Diner Kerstrecepten Tussendoortjes & snacks

Stoofperen

Stoofperen: zo oud als de weg naar Rome, super simpel om te maken maar toch nog steeds erg populair. Vooral als je de peren in geheel bereidt zien ze er prachtig uit en passen ze dus prima bij een feestelijk diner.

De Gieser Wildeman stoofperen zijn verkrijgbaar vanaf oktober tot en met februari. Tijdens de wintermaanden heb je dus kansen genoeg om deze heerlijke peertjes op tafel te zetten. Veel werk is het niet, maar het heeft wel tijd nodig. De peertjes moeten namelijk minimaal anderhalf uur stoven om een mooi resultaat te krijgen.

Maak dit gerecht dus een avond van tevoren of zet de peren (als je op tijd thuis bent) ’s middags al op het vuur.

Dit heb je nodig (vier porties)

  • 800 gr stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 1 stuk gember van 2 cm
  • 1 kaneelstokje
  • 1 citroen
  • 100 ml rode wijn
  • 50 ml diksap of pure bessensap
  • 1 eetlepel maizena

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 1,5 uur stoven

  • Schil de stoofperen, laat het steeltje eraan zitten en snijd een heel klein stukje van de onderkant af. Op deze manier kun je ze mooi rechtop serveren.
  • Zet de stoofperen in een zo klein mogelijke pan.
  • Schil de gember en snijd deze in dunne plakken. Voeg dit samen met het kaneelstokje en drie repen schil van de citroen toe aan de peren.
  • Voeg nu de rode wijn en het diksap toe en vul dit aan met water tot de peren helemaal onder staan.
  • Zet de stoofperen op laag vuur en laat ze minimaal 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Haal de stoofperen uit de pan en zet ze op een bord.
  • Doe één of twee soeplepels van het kookvocht in een kleine pan en breng dit weer aan de kook.
  • Roer de maizena met een heel klein beetje water tot een papje. Voeg dit papje stukje bij beetje al roerend toe aan de saus tot deze een mooie dikte heeft.
  • Serveer de stoofperen samen met de saus.

Tips & tricks

  • Nagenoeg alle alcohol van de rode wijn verdampt tijdens het koken. Je kunt dus ook gerust rode wijn gebruiken als er kinderen mee-eten. Wil je dit liever niet dan kun je ook alleen diksap en water gebruiken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 158
  • Eiwit: 0,4 gram
  • Koolhydraten: 33,0 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vezels: 4,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • Kan je deze menu’s ook volgen met diabetes type 2 of dan toch beter koolhydraatarm/,keto volgen of kan het ook met jullie boeken om waardes naar beneden te krijgen

    • Ook met diabetes kun je onze menu’s prima volgen. Overleg wel altijd even met je huisarts of diabetesverpleegkundige.

  • Heel blij met het boek en fijne recepten.
    Het valt me op dat in een paar recepten veel suiker wordt gebruikt.
    Is dit ook door zoetstof te vervangen en zo ja hoe is dan de verhouding?Met de pompoencake bijv. wel gedaan maar is vrij zoet geworden. Waarom toch de keuze voor de toegevoegde suikers? Voor diabetici en afvallers verwacht je dit niet; ook al gaat het dan vaak om snacks.

Laat een reactie achter