Succesverhalen

Van correctieslips tot aan de knie, naar leuke setjes lingerie. Chantal Sterk (52): “Ik straal nu gezondheid uit!”

Ook afvallen met heerlijke recepten? Klik hier en start gratis!

Het was een foto van kerst 2020 die Chantal Sterk (52) aan het denken zette. Haar slanke dochter straalde op de foto. Naast zich haar moeder met een opgeblazen en ziekig gezicht. Een moeder die mat uit haar ogen keek en niet fit was. Met die foto in haar hand wist Chantal zeker: ‘Dit kan niet meer. Er moet iets gebeuren!’

Door het oog van de naald

“Eigenlijk had ik al eerder iets aan mijn overgewicht moeten doen. In maart 2020 was ik één van de eersten met corona. Dat was echt een hel. Het is heel spannend geweest. Ik was al COPD patiënt en natuurlijk veel te zwaar. Gelukkig was toen nog niet bekend dat mensen met overgewicht een slechtere prognose hebben. Anders was het nog angstiger geweest allemaal.”

Wat een angstige ervaring!

“Ik krabbelde op, maar had een lange weg te gaan. Een jaar lang moest ik revalideren. Ik woog toen 97 kilo. Dan ondervind je aan den lijve wat overgewicht voor impact heeft op ziekte en herstel. Het was een harde leerschool.”

Van strijdlust naar strijdplan

“Toen ik met kerst die foto zag, kwam er motivatie en strijdlust. Ik herkende mezelf gewoon niet op die foto. Ik vond mezelf er na een jaar revalideren en bewegen in de sportschool nog steeds ziek uitzien. Mijn revalidatiearts had me verteld dat afvallen verstandig was om de restklachten te verminderen. Ik had een doel, maar nog geen strijdplan.”

De bewuste foto van Kerst 2020

Ik wilde niets afwegen of moeten tellen.

“Tellen en afwegen? Mij niet gezien. Mijn vader heeft eens een tijdje Weight Watchers gedaan. Dat was ook al zo’n gedoe. Dat wilde ik allemaal niet.”

Weer een foto als trigger

“Via een oud-collega hoorde ik van Project Gezond. Ik twijfelde. Zou het wel echt wat zijn voor mij? Ik ben geen held in de keuken. Ik ging eens rondvragen bij mensen die een dieet volgden, maar er was niets dat echt goed voelde. Op een dag zag ik opnieuw een goeie foto van mijn oud-collega voorbijkomen op Facebook. Het afvallen ging fantastisch. Ze ging echt hard. Nog diezelfde dag nam ik een proefabonnement op de app.”

Je volgt wat er staat en dat voelt niet als een last.

“Het was ongelofelijk! Ik viel direct af toen ik het menu van de app ging volgen. En het ging meteen met minstens een kilo per week. Ik werd steeds enthousiaster. De keukenweegschaal moest ik overigens wel gebruiken en in principe hield ik me nu ook aan calorieën. Maar het feit dat je gewoon volgde wat er op de app staat, voelde niet als een last. Ik hoefde niet meer zelf te bedenken wat we zouden gaan eten. Het stond er gewoon. Dat moest ik voorheen steeds maar weer bedenken. Als ik mijn man vroeg wat ik eens zou maken, kwam hij ook nooit verder dan: ‘Geen idee, maak maar wat.’”

Kookboek of dieetboek?

“Tijdens het proefabonnement heb ik ook een kookboek besteld van Project Gezond. Ik wilde het echt in handen hebben. Ja, ik noem het een kookboek, want ik zie het ook meer als een kookboek dan als een dieetboek.”

Met boek 1 was elke dag een feestje!

“Na het proefabonnement volgde ik de weekmenu’s van boek 1. Nou, dat was gewoon elke dag zo’n feest! Acht weken zijn dan eigenlijk niks hè? Dus tijdens de zevende week, heb ik boek 2 aangeschaft. Inmiddels heb ik ze allemaal hoor. Zelfs het boek ‘Vegetarisch’ staat erbij. Die hoefde ik eerst niet, want wij zijn echte vleeseters. Ik wil gewoon vlees eten. Maar toen ik het inkijkexemplaar bekeek, begon ik meteen te watertanden. Er staan zoveel lekkere dingen in. Die 70 recepten wil ik gewoon allemaal maken! Vlees eten kan wanneer ik wil. En mijn ervaring met de vegetarische recepten op de site is vaak dat je het vlees niet mist.”

Bosbessenmuffins en kaasstengels

“Ik bleef afvallen. Honger had ik geen moment. Het ging gewoon hartstikke rap.” Chantal lacht: “Terwijl ik voor mijn idee juist meer aan het eten was. En het was zo lekker!

Nog maar kort geleden had ik een andere baan waarbij ik gemiddeld 60 uur per week werkte. Ik had echt geen tijd en al helemaal geen zin om te koken. We trokken een blik erwten en wortelen open, lieten iets komen of ik kookte snel iets met behulp van mixen uit pakjes en zakjes. Ik dacht dat eten zo hoorde te smaken. Nu durf ik wel te zeggen dat ik gewoon nooit goed en lekker heb gekookt.”

Ik durf nu wel te zeggen dat ik gewoon nooit lekker en goed gekookt heb.

“Koken en bakken werd al snel een nieuwe hobby waar ik me helemaal in uit kon leven. Mijn nieuwe baan doe ik voor 28 uur per week, dus tijd is geen probleem meer. Ik was net nog even wat ‘yoghurtmuffins met bosbessen en amandelschaafsel’ aan het maken en de oven staat aan met kaasstengels. Ik vind het helemaal leuk. Echt super leuk om te doen.”

Is Chantal dan stiekem toch een keukenprinses?

“Ja, nu wel! Een prinses in mijn eigen paleis! Sinds juni heb ik namelijk een nieuwe keuken. Het is fantastisch. Ik ben er vreselijk blij mee.”

Prinses in haar eigen paleis.
Ruud maakte een foto van Chantal in haar nieuwe keuken.

“Maar ik bedenk het natuurlijk niet zelf hè? Het staat allemaal gewoon op de app of in de boeken. Heel duidelijk allemaal. Dat kan niet mislukken. Oude keuken? Nieuwe keuken? Veel ervaring of juist weinig? Het maakt niet uit. Iedereen kan dit.”

Schitterend resultaat

“Inmiddels ben ik 25 kilo afgevallen. Ik kan mijn geluk niet op. Ik schommel wat tussen de 73 kilo en 75 kilo. Uiteindelijk is het de bedoeling om de 70 kilo aan te tikken. Dat ga ik ook zeker doen! Dat hoeft van mij niet op stel en sprong. Ik ben in 9 maanden al zoveel afgevallen dat het niet erg is dat het nu wat langzamer gaat.”

Ik kan mijn geluk niet op.

Het is er ook niet allemaal in één keer bijgekomen hè? Ik val nog steeds kleine beetjes af. Ik blijf gewoon het 1500 menu volgen, zoals ik de hele tijd heb gedaan. Ik heb het 1250 menu een keer geprobeerd, maar kreeg toen wel honger tussendoor. Met 1500 calorieën per dag zit ik dus goed.”

Drie weken na ons gesprek laat Chantal mij weten dat ze inmiddels op haar streefgewicht van 70 kilo is. Wat een prestatie Chantal! Het actuele resultaat van Chantal is dus -27 kilo!

‘Heerlijke winter’ loves ‘TOP’

“Elke zondagavond ga ik er even voor zitten. Dan kijk ik naar hoe mijn week eruit ziet qua werk en andere afspraken. Vervolgens koppel ik dagmenu’s uit verschillende boeken aan mijn dagen. Ik doe ‘Heerlijke winter’ nu voor de tweede keer. Die houd ik aan als basis. Het boek ‘Top’ heb ik net nieuw. Vaak vervang ik het diner uit ‘Heerlijke winter’ voor een diner uit ‘Top’ dat qua calorieën een beetje overeen komt. Ik vind het zo leuk om ook die recepten te proberen.”

Superfan

“Mijn favoriet blijft toch wel de ‘klassieke bolognesesaus’. Ik heb nog nooit een lekkerdere pastasaus gehad dan die. Ik maak er altijd een grote hoeveelheid tegelijk van. Ik heb altijd porties in de vriezer. Ideaal voor als je een keer laat thuis bent.”

De ‘yoghurtmuffins met blauwe bessen’ zijn mijn favoriete tussendoortje. Je maakt ze heel snel en ze zijn makkelijk mee te nemen. Ruud neemt er vaak twee mee naar zijn werk. Ik maak ze twee keer per week en meestal met twaalf tegelijk. Ik ben fan!”

Mijn moeder kon gewoon geen zuurkool maken denk ik.

“De zuurkoolschotel uit het boek ‘Heerlijke winter’ is ook geweldig. ‘Je hebt nog nooit zuurkool gegeten,’ merkte mijn moeder laatst op. ‘Maar misschien maakte jij het niet lekker klaar,’ reageerde ik. Kan ze wel hebben hoor. Ik nodig ze nu regelmatig uit om mee te eten. Daarmee maak ik het wel weer goed.”

Sneller de berg op

“Ruud is fan van de ‘Indische hartige taart’. Hij komt op zondagavond vaak even kijken als ik de boodschappen bestel. ‘Even kijken wat we allemaal krijgen deze week,’ zegt hij dan. Vorige week heeft hij vier nieuwe broeken gekocht. Ook hij is een kledingmaat afgevallen. Hij volgt de dagmenu’s niet, maar ons avondeten is qua gezondheid en porties nu veel beter. Ruud is 2 meter lang en was al een slanke man. Fanatiek wielrenner bovendien. Hij is blij, want met 5 kilo minder, fietst hij nog harder de berg op.

Lockdown restaurant

“Laatst kwamen mijn zwager en schoonzus bij ons eten. Ik had voor het eerst ‘champignonsoep’ gemaakt. Nog zo’n topper! Toen hoorde ik Ruud opeens zeggen: ‘Mensen klagen over die lockdown en dat ze niet eens even naar een restaurant kunnen. Nou, ik heb er geen last van. Ik heb mijn eigen restaurant hier thuis.’ Hij reageert enthousiast op alles wat ik maak. Die waardering is heel fijn. Het maakt het nog leuker om voor hem en voor anderen te koken.”

“Ik kan werkelijk niets bedenken wat niet goed is. Ja, we houden niet van couscous. Maar die recepten zijn vast goed. Het is onze smaak gewoon niet. En Ruud vindt de ‘groentespread’ niet lekker. Die koop ik voor mezelf dan wel in de winkel. Ik vind het net te bewerkelijk om dat steeds zelf te maken.”

Ik volg gewoon wat er staat en dan lukt het altijd.

“Mensen vragen me weleens of ik lang in de keuken sta. Zo ervaar ik het niet. Het is vooral leuk. Nee, voor mij is het niet veel werk. Het is ook zo simpel, makkelijk en begrijpelijk omschreven allemaal. Je kan eigenlijk niets fout doen. Bij mij is er nog nooit iets mislukt. Nog nooit. En ik volg gewoon wat er staat. Dan lukt het gewoon altijd.”

Gezondheid en levenslust

We hebben het momenteel al een tijdje voornamelijk over al dat lekkere eten. Het water loopt me inmiddels in de mond. Tijd dus om van onderwerp te veranderen. Heeft het volgen van Project Gezond Chantal -naast een nieuwe hobby- nog meer opgeleverd?

Het blijft nog geen halve seconde stil!

“Gezondheid en levenslust!”

Logistiek plan

“Anderhalf jaar geleden moest ik de trap in twee keer nemen. Halverwege de trap ging ik zitten. Nu ren ik de trap zonder moeite op en af. Ben ik iets vergeten? Dan doe ik het zonder problemen nog een keer. Vroeger moest ik er bijna een logistiek plan voor maken. Wat moest ik boven halen? Was ik toch iets vergeten dan moest ik Ruud vragen om het voor me te halen. Ik kon het gewoon niet. Nu hoef ik daar niet meer over na te denken. Ik ben gewoon zo fit”

“Vroeger zat ik iedere drie maanden bij de longarts vanwege mijn COPD. Nu hoef ik nog maar eens in de negen maanden terug te komen. Afvallen doet zoveel voor je gezondheid.”

Minder eten, meer genieten

“Je eetbeleving gaat er ook op vooruit. Ik heb nooit geweten dat er zoveel lekkere smaken bestonden. We genieten nu veel meer van ons eten. Vroeger draaide ik ballen van een kilo gehakt. Met moeite bleven er twee over die we de volgende dag aten met een klodder mayo erop. Nu genieten we meer van minder. Met 300 gram gehakt maak ik ‘jouw nieuwe favoriete gehaktbal’. Dan zijn we verzadigd en voldaan. We hebben dus echt onze porties leren kennen.”

Koude gehaktballen met een klodder mayo zijn verleden tijd.

“Lekker eten én genieten. Daar staat Project Gezond voor en dat kan ik enkel beamen. Het begint al als ik voor het eten een foto maak van wat we gaan eten. Ruud wacht dan altijd even met eten tot ik dat gedaan heb. Zo leuk! Het is extra leuk dat Ruud zo enthousiast is. Laatst zei hij: ‘Je ziet er zo goed uit. Ik ben eigenlijk nog meer verliefd op je geworden’ Dat is toch leuk om te horen!”

Er zijn zoveel lekkere smaken. Dat heb ik nooit geweten. Tijm is mijn favoriete kruid!

Fietsbroekengebeuren

“En ook niet onbelangrijk: alles wat je aantrekt staat weer leuk hè? Ik heb alles nieuw moeten kopen. Zelfs ondergoed en een pyjama. Ik droeg altijd maat 48/50 en nu heb ik maat 42. Steeds als ik iets nieuws had dacht ik: ‘Kijk, dat is leuk!’ Ik vind mezelf er veel jonger uitzien. Dat hoor ik ook van anderen. Ik heb ook een ander kapsel genomen. Ik ben een heel andere vrouw. En zo voel ik me ook.”

Ik zie er 10 jaar jonger uit. Ik voel me een ander mens gewoon!

“Van grote correctieslips tot aan de knie naar leuke setjes lingerie. Dat ‘fietsbroekengebeuren’ wil ik nooit meer meemaken. Vreselijk zo’n pak van je knieën tot onder je borsten. Nu straal ik gezondheid uit. Ik voel me echt een ander mens!”

Links ter vergelijking nogmaals de ‘triggerfoto’.
Rechts een ’10 jaar jongere’ en stralende moeder naast haar dochter.

Eigenwijze teckel

“Energiek begin ik met mijn wandelmaatje aan een tocht van 15 kilometer. Dat doen we wekelijks. Alleen als het niet regent trouwens. We lopen niet in de regen hoor. Maar wandelen doe ik sowieso dagelijks. Ons hondje, Joep, is nu 4 jaar. Die gaat er iedere dag drie keer kort uit en één keer lang. Maar soms heeft hij geen zin. Hij denkt er weleens anders over. Dan heb ik mijn wandelschoenen aan en ben ik dik aangekleed, maar dan wil hij na twee straten echt terug. Dan doet ‘ie niets meer. Het is en blijft een teckel hè? Misschien moet ik ‘m ook PG voorschotelen.”

Chantals beste tip

“Voor iedereen die nog te zwaar is en graag wil afvallen, heb ik het advies om boek 1 aan te schaffen en daarmee te beginnen. De gerechten zijn meteen heel pakkend. Dit boek heeft alles wat je nodig hebt en neemt je helemaal bij de hand. De ‘Aardappel (maar dan) anders en de ‘granola’ zijn recepten die ik vanaf dag 1 regelmatig maak. Van de granola maak ik iedere twee weken twee volle potten. Ik geef er één aan mijn ouders. Soms geef ik een pot granola als cadeautje. Ook heel leuk!”

Vriezer

“Maar, begin er dus aan! Doen hoor! En maak iedere keer een eetplanning van een week. Gewoon opschrijven en boodschappen bestellen of een duidelijk lijstje maken. Het gaat echt helpen!”

Ik ga ze echt nooit meer bij de frituur halen.

“En als ik nog een tip mag geven? Maak recepten die wat bewerkelijker zijn in grotere hoeveelheden. Vries het in porties in. De volgende keer dat je het wilt eten, heb je dan een makkie! Dat doe ik bijvoorbeeld met de ‘Rijkgevulde rundvleeskroketten’. Die zijn zo lekker dat je denkt: ‘Die ga ik toch nooit meer bij de frituur halen?’ Meteen maar een flinke hoeveelheid maken als je daaraan begint, want dat is best even wat werk.”

TV in de ban

“Ach, ik blijf het zeggen: ik zie het maken van de recepten niet als werk. Vaak is er ’s avonds niets leuks op tv. Dan ga ik even de keuken in. ‘Wat ga je nou weer doen,’ vraagt Ruud dan. Dan ga ik even kijken wat ik kan maken. Meestal maak ik dan iets voor bij de koffie voor de hele week. Mueslirepen of chocoladekoekjes bijvoorbeeld.”

Chocoladekoekjes maken is een uitkomst als er niets op de televisie is.

Leuke man

“Ja, ik amuseer me heel erg in de keuken. Voor corona had ik een druk sociaal leven. Er was altijd wel een verjaardag of een etentje, een workshop of feest. Gelukkig kon ik me vermaken tijdens de lockdown. Als keukenprinses in mijn eigen paleis. En dan heb ik ook nog eens een hele leuke man op de bank zitten!”

Vinted

“Mijn oude kleding heb ik verkocht op Vinted. Ja, naast Project Gezond heb ik ook Vinted gepromoot de afgelopen tijd. Van het geld dat ik voor mijn oude kleding kreeg, heb ik nieuwe kleding gekocht!

Laat de zomer maar komen!

Dus laat de verjaardagen en etentjes maar weer een beetje komen! En de zomer natuurlijk. Vorig jaar was ik tijdens de zomermaanden nog niet op gewicht. Nu wel! Wanneer mag ik in zomerkleding het terras op? Ik kan niet wachten!

Chantal voelt zich een ander mens

“Door Project Gezond geniet ik weer van elke dag. Ik heb het gevoel alsof ik bergen kan verzetten.”

Hartelijk dank voor jouw enthousiaste verhaal vol inspiratie en tips! Je straalt, zoals je zelf al zegt, volop gezondheid uit. En… 10 jaar jonger? Minstens! Volg Chantal op Instagram voor bemoediging en inspiratie.

Wil je al dat lekkers zelf ook eens maken. Shop hier de boeken van Project Gezond. Ook handig voor als je (veel) kilo’s kwijt wilt of op gewicht wilt blijven.

Heb jij ook een mooi verhaal dat je met ons wilt delen. Mail naar info@projectgezond.nl. Wie weet sta jij binnenkort online met jouw verhaal.

Ook afvallen met heerlijke recepten? Klik hier en start gratis!

3 reacties

  • Ik wil ook heel graag afvallen, 15 jaar geleden was ik ook 20 kilo afgevallen toen ging het heel makkelijk maar nu ben ik 55 is het toch moeilijker.

  • Ik wil en moet 30 kilo afvallen maar vind het zo moeilijk.
    Ik ben vandaag begonnen met project gezond ik hoop zo dat het lukt.

  • Als ik bovenstaand resultaat van Chantal zie, hoop ik dat het mij ook gaat lukken. Ik ben wel ouder (68) dan Chantal en dan gaat het afvallen meestal wat moeizamer. Zeker als je je hele leven al gejojood heb met je gewicht. Duimen maar!

Laat een reactie achter