Zo lekker heb je spruitjes nog nooit gegeten! Zachte geitenkaas, een uitje, kruiden, een romig tintje van crème fraîche én een lekkere crunch van amandelschaafsel. Een ware smaaksensatie als je het ons vraagt.
We geven toe dat we eerder hebben gezegd dat je spruitjes op een super lekkere manier kunt verwerken. Dat noemen we bij onze andere recepten met deze Hollandse groente, zoals deze spruitjesschotel met rookworst of deze gewokte spruitjes met taugé en gerookte kip. Dat is ook nog steeds zeker waar, maar deze taart… Wat een knaller! Eigenlijk onze nummer één wat spruitjesrecepten betreft.
Dit heb je nodig (één taart, zes punten)
- 4 plakken deeg voor hartige taart
- 300 gr spruitjes
- 0,5 rode ui
- snufje kerriepoeder
- theelepel gedroogde tijm
- 50 gr zachte geitenkaas
- 2 eieren
- 50 gr crème fraîche
- 10 gr amandelschaafsel
- 10 ml honing
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de plakken deeg voor hartige taart ontdooien
- Maak de spruitjes schoon en kook ze in ongeveer 2 à 3 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.
- Snipper het uitje. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit het uitje aan met de kerriepoeder en tijm.
- Zet het vuur iets hoger en wok de spruitjes kort mee.
- Vet een taartvorm of quichevorm in en bekleed met de plakken deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en vooral in de randen op de bodem.
- Stort het mengsel van spruitjes en ui op de bodem. Verdeel de zachte geitenkaas ertussen.
- Klop de eieren los met de crème fraîche en wat peper en zout. Giet dit over de spruitjes.
- Strooi het amandelschaafsel erover en besprenkel de taart met de honing.
- Bak de taart in ongeveer 20 à 25 minuten goudbruin en gaar.
Tips en tricks
- Bak het amandelschaafsel even kort in de pan van de ui en spruitjes als die eenmaal leeg is. In een schone droge pan kan natuurlijk ook.
Voedingswaarde (per punt)
- Kcal: 195
- Eiwit: 7 gram
- Koolhydraten: 19 gram
- Vet: 9 gram
- Vezels: 2 gram
Welke maat vorm?
Wij gebruiken een vorm van 26 cm.
Voor hoeveel personen is deze taart?
Hoi Renate, voor hoeveel personen deze taart is, is afhankelijk van jouw dagmenu. Op de menu’s met 1250 en 1500 calorieën mag je 2 punten per persoon en de hogere menu’s 3 punten.
Kan je de geitenkaas ook vervangen door bv brie ?
Ja dat kan ook heel goed. Geniet ervan!
Kan ik de voorbereiding bv de avond vtv doen en dan de volgende avond in de oven zetten?
Ja hoor, dat kan heel goed.
Lijkt me heerlijk, maar voor ons te veel. Kun je de taart invriezen?
Ja hoor, dat kan zeker.
Voor hoeveel personen is deze taart?
Dat ligt een beetje aan welke calorievariant van het menu je volgt. Je kunt uitgaan van 2-3 punten per persoon.
Wat mij betreft misschien wel de lekkerste hartige taart van PG.
Tip: bak het amandelschaafsel NIET mee, maar rooster even in een droge pan, en voeg na bakken toe.
Veel lekkerder!
Vanavond stond hij op het menu en was heerlijk!
Alleen was de bodem niet helemaal gaar.
Hoe lang zou ik de bodem kunnen blindbakken en op hoeveel graden?
En na blindbakken dan ook weer 20-25 minuten in de oven?