Spanakopita, spanakopita, spanakopita…ben jij al gestruikeld over de naam van dit heerkijke recept? Blijven oefenen terwijl je de ovenschotel klaarmaakt. En zodra de schotel de oven uitkomt kun jij zonder struikelen roepen: spanakopita!
Dit heb je nodig (twee personen)
- 5 vellen filodeeg
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 50 gr bosui
- 15 gr peterselie
- 400 gr spinazie
- 80 gr feta
- 2 eieren
- 50 ml melk
- 10 gr dille
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal de vellen filodeeg uit de vriezer en laat volledig ontdooien onder een vochtige theedoek.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Snijd de bosui in ringen en hak de peterselie grof door.
- Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het uitje en de knoflook een paar minuten aan.
- Bak de bosui en peterselie kort mee.
- Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Zet het vuur uit.
- Doe de groenten in een ruime zeef of in een vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit het mengsel.
- Doe de groenten terug in de wok.
- Snijd of verkruimel de feta. Roer de feta door de groenten in de wok.
- Maak het geheel op smaak met peper en eventueel zout.
- Klop de eieren los met de melk.
- Hak de dille fijn en voeg dit samen met wat peper en zout toe aan het eimengsel.
- Bekleed een ingevette ovenschaal met de vellen filodeeg. Laat aan alle kanten van de schaal flappen filodeeg hangen die je straks terug kunt vouwen over de gevulde ovenschaal.
- Stort de groenten in de met deeg beklede ovenschaal en giet het eimengsel erover.
- Vouw de vellen filodeeg terug over de groenten. Drapeer ze willekeurig schuin over elkaar heen.
- Smeer het filodeeg bovenop grondig in met olijfolie.
- Zet voor 25 à 30 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Het is belangrijk dat het filodeeg tijdens het ontdooien vochtig blijft. Anders scheurt het erg snel. Het gebruik van de vochtige theedoek is daarom erg belangrijk.
- Houd de spanakopita in de gaten als hij in de oven staat. Het deeg moet mooi bruin en knapperig worden, maar niet te donker kleuren. Draai de oventemperatuur eventueel terug als het te snel gaat.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 488
- Eiwit: 26 gram
- Koolhydraten: 48 gram
- Vet: 19 gram
- Vezels: 8 gram
Ik heb een vraagje ik ben vrachtwagen chauffeuse en rijd met man door Europa zijn twee weken onderweg en dan een weekend thuis ..hebben jullie daar ook tips en tricks voor ?
Je kunt van te voren dan misschien wat menu’s samenstellen met producten die je makkelijk kunt meenemen of onderweg kunt kopen. En probeer ook vooral je porties aan te houden als je buiten de deur eet.
Hi, kan ik dit gerecht ongebakken bereiden, invriezen, ontdooien en dan afbakken?
Hoi Eef, helaas gaat dat niet. Filodeeg kan je namelijk niet opnieuw invriezen nadat het ontdooid is geweest. Dit gebeurt tijdens het bereiden. Daarom is dit geen goed recept om de avond van te voren klaar te maken.
Hoi! Kun je de feta ook vervangen door mozarella?
Ja dat kan ook. Geniet ervan!
Ik maak deze altijd met broccoli en een beetje serranoham. Is een grote favoriet hier!
Heel lekker, deze ga ik vaker maken. Ik had nog wat pijnboompitten liggen en heb deze toegevoegd, gaf een lekkere bite.
zou het ook met rijstvellen kunnen of glutenvrij bladerdeeg? ivm glutenvrij eten
Ja hoor, dat kan ook.
Hoi, kun je in plaats van feta of mozzarella ook nog andere kaas soorten gebruiken? En zo ja, welke?
Je kunt ook kiezen voor gewone kaas of geitenkaas in dit recept.
Ik hou echt niet van dille. Nu kan ik het er gewoon uit laten of kan ik het door iets anders vervangen?
Dille kun je prima weg laten
hoi,
kan dit gerecht ook met andere groentes maken?
zoja met welke groente eventueel?
Dit recept hoort wel echt met spinazie. Je kunt natuurlij altijd wisselen met groente, of je kunt een andere hartige taart klaarmaken: https://www.projectgezond.nl/hartige-taart-recepten/.
Ik heb een vraag over de calorieën (eigenlijk omdat ik het als hoofdgerecht best weinig vond)
Ik wil niet vervelend of eigenwijs zijn maar….
Als ik alles opzoek en bereken kom ik niet eens op de helft van de calorieën
Klopt dit echt wel? Waar ga ik de mist in?
Het kan zijn dat je misschien niet al het filodeeg hebt meegerekend. Hier zitten de meeste calorieën in. Ook de feta en de olijfolie die je gebruikt bevatten aardig wat calorieën. Al met al kom je dan toch echt uit op de voedingswaarden die we aangeven bij dit recept.
Kan ik het ‘s morgens maken en ‘s avonds afbakken? Of wil dat ook niet met dat filodeeg?
Ja dat moet wel lukken. Bewaar de schotel overdag dan wel in de koelkast.
Dank je wel.