Kerstrecepten Recepten

Stoofperen

Stoofperen: zo oud als de weg naar Rome, super simpel om te maken maar toch nog steeds erg populair. Vooral als je de peren in geheel bereidt zien ze er prachtig uit en passen ze dus prima bij een feestelijk diner.

De Gieser Wildeman stoofperen zijn verkrijgbaar vanaf oktober tot en met februari. Tijdens de wintermaanden heb je dus kansen genoeg om deze heerlijke peertjes op tafel te zetten. Veel werk is het niet, maar het heeft wel tijd nodig. De peertjes moeten namelijk minimaal anderhalf uur stoven om een mooi resultaat te krijgen.

Maak dit gerecht dus een avond van tevoren of zet de peren (als je op tijd thuis bent) ’s middags al op het vuur.

Dit heb je nodig (vier porties)

  • 800 gr stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 1 stuk gember van 2 cm
  • 1 kaneelstokje
  • 1 citroen
  • 100 ml rode wijn
  • 50 ml diksap of pure bessensap
  • 1 eetlepel maizena

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 1,5 uur stoven

  • Schil de stoofperen, laat het steeltje eraan zitten en snijd een heel klein stukje van de onderkant af. Op deze manier kun je ze mooi rechtop serveren.
  • Zet de stoofperen in een zo klein mogelijke pan.
  • Schil de gember en snijd deze in dunne plakken. Voeg dit samen met het kaneelstokje en drie repen schil van de citroen toe aan de peren.
  • Voeg nu de rode wijn en het diksap toe en vul dit aan met water tot de peren helemaal onder staan.
  • Zet de stoofperen op laag vuur en laat ze minimaal 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Haal de stoofperen uit de pan en zet ze op een bord.
  • Doe één of twee soeplepels van het kookvocht in een kleine pan en breng dit weer aan de kook.
  • Roer de maizena met een heel klein beetje water tot een papje. Voeg dit papje stukje bij beetje al roerend toe aan de saus tot deze een mooie dikte heeft.
  • Serveer de stoofperen samen met de saus.

Tips & tricks

  • Nagenoeg alle alcohol van de rode wijn verdampt tijdens het koken. Je kunt dus ook gerust rode wijn gebruiken als er kinderen mee-eten. Wil je dit liever niet dan kun je ook alleen diksap en water gebruiken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 158
  • Eiwit: 0,4 gram
  • Koolhydraten: 33,0 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vezels: 4,0 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter