Diner Vegetarisch recept

Spitskoolstamppot met appel en brie

Spitskoolstamppot met appel en brie

Verrassend anders en erg lekker! Dat zijn de eerste woorden die in mij opkomen als ik het over deze stamppot heb.

Sowieso eten wij al helemaal niet zo vaak spitskool. En heb jij al weleens brie gebakken in een koekenpan? Ik in ieder geval niet 🙂 Wat dat betreft was dit stamppotje een leuke uitdaging.

En hoe smaakte het? Zeer goed!

Vooral de gebakken brie heeft mij heel erg verrast. Aan de buitenkant heb je nog het idee dat er weinig gebeurd is, maar van binnen is de brie heerlijk zacht. Daarnaast past de smaak van brie natuurlijk perfect bij de appel.

Wat ik ook heel leuk vind aan dit gerecht: het is vegetarisch, maar je mist het vlees totaal niet. Bij sommige vegetarische gerechten ontbreekt er voor mijn gevoel echt iets. Hier is dat absoluut niet het geval. Het is een heerlijke complete maaltijd.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gram spitskool
  • 350 gram aardappels
  • 60 ml melk
  • 10 gram boter
  • 80 gram brie
  • 1 appel
  • 1 paprika
  • 10 gram paneermeel

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Schil de aardappels, kook ze gaar en stamp er met de boter en melk een puree van. Maak de puree op smaak met peper, zout en eventueel wat kerriepoeder.
  • Snij de spitskool in dunne repen, en de paprika en appel in blokjes.
  • Snij ook de brie in kleine blokjes. Doe dit direct als je de brie uit de koelkast haalt, anders wordt het één grote plakboel. Haal de blokjes brie door de paneermeel en zorg ervoor dat er rondom een klein laagje zit.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en bak de spitskool en paprika totdat het net gaar is, maar nog wel bite heeft. Voeg op het eind de appel toe en verwarm deze even mee.
  • Roer of stamp de spitskool, paprika en appel door de aardappelpuree. Proef even en maak de stamppot eventueel verder op smaak.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de wok, bak de blokjes brie een paar minuten en serveer op de stamppot.

Tips en tricks

  • Brie van de versafdeling (of kaasboer) is vaak veel zachter dan de voorverpakte varianten. Voor dit recept kun je het best een voorverpakt stukje kopen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 524
  • Eiwit: 17 gram
  • Koolhydraten: 57 gram
  • Vet: 24 gram
  • Vezels: 12 gram

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter