Diner Vegetarisch recept

Spanakopita

Uitdaging! Zeg het volgende hardop met een beetje tempo: spanakopita, spanakopita, spanakopita.

Liep je bij de eerste spanakopita al vast? Dat hadden wij nu ook 😉 Het is ook een bijzonder woord, maar het is de officiële titel van deze Griekse spinazietaart met feta. 

Inmiddels zit de spanakopita nu zonder spraakfouten in ons systeem. We bereiden hem overigens ook graag! Daarom staat ‘ie regelmatig op het menu. Lekker veel spinazie – lees: powergroente vol vitamines en mineralen – onder een knapperige laag filodeeg. 

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 5 vellen filodeeg
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr bosui
  • 15 gr peterselie
  • 400 gr spinazie
  • 80 gr feta
  • 10 gr dille
  • 2 eieren
  • 50 ml melk

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de vellen filodeeg uit de vriezer en laat volledig ontdooien onder een vochtige theedoek.
  • Snipper het uitje en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de bosui in ringen en hak de peterselie grof door.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het uitje en de knoflook kort aan.
  • Voeg de bosui en peterselie toe en bak kort mee.
  • Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken.
  • Doe de groenten in een ruime zeef of vergiet en druk met de bolle kant van de lepel het vocht eruit. Doe de groenten terug in de wok.
  • Snijd of verkruimel de feta en roer door de groenten. Maak de groenten met de feta op smaak met peper en zout.
  • Hak de dille fijn.
  • Klop de eieren los met de melk en voeg de dille toe. Klop er ook wat peper en zout door.
  • Bekleed een ingevette ovenschaal met de vellen filodeeg. Doe dat zo dat er aan alle kanten flappen deeg over de schaal hangen.
  • Stort de groenten op de bodem van de schaal en giet het eimengsel erover. 
  • Klap de vellen deeg terug en drapeer ze willekeurig plat of iets opstaand bovenop de schaal.
  • Smeer het deeg bovenop in met olijfolie. Gebruik ongeveer 5 milliliter. Smeer de randen van het deeg vooral goed in.
  • Zet voor 25 à 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Let op dat het deeg niet te snel kleurt. Het moet knapperig worden, maar niet zwart. Als het te hard gaat draai de oven dan wat terug.
  • Laat het filodeeg volledig ontdooien onder een vochtige theedoek voordat je het verwerkt. De kans op scheuren is op deze manier minimaal.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 488
  • Eiwit: 26,1 gram
  • Koolhydraten: 48,0 gram
  • Vet: 19,1 gram
  • Vezels: 8,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Ik heb een vraagje ik ben vrachtwagen chauffeuse en rijd met man door Europa zijn twee weken onderweg en dan een weekend thuis ..hebben jullie daar ook tips en tricks voor 😀

    • Je kunt van te voren dan misschien wat menu’s samenstellen met producten die je makkelijk kunt meenemen of onderweg kunt kopen. En probeer ook vooral je porties aan te houden als je buiten de deur eet.

Laat een reactie achter