Alle recepten uit ons boek 'VEGETARISCH' Diner Vegetarisch recept

Spanakopita

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons afslankboek ‘VEGETARISCH’ met meer dan 70 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.

Spanakopita, spanakopita, spanakopita…ben jij al gestruikeld over de naam van dit heerkijke recept? Blijven oefenen terwijl je de ovenschotel klaarmaakt. En zodra de schotel de oven uitkomt kun jij zonder struikelen roepen: spanakopita! 

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 5 vellen filodeeg
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr bosui
  • 15 gr peterselie
  • 400 gr spinazie
  • 80 gr feta
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • 10 gr dille

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de vellen filodeeg uit de vriezer en laat volledig ontdooien onder een vochtige theedoek.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de bosui in ringen en hak de peterselie grof door.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het uitje en de knoflook een paar minuten aan.
  • Bak de bosui en peterselie kort mee.
  • Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Zet het vuur uit.
  • Doe de groenten in een ruime zeef of in een vergiet. Druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit het mengsel.
  • Doe de groenten terug in de wok.
  • Snijd of verkruimel de feta. Roer de feta door de groenten in de wok.
  • Maak het geheel op smaak met peper en eventueel zout.
  • Klop de eieren los met de melk.
  • Hak de dille fijn en voeg dit samen met wat peper en zout toe aan het eimengsel.
  • Bekleed een ingevette ovenschaal met de vellen filodeeg. Laat aan alle kanten van de schaal flappen filodeeg hangen die je straks terug kunt vouwen over de gevulde ovenschaal.
  • Stort de groenten in de met deeg beklede ovenschaal en giet het eimengsel erover. 
  • Vouw de vellen filodeeg terug over de groenten. Drapeer ze willekeurig schuin over elkaar heen.
  • Smeer het filodeeg bovenop grondig in met olijfolie.
  • Zet voor 25 à 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Het is belangrijk dat het filodeeg tijdens het ontdooien vochtig blijft. Anders scheurt het erg snel. Het gebruik van de vochtige theedoek is daarom erg belangrijk.
  • Houd de spanakopita in de gaten als hij in de oven staat. Het deeg moet mooi bruin en knapperig worden, maar niet te donker kleuren. Draai de oventemperatuur eventueel terug als het te snel gaat.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 488
  • Eiwit: 26 gram
  • Koolhydraten: 48 gram
  • Vet: 19 gram
  • Vezels: 8 gram

Eet smakelijk!

24 reacties

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X