover.
  • Maak verder op smaak met sambal, zout en peper.

Tips en tricks

  • Voor de snelle versie van dit recept gebruik je 1,5 liter water met √©√©n √† twee kippenbouillonblokjes om de kippenpoten gaar te koken. Daar voeg je dan direct aan het begin de geschilde gember, laurierblaadjes, stengel citroengras, laos en de soto boemboe aan toe. De soto boemboe geeft al veel smaak dus in principe heb je aan √©√©n kippenbouillonblokje voldoende.
  • De bouillon kun je de dag van tevoren bereiden en ’s nachts laten trekken. Uiteraard koud, dus zonder warmtebron eronder.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:¬†472
  • Eiwit:¬†20,0 gram
  • Koolhydraten:¬†48,3 gram
  • Vet:¬†15,9 gram
  • Vezels:¬†4,8 gram

Eet smakelijk!

5 reacties

Laat een reactie achter