Succesverhalen

Bob (54) woog vorig jaar nog 160 kilo. Na zijn gastric bypass is hij ruim 45 kilo kwijt: “Project Gezond is werelds voor mijn herstel!”

Nog geen half jaar geleden sleepte Bob dagelijks 160 kilo’s mee door zijn winkel. Bob verkoopt gebruikt design meubilair uit de jaren 50, 60 en 70. Deze ware kenner met oog voor de klassiekers zag zijn benen gedurende de dag vollopen met vocht. “Ik kon bijna niet meer lopen. Mijn benen voelden ’s avonds aan alsof ze verbrand waren. Zo erg!”

Kiezen voor leven

Inmiddels weegt Bob 111 kilo. “Dat is ruim 21 jaar geleden,” verzekert Bob mij. “Dat weet ik nog zo goed, omdat ik mijn vrouw Ella toen leerde kennen en wij samen het nieuwe millennium in stapten.” Dat die keuze meteen de beste keuze van het hele millennium was wordt al vrij snel in ons gesprek duidelijk. Ella is ‘de aanjaagmotor’ en ‘een goudklompje’ om maar met de woorden van Bob te spreken.

Veel te vet, veel te veel en veel te zoet!

“Vorig jaar november had ik een intake bij de obesitaskliniek. Mijn wens was een maagverkleining. Ik zei tegen de dokter: ‘Ik heb 54 jaar lang alles gegeten en gedronken. Veel te vet, te veel en te zoet. Nu kies ik niet meer voor eten, maar ik kies voor leven.’ Naast mijn zere benen en voeten had ik namelijk nog veel meer klachten van mijn overgewicht. Mijn bloeddruk was torenhoog en mijn conditie bar slecht. Dit kon zo niet langer.”

Praatpaal

“Met een groep van 10 lotgenoten doorliepen we via Zoom verschillende sessies met een psycholoog, diëtiste en bewegingsdeskundige. Eind april was het eindelijk zo ver. Ik mocht mij melden voor de operatie. Om 8.15 uur werd ik geopereerd en aan het einde van de middag liep ik al met mijn ‘praatpaal’ over de gang. Dat was een absolute meevaller. Mijn eerste en -zo zou later blijken- niet mijn enige gelukje. Van anderen hoorde ik dat ze zich voelden alsof ze door een vrachtwagen waren overreden. Ze waren dagen aan bed gekluisterd.

“De eerste week na de operatie kreeg ik nog vloeibare voeding. Maar meteen daarna zijn Ella en ik begonnen met Project Gezond.”

De beste start

Ella legt uit: “Bob kon door zijn maagverkleining natuurlijk niet veel eten. Je moet met een beperkte hoeveelheid voedsel toch zo goed mogelijk je voedingsstoffen binnen zien te krijgen. Doordat ik eens gezocht had naar een fijne bolognesesaus, heb ik de site van Project Gezond ontdekt. Sindsdien plukte ik links en rechts recepten van de site. Toen de operatie van Bob gepland stond dacht ik: ‘Hé, dit moet ik helemaal gaan gebruiken. Ik heb alles zo goed mogelijk uitgedacht om hem de beste start te geven na zijn operatie.”

Het gaat goed met mij. Ik weet zeker dat het volgen van Project Gezond daar de reden van is.

Bob neemt het weer over: “Ik weet zeker dat het daardoor komt dat het zo goed met me gaat! Ik ben één van de weinige van onze groep die na de operatie alle voedingsstoffen kan verdragen. Opnieuw heb ik dus veel geluk gehad! Er zijn mensen die geen melkproducten meer kunnen verdragen of geen vlees kunnen eten. Dan worden ze vreselijk beroerd en komt alles er weer uit. Van onze groep zijn er zelfs die nog steeds volledig vloeibaar eten.”

Aan het denken gezet

“Dat heeft me wel aan het denken gezet. Er is 1,5% tot 2% kans dat er complicaties optreden na een gastric bypass. Maar er is niemand die je vertelt dat je ook kans hebt dat je daarna misschien bijna niets meer kunt eten. Als ik wist wat ik nu weet en gezien heb, weet ik ook niet of ik me had laten opereren.”

Zonder operatie had ik Project Gezond absoluut een kans gegeven.

“Als we met Project Gezond gestart waren toen ik nog 160 kilo woog, dan had ik dat een goeie kans gegeven. Het project voelt niet als een dieet. Bij diëten zie je vaak dat je maar heel weinig mag eten en dat het allemaal erg eenzijdig is. Ik weet dat het makkelijk praten is hoor. Ik heb door de operatie natuurlijk die stok achter de deur. Ik word nu gewoon beroerd als ik te grote porties of te veel suiker eet. Dat helpt ook echt wel mee.”

Levenslang

“Toch vind ik een maagverkleining niet de weg van de minste weerstand. Het is een forse ingreep waar je de rest van je leven rekening mee moet houden. Dat wil ik wel echt gezegd hebben. Er wordt vaak te makkelijk over gedacht. En dan raad ik mensen echt aan om Project Gezond een kans te geven.”

Hier kom je ver mee

“Je voelt je veel beter wanneer je gezond gaat eten. Ook in je hoofd. Als je je leven wilt veranderen en met name je fysieke toestand dan moet je dit echt volgen. Iedereen kan hier heel ver mee komen.”

Wat Bob niet op kan, eet ik erbij!

Bob is niet de enige die kilo’s lichter is. Ella en Bob stralen op beide foto’s, maar op de foto rechts net een beetje meer.

Ella haakt weer even in: “Ik ben 40 kilo afgevallen. Onder andere met intermittent fasting. Toen ik dacht dat ik niet veel verder meer af zou vallen, viel ik toch nog 12 kilo af met Project Gezond. Inmiddels ben ik zover dat ik gewoon niet verder af moet vallen. Alles wat Bob nu niet op kan van het avondeten, eet ik erbij. Heerlijk!”

Schaaltje en kinderbestek

“Ik heb een vast schaaltje,” gaat Bob vrolijk verder. “De inhoud van dat schaaltje kan mijn maag per maaltijd aan. Ik vul het schaaltje tot de rand en kieper het dan op mijn bord. Vanuit zo’n schaaltje eten vind ik niets. Dan heb ik ook bestek dat een slag kleiner is dan dat van een ‘normaal’ mens. Ik neem kleine hapjes en geniet van iedere hap. Ik kauw goed en… ik leg mijn vork even neer tussen de happen door. Vroeger had ik mijn vork meteen weer vol nadat ik een hap genomen had. Ella moet me nog weleens afremmen hoor. Gewoonten doorbreken is niet eenvoudig.”

Een ‘Mars’ alleen is ook maar zo alleen.

“Weet je, zo was het ook met dat slechte eten. Dat was ook een gewoonte. Ik rijd door het hele land voor de inkoop en verkoop van meubelstukken. Vroeger nam ik nooit een lunch mee. Bij de tank kocht ik een broodje bacon-ei en een Mars. En omdat een Mars alleen ook maar zo alleen is, nam ik er een Snicker bij. Op het moment dat je het allemaal eet, geeft het je voldoening en ben je je er niet zo bewust van hoe slecht het eigenlijk is. Dat gaat allemaal heel geleidelijk. Die ongezonde dingen zijn ook zo toegankelijk. En zo sluimert dat door.”

Spijt

“Nu ik weet hoe het is om fitter te zijn heb ik er oprecht spijt van dat ik zoveel jaren zo ongezond gegeten heb. Dat ik mijn gewoonten nu kan veranderen komt door de steun van Ella. Zij denkt alles uit en motiveert me.”

Weegschaal in de schappen

“Toen we van de zomer in Frankrijk waren, hadden we een aantal keer gebarbecued. Een sausje erbij was geen uitzondering. Ook waren we uit eten geweest en een keer een frietje gehaald. Ik was ervan overtuigd dat ik stik was aangekomen. Toen we boodschappen deden zag ik daar in de supermarkt dat er weegschalen verkocht werden. ‘Ik wil een weegschaal kopen,’ zei ik tegen Ella. ‘Als je het durft,’ riep ze. Het mocht niet van haar.”

Max Verstappen

“Thuis bleek dat ik niet was aangekomen. En later viel de schade ook mee na 4 dagen Zandvoort, waar geen gezonde hap te krijgen was.

Ik ben een geluksvogel! Dat vind ik echt!

Bob herkent zichzelf nauwelijks op een foto die van hem werd gemaakt op bij het circuit in Zandvoort. “Wat een metamorfose!”

“Ja, tweeënhalf jaar geleden had ik al kaarten voor de race. We hadden vervolgens het geluk een betaalbaar appartement te vinden, niet uitgeloot te worden en toen won ‘ie ook nog! Weer zoveel geluk! Ja, ik ben een geluksvogel, vind ik zelf. Echt hoor! Ik ben zo blij met alles. Met hoe ik herstel en met wat mijn maag nog allemaal aan kan.”

Project Gezond kan je leven compleet veranderen!

“Het is uiteindelijk ook weer fijn om thuis te zijn en iedere dag de maaltijden te eten die Ella uit de boeken van Project Gezond kookt. We zeiden laatst nog tegen elkaar dat het echt iets levensveranderd is. Dat we Project Gezond hebben gevonden is werelds. De voorschriften van Project Gezond volgen is geen straf. Verre van. Je valt af en het is allemaal nog lekker ook.”

Legendarische woorden

Bob en Ella proberen een top 3 van favoriete recepten overeen te komen. Dit lijkt wel even te gaan duren. Niet dat ze het oneens zijn, maar de lijst is gewoon lang. Uiteindelijk spreekt Bob de legendarische woorden: “Het is eigenlijk allemaal heel lekker. Er is nog niets dat wij niet lekker vonden. Ik houd alleen niet van koud bananenbrood.”

Zo, daar zijn we uit. Maar welke gerechten mogen dan als tip voor de lezers extra in het zonnetje staan? Je raadt het al, er is even overleg tussen ‘het goudklompje’ en ‘de geluksvogel’.

Er is nog niets dat wij niet lekker vonden!

“De bolognesesaus waar het allemaal mee begon is fantastisch. Ella maakt een grote portie en vriest een deel in. Ze maakt daar later een keer lasagne mee. Een hele leuke variatie vind ik dat. Ella is dol op de paella en we vinden de bladerdeegpakketjes met kabeljauw en spinazie ook het noemen waard.”

“Vanavond hadden we de vegetarische risotto met spinazie en kastanjechampignons. Die was heel lekker! De granola eet ik trouwens ook dagelijks in de kwark. Ella is echt fantastisch. Ze maakt het allemaal lekker vers. Alles zonder toegevoegde suikers. Omdat zij alles zelf maakt, krijg ik eigenlijk alleen maar natuurlijke suikers uit fruit binnen.”

Plannen

Ella legt uit: “Ik maak bewust genoeg tijd vrij om onze maaltijden te plannen. Ik maak een boodschappenlijst en haal alles in huis wat ik nodig heb. Ik geef er echt prioriteit aan. Dat is mijn tip voor mensen die af willen vallen. Maak tijd voor het plannen en het bereiden van de maaltijden. Ik denk dat je daarmee je succes verzekert!”

Obesitaskliniek

“De volgende controle bij de obesitaskliniek heb ik in november. Ik hoop dat ik dan ongeveer 100 kilo zal wegen. Op de dag van mijn operatie was mijn bloeddruk 168 om 138. Ik slikte toen al medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Bij de laatste controle was mijn bloeddruk 127 om 87 met inmiddels nog maar de helft van de medicijnen.”

Vertrouwen

“Uiteindelijk hoop ik een gewicht te bereiken van 90 à 95 kilo. Ik werk hard en loop daarbij veel. Met het gezonde eetpatroon zit het helemaal goed, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het me gaat lukken.”

Ik hoop dat ik helemaal van de medicatie af zal komen.

Helder hoofd

“Het voelt heerlijk om mijn werk te doen in een broek met maat 34 in plaats van maat 42. Nog lekkerder is het om mijn werk te doen met een helder hoofd. Dat kan ik in deze tijd zeker wel gebruiken. We hebben de inhoud van een loods in Vlijmen opgekocht. Daar zijn we enorm druk mee. Ella is haar atelier ook nog eens aan het verhuizen naar het centrum van Goes. Ze zat eerst op het station, maar gaat haar kussens en tasjes van prachtige retro stoffen nu in het centrum maken en verkopen.”

Pure chocola

“Nu kunnen we nog gemakkelijker even een bakje koffie gaan doen in het centrum. Een bakje koffie met een klein stukje pure chocola. Je moest eens weten hoe oneerbiedig ik voor mijn operatie over pure chocola sprak. Ik at het liefst een hele reep melkchocola in één keer op. Maar nu besef ik dat ik er in feite nauwelijks iets van proefde. Ik geniet nu meer dan ooit van dat kleine stukje pure chocola dan ik toen van die hele reep deed.”

Genieten

“Ik geniet gewoon weer van de kleine dingen. Daarin kan ik echt merken dat ik gekozen heb voor leven!”

Lieve Ella en Bob, bedankt dat jullie in deze enorme drukte tijd wilden vrijmaken om jullie ervaringen met een gastric bypass en met Project Gezond te vertellen. Ik wens jou heel veel succes met je winkel en atelier in Goes Ella. Ik hoop op een dag bij EllaOsix binnen te lopen. Ik vind het geweldig dat jij weer pijnvrije kilometers kan maken bij Kameleon Design (www.kameleon-design.nl) Bob. Het is duidelijk dat jij al een enorme metamorfose hebt doorgemaakt. Ik hoop dat je al je doelen zult bereiken. Maar bovenal wens ik jullie veel gezondheid en onwijs veel genietmomentjes samen. Desnoods met een stukje pure chocola ;-).

3 reacties

 • Top,
  Het is inderdaad voor mij het beste dieet of voedingadvies, ik ben nog niet zo ver, ik ben in januari begonnen met project gezond, bij mijn operatie 3 weken geleden woog ik 105 kg (-12kg) nu weer 5 kg kwijt.
  De cardioloog van het NOK in Beverwijk adviseerde mij PG, bedankt daarvoor. Nu heb ik nog 1,5 tot 2 mtr dieetboeken staan, ik denk dat dat naar de rommelmarkt moet.
  De complimenten aan mijn ega want die houdt alles in de hand qua boodschappen en porties.
  Wim

 • Goed bezig iedereen! We hebben alle boeken. Ik val door omstandigheden steeds wat terug, maar we gaan weer starten. Ik mis in de motiverende artikelen alleen het aantal calorieën wat een ieder volgt.
  BJWV.

Laat een reactie achter