Diner Lunch

Soto ajam

Dit recept is een klassiek familierecept. Het is ons ooit eens toevertrouwd en we voelen ons zeer vereerd.

Zoals wel vaker het geval is bij familierecepten: het is net even anders dan de basisversie of de meest bekende versie van het recept.

‘Less is more,’ zeggen we wel eens, maar wij hebben ervaren dat dit met klassieke familierecepten niet altijd het geval is. Zo ook bij dit recept. Het zit ‘m in een perfecte combi van details.

Er zit wel wat voorbereidingstijd in dit recept maar die is ook te ‘omzeilen’. Zie daarvoor de tips en tricks 🙂

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 500 gr kippenpoten
  • 1 stengel citroengras
  • 2 cm gember
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 gr laos
  • 100 tot 130 gr soto boemboe (pakje van bv. Kokki Djawa, Samasaya of Conimex)
  • 4 eieren
  • 160 gr rijst
  • 60 gr glasnoedels
  • 125 gr taugé
  • 50 gr selderij
  • 20 gr gebakken uitjes
  • 20 ml citroensap
  • 20 gr sambal

Zo maak je het

Bereidingstijd: 45 minuten

  • Doe de kippenpoten samen met 1,5 liter water in een pan en breng aan de kook.
  • Kneus de stengel citroengras en schil de gember. Voeg samen met de laurierblaadjes, de laos en de soto boemboe toe aan de kippenpoten.
  • Laat het geheel 30 minuten koken met de deksel op de pan. Zet het vuur uit en haal de kippenpoten uit de pan. Laat al het kookvocht in de pan zitten. Dit is de bouillon voor de soep.
  • Pluk het vlees van de afgekoelde kippenpoten.
  • Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Spoel ze koud, pel ze en snijd ze in parten.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Bereid de glasnoedels volgens de instructies op de verpakking
  • Overspoel de taugé met kokend water en laat uitlekken.
  • Hak de selderij fijn.
  • Verdeel de rijst over kommen of diepe soepborden.
  • Schep de glasnoedels en vervolgens de taugé erbovenop.
  • Verdeel de kip, de partjes ei, de fijngehakte selderij en de gebakken uitjes over de taugé.
  • Besprenkel met het citroensap.
  • Verwarm en zeef de bouillon die nog in de pan zit en verdeel over de kommen of soepborden.
  • Voeg naar smaak sambal, peper en eventueel zout toe.

Tips en tricks

  • Voeg een deel van de sambal toe aan het water waarin je de kippenpoten kookt. Zo kan de smaak goed in de bouillon trekken.
  • Wil je het jezelf iets makkelijker maken? Kies dan voor 220 gram rijst óf glasnoedels in plaats van een combinatie van die twee.
  • Vervang een deel van de taugé door andere groente om het gerecht nog meer kleur en smaak te geven.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 421
  • Eiwit: 19 gram
  • Koolhydraten: 48 gram
  • Vet: 16 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

5 reacties

Laat een reactie achter