Diner

Spruitjesstamppot met krokante gehaktballetjes

Wist je dat spruitjes de okselknoppen zijn van de spruitkool? Misschien dat dat ook de reden is dat veel kinderen én volwassenen ze niet zo lekker vinden. Mochten jouw kinderen niet van spruitjes houden, dan is het wellicht beter om dit nieuwtje niet met ze te delen.

Ook kan het wellicht helpen, wanneer er spruitjes op het menu staan, om ze niet te lang te koken. Hierdoor komt er meer zwavel vrij en daardoor ontstaat er een onaangename geur. Misschien dat je die nog herkent van je bezoekjes aan je (overgroot)oma en opa 😉

Wil je iemand echt een keer verrassen tijdens de lunch? Spruitjes kan je ook rauw eten. Stop er dus gerust een paar in een broodtrommel die je voor iemand klaar maakt. Wacht met dit geintje vooral niet tot 1 april. Spruitjes zijn in Nederland namelijk van oktober met februari vers verkrijgbaar. En je wilt natuurlijk wel voorkomen dat ze weer gaan stinken. Tenslotte wil je wel dat iedereen ’s avonds geniet van de lekkere stamppot die je met dit recept op tafel zet.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr kruimige aardappels
  • 300 gr spruitjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 0,5 ui
  • 200 gr rundergehakt
  • 2 tl gehaktkruiden
  • 20 gr paneermeel
  • 10 gr roomboter
  • 5 gr mosterd
  • 1 tl kerriepoeder
  • 0,5 tl nootmuskaat

Zo maak je het

Bereidingstijd: 45 minuten

  • Schil de aardappels en kook ze in een laagje water met zout gaar.
  • Kook de spruitjes in ongeveer 10 minuten gaar in groentebouillon.
  • Snipper de ui fijn.
  • Meng de ui met het gehakt en de gehaktkruiden.
  • Draai 6 stevige balletjes van het gehakt.
  • Rol de gehaktballetjes door het paneermeel.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes op hoog vuur krokant.
  • Giet de aardappels en spruitjes af en laat even uitdampen. Hou wat kookvocht van de spruitjes apart.
  • Stamp de aardappels met de boter, mosterd en een scheutje bouillon tot een smeuïge puree.
  • Stamp de spruitjes en roer door de puree. Voeg indien nodig nog wat kookvocht toe aan de puree. Maak op smaak met de kerriepoeder, nootmuskaat, peper en eventueel zout.
  • Schep de spruitjesstamppot op twee borden en serveer met de gehaktballetjes.

Tips en tricks

  • De paneermeel gaat niet helemaal op. Toch heb je deze hoeveelheid wel nodig om de balletjes er goed doorheen te kunnen rollen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 494
  • Eiwit: 24 gram
  • Koolhydraten: 47 gram
  • Vet: 21 gram
  • Vezels: 9 gram

Eet smakelijk!

3 reacties

  • Hoi nathalia en walter, ik maak regelmatig een spruiten stamppotje, maar dan doe ik er nog extra een gebakken gesnipperde ui en een paar gebakken gesnipperde tenen knoflook, en wat goed uit gebakken spekjes (die ik nog even uit laat lekken op een stuk keuken papier) dit geeft het stamppotje een heerlijke apparte smaak! Mijn gezin vind dit gerecht heerlijk! veel lekkerder dan gewone gekookte spruiten met aardappel!

  • Prima recept verder. Maar waarom aardappelen in water met zout en de spruitjes ook nog in bouillon?
    Ik vind dat niet meer van deze tijd!

    • Omdat het heel lekker is !!! Heerlijk was het en je proeft het ook echt. Het nat van de spruiten gaat bij stamp! Was heerlijk. En je hebt ook lekkere bouillon zonder zout of zout arm.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X