Succesverhalen

“Ik kon mezelf niet meer aankijken in de spiegel.” Amanda (25) ging met Project Gezond soepel van 127 kilo naar 100 kilo. “Ik ga volvertrouwen verder met de andere helft!”

Op haar werk ligt de koelkast vol met lunchtrommeltjes en bakjes met fruit en salade. Die bakjes zijn niet alleen van Amanda (25). Bij het zien van haar succes hebben ook haar collega’s Project Gezond omarmd.

“Het voelt verbonden en je bent niet alleen.”

Kortgeleden voelde Amanda zich wel anders. Onder andere haar overgewicht trok haar in een stevige depressie.

Niet mooi

“Het was een moeilijke tijd. Ik zat er helemaal doorheen. Daarnaast voelde ik me hartstikke dik. Ik keek in de spiegel en vond mezelf ook echt niet meer mooi.”

Ik kreeg er een hekel aan om naar mezelf te kijken.

“Al mijn kleding zat niet meer lekker. En als ik mezelf in de spiegel aankeek, kreeg ik al een mental breakdown. Het dieptepunt was op een middag dat ik met mijn vriend, Christiaan, naar een verjaardag zou gaan. Ik wist gewoon echt niet wat ik aan kon trekken. Uiteindelijk ben ik niet meegegaan en huilend onder een dekentje op de bank gaan liggen.”

Bezorgd

“Kort daarna belde mijn moeder. Ze zei dat ze zich een beetje zorgen maakte om mij. Ze vroeg me of ik ook wilde deelnemen aan een GLI-traject. Zij was daar op dat moment mee bezig. Ik zag het compleet niet zitten. Op dat moment had ik al hulp vanwege mijn depressie. Ik vond dat ik wel genoeg begeleiders en hulpverleners zag.

“Bovendien had ik al zoveel geprobeerd om af te vallen. Een nieuwe mislukking kon ik er echt niet bij hebben. Maar het knaagde wel. Laatst lag ik nog onder een dekentje op de bank te huilen in plaats van dat ik op een verjaardag zat. De reden: mijn gewicht dus! Ik moest uit die vicieuze cirkel zien te komen van eten, energiedips en me ellendig voelen! Ik bedacht me dat ik mijn collega weleens had horen praten over Project Gezond. Daar ben ik me toen in gaan verdiepen.”

Weer een poging

“Ik las zoveel goede verhalen dat ik boek 1 aangeschaft heb en ben begonnen. 127,6 kilo schoon aan de haak bij een lengte van 1.70m.”

Ik had geen vertrouwen in mezelf en eigenlijk ook niet in Project Gezond.

“Doodsbang was ik dat het niet zou lukken. Ik dacht: ‘Zie mij, doe ik weer een poging.’ Eigenlijk wachtte ik gewoon op het moment dat het zou mislukken en ik terug zou vallen in mijn oude patroon. Maar toen het hongergevoel, wat me bij andere methodes altijd nekte, uitbleef, ging de knop langzaam maar zeker om.”

Kickstart

“Ik werd meteen beloond met een gewichtsverlies van 4 kilo in de eerste week. Dat is belachelijk veel en dat moet ook veel vocht geweest zijn. Ik at vóór Project Gezond veel te zout. Maar de weegschaal loog niet! Daarna viel ik iedere week tussen de 0,5 kilo en 2 kilo af. Die eerste weken gaven me een geweldige kickstart. Zou het me dan toch kunnen lukken?”

In de eerste weken ging het echt heel hard. Nu gaat het geleidelijk met toch echt nog wel een halve kilo en soms zelfs een hele kilo per week.

“Zoals ik al zei, ik had geen honger! Maar wat het nog mooier maakte: alles wat ik mocht eten was super lekker! Het dagmenu is praktisch, eenvoudig en het is kinderspel om het te volgen. De recepten zijn duidelijk beschreven en makkelijk te maken.”

“Alles is lekker, maar ik had al verwacht dat je naar mijn favorieten zou vragen, dus heb ik er twee gekozen die er voor ons uitspringen. Dat zijn de ‘Enchiladas met pit’. Ja, die staan met stip op nummer 1. En de ‘Snijbonen stamppot met gerookte kip en kaas’ gaat er hier ook graag in!”

Groot succes

Boek 1 bleek uiteindelijk een groot succes. Het is me heel goed bevallen. Het resultaat na acht weken was 11 kilo minder op de weegschaal!! Ik kon mijn geluk niet op! Zelfs Christiaan was 6 kilo afgevallen. Enkel doordat ons avondeten veranderde. Minder zout, minder kant-en-klaar, meer bewust van porties. Omdat de winterperiode begon, ben ik verdergegaan met het boek ‘Heerlijke winter’. Daar was ik helemaal blij mee. Stoofpotten en stamppotten, heerlijk!”

Ik kon mijn geluk niet op!

“Ik heb ook helemaal leren koken. Zonder pakjes en met allemaal gedroogde en verse kruiden. Het is een makkie! Ik vond, nee… ik vind het ook echt heel erg leuk om te doen.”

Weinig moeite

Amanda’s oprechte woorden laat ik even landen. Het doet me goed te horen hoe ze met hulp van Project Gezond weer nieuwe energie heeft gevonden en is opgefleurd. Ik mis bijna de eerste zin van haar eerlijke bekentenis.

“Eigenlijk heb ik soms het gevoel dat het een beetje vanzelf is gegaan. Het heeft me weinig moeite gekost. Ik heb echt de knop om.”

Het gaat hartstikke goed en ik voel me er comfortabel bij.

“Ik zeg ‘heb’, want ik ben nog volop bezig hè! Ik ben nu in 7 maanden tijd 26,6 kilo afgevallen, maar ik ben nog niet op mijn streefgewicht. Het getal met twee cijfers komt in zicht. Ik duik bijna onder de magische 100 kilo! Ik zou heel blij zijn als ik straks 85 kilo kan wegen. Maar als ik kijk naar mijn lengte is mijn droomgewicht 70 kilo. We gaan het zien! Stapje voor stapje!”

Heerlijke zomer

“Ik heb er alle vertrouwen in, dat wel. Ik val nog steeds geleidelijk af. Toen ik 25 kilo was afgevallen, kreeg ik van Christiaan het boek ‘Heerlijke zomer’ cadeau. Die ga ik nu volgen. Als dat net zo’n succes wordt als boek 1 en het winterboek dan ga ik recht op mijn doel af!”

Ook al lukken de dagmenu’s niet op de letter. Het avondeten kan al heel veel betekenen.

“Ik wil ook gewoon niet meer anders. Ik heb weleens een dag gehad dat Project Gezond even niet op de voorgrond stond. Zo’n dag dat ik in de ochtend begon met een croissant en ’s avonds aan de pizza zat. Dat is dan echt wel even lekker hoor, maar altijd denk ik: ‘ik ben blij dat ik morgen weer verder kan gaan met PG, want ik voel me gewoon futloos vandaag.’ Zo voelde ik me voorheen altijd. Dat besefte ik pas echt toen ik weer structuur in mijn voedingspatroon kreeg en me beter ging voelen. Ongelooflijk, wat een verschil. Ik wil nooit meer terug.”

Futloos en uitgeput

“Ik was altijd al zwaar dus ik wist gewoon niet beter. Ik was het gewend om uitgeput te zijn bij kleine inspanningen. Ik sta mijn hele leven al uitgeput bovenaan een trap. Het is zo’n verlichting dat ik dat niet meer heb.”

Ik wil niets anders meer!

“Één ding zal me altijd bijblijven. Ik had altijd last van mijn linker achillespees als ik ging lopen. Ik accepteerde het als iets dat er dan maar gewoon bij zou horen. Sinds ik ben gaan afvallen, heb ik daar geen last meer van. Nul! En als ik de trap omhoog loop of als ik ga wandelen dan ben ik niet meer uitgeput. Dat vind ik zó fijn! En ik ben nog maar op de helft van het gewicht dat ik kwijt wil.”

Slons

“Ondertussen heb ik het online shoppen ontdekt. Als Christiaan me soms ‘betrapt’ als ik door de webshops aan het scrollen ben zeg ik: “Ja schat, ik pas mijn kleding niet meer.” En daar is dus geen woord aan gelogen. Laatst trok ik een bloesje aan die ik had gekocht toen ik 10 kilo was afgevallen. Veel te wijd! Ik voelde me een slons. Dat kon echt niet meer. Haha!”

Ik shop nu vier maten kleiner.

“Mijn oude kleding verkoop ik trouwens via Vinted en van de opbrengst kan ik nu vier maten kleiner shoppen. Dat is gaaf toch?”

Beretrots en opgelucht

“Mijn moeder is ook beretrots. En ik ben trots op haar. Zij is 20 kilo afgevallen met GLI. Zo zie je: het is maar net wat bij je past. Zij vindt het heel knap dat ik het zonder begeleiding heb gedaan. Bovenal is ze blij dat het goed met me gaat nu. Mijn ouders zijn echt opgelucht. Dat merkte ik toen ze me allebei een cadeautje kwamen brengen toen ik 25 kilo was afgevallen. Dat vond ik zo lief!”

“Ook al ben ik er nog niet, het verschil mag er al zijn. Ik zie het zelf niet altijd op de foto’s, maar hoor het wel van de mensen om me heen. “Wow, wat zie je er anders uit. Je mag echt trots zijn op jezelf.” Het doet me goed en geeft me nog meer motivatie om door te gaan.”

Kennis en lekkers delen

“Gelukkig kan ik nu weer volop werken. Ik werk op een groep mensen met een ernstige meervoudige beperking. Sinds kort heb ik de verantwoording gekregen voor de boodschappen en de voeding van de cliënten. Daar gebruik ik Project Gezond natuurlijk voor! Ik heb al een paar keer vernomen dat de cliënten het echt ontzettend lekker vinden wat ze nu eten. En ook ouders en aanverwanten zijn ontzettend blij dat de cliënten zo goed te eten krijgen. Het is fijn om te merken hoe dat gewaardeerd wordt. Zowel op mijn werk als thuis was ik altijd wat inspiratieloos qua avondeten. Nu heb ik de prettigste recepten bij de hand en weet ik ook nog eens dat het goed en gezond is.”

Twee van mijn collega’s zijn allebei ook al 10 kilo kwijt!

“Dat ik nu weer volledig werk betekent dat ik niet altijd tijd heb om bepaalde tussendoortjes die soms op het menu staan te bakken. Dat geeft niet. Ik vervang het door iets met ongeveer evenveel calorieën. Daar kun je de variatielijsten van Project Gezond voor gebruiken, maar ik heb ze niet perse nodig. En als het even kan, bak ik in het weekend alsnog de lekkernijen uit het boek. Invriezen kan bijna altijd.”

Rare dieetdingen

“Als er een dagmenu is wat je minder aanspreekt dan kun je ook gewoon een andere dag volgen. Dat kan vanuit het boek, maar in de app vind je ook oneindig veel dagmenu’s. Ik vermijd bijvoorbeeld alles met vis. Dat is geen probleem. Project Gezond is wat dat betreft een flexibele methode om te volgen.”

Voor alles is wel een oplossing. Project Gezond veert met je mee!

“Dat maakt het ook geschikt voor iedereen van mijn leeftijd die druk is en veel werkt. Maar ik zou het ook aanraden aan mensen die niet houden van ingewikkelde baksels en boodschappen. Project Gezond is gewoon heel realistisch. Alles is makkelijk klaar te maken en je eet geen rare dieetdingen die je binnen de kortste keren de neus uit komen. Het zijn normale dingen en dat vind ik heel fijn. Lekker en normaal!”

Normaal

“Mijn leven is nu ook weer normaal. Ik was zo klaar met die depressie. Ik wilde er alles aan doen om fysiek en mentaal weer fit te worden, maar ik durfde haast niet meer te hopen op betere tijden. Project Gezond heeft me niet laten zitten.”

Doe het voor jezelf!

“En Christiaan ook niet. We zijn sinds twee jaar samen. Hij zag mij en niet mijn gewicht. Hij veroordeelde me niet, maar steunde mij wel in mijn voornemen. Gewoon omdat hij mijn struggles zag. Ik heb het dus echt voor mezelf gedaan. Ik wilde me weer goed voelen en me prettig voelen in mijn kleding. Dat is denk ik de beste motivatie die je kunt hebben. Doe het voor jezelf, omdat jij het waard bent!

Lieve Amanda, bedankt voor dit ‘opgeruimde’ gesprek. Fysiek en mentaal ben je overduidelijk weer helemaal op de rit. Dat is wat je wilde en daar heb je geen gras over laten groeien. Tegelijk met het starten van PG, stopte jij met roken! Liters cola skipte je van jouw boodschappenlijst. Je stuurde me even na ons gesprek een blije mail. Je bent de magische grens van 100 kilo gepasseerd en de actuele stand is -28 kilo! Je bent een doorzetter en je mag met recht trots zijn op jezelf!

8 reacties

 • Ik wil ook graag afvallen.ik weeg 96 kklo en heb last van myn knieeen.ik Ben 1.56cm.waar kan ik my aznmelden?

 • Ik ben ook bezig en in 5 weken 5 kilo kwijt en ook uit het eerste boek.echt lekker en veel meer eten dan ik gewend was.
  Ben er echt bij mee

 • Super boeken ben vorig jaar augustus begonnen 16 kilo afgevallen, ondanks dat ik vier maanden in rolstoel zat door voet operatie , sinds februari op streefgewicht, nog steeds heerlijke gerechten en makkelijk te doen,

  • Wanneer je met meerdere mensen eet dan kun je op een aantal manieren bekijken: wanneer je ons recept volgt en dit is bijvoorbeeld voor drie personen, dan schep je simpelweg een derde van alles op. Dit kun je gewoon ‘uit de losse pols’ doen, een paar gram meer of minder geeft echt niet.
   Mag jij zelf een kleinere hoeveelheid dan je partner, bijvoorbeeld omdat jij het 1.250 Kcal menu volgt en je partner die van 1.800? Dan raden wij je ook aan om het niet al te moeilijk te maken. Jij neemt iets minder dan de helft, je partner iets meer. Ook hier komt het echt niet op een paar gram.
   Bij ovenschotels (waar geen rijst of pasta in zit) kun je het gewicht van de ingrediënten optellen. Stel dat er per persoon 200 gr aardappel, 200 gr prei en 75 gr gehakt in de schotel gaat dan kun je 475 gram (200 + 200 + 75) opscheppen.

 • Wow. Wat een doorzetter zeg. Heel inspirerend om te lezen. Zet m op Amanda. En gefeliciteerd met wat je allemaal al behaald hebt. Zo fijn om te lezen dat je je nu ook mentaal veel beter voelt.
  Ik ben om. Ga volgende week beginnen en hopelijk kan ik over een paar maanden ook een positief verhaal vertellen over PG.

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X