Succesverhalen

Bij Dennis (38) ging het roer om toen het getal met drie cijfers in zicht kwam

Dennis Mudde (38) uit Capelle aan den Ijssel is 19 november 2019 precies één jaar bezig met Project Gezond. Naar eigen zeggen was hij absoluut de ongezondste in huis. Toen het getal 100 op de weegschaal in zicht kwam, vond hij dat er toch echt iets moest gebeuren. Inmiddels is er ruim 17 kilo af en kan Dennis maatje M of zelfs S aan in plaats van XL.

Het getal met drie cijfers kwam in zicht

Nu moet er echt iets gebeuren
“Toen dat getal met de drie cijfers in zicht kwam op de weegschaal dacht ik: nu moet er echt iets gebeuren”, vertelt Dennis. “Ook ben ik direct begonnen met fanatiek sporten. Ik vond dat het echt anders moest. Ik wilde namelijk ook sportiever worden en niet in een keer ‘mager’ afvallen, als je begrijpt wat ik bedoel. Door er veel bij te sporten val ik op een manier af die voor mij goed werkt. Ik heb daarbij mezelf nog even voorgenomen dat ik voor mijn 40e een sixpack wil hebben”, zegt hij lachend. “Ik ben goed op weg, laatst zag mijn vrouw wat buikspieren door mijn t-shirt heen!”

Eetpatroon veranderd
Eerder was Dennis zeker niet zo gezond bezig. “Ik was echt de ongezondste in huis. Ik ontbeet niet, nam ‘ergens’ tussen twaalven en tweeën mijn lunch – welke dan bestond uit drie pistoletjes met heel veel chorizo – en daarnaast schoof ik als ik trek had veel te vaak een vette hap naar binnen die mij snel verzadigde. Probleem was wel dat ik later op de avond begon te snaaien met een homp kaas of zak chips bijvoorbeeld.”

“Door Project Gezond ben ik gestart met vaste eetmomenten op een dag. Ik dwing mezelf nu om pauze te houden op mijn werk, zodat ik mijn lunch en tussendoortjes op ongeveer dezelfde tijdstippen kan nemen. Daarnaast is het zo ontzettend makkelijk. Het werkt echt heel fijn. Alles staat goed omschreven, je weet precies wat je mag eten en hoeveel, daar hoef je dus niet meer over na te denken. We variëren overigens weleens, want wij zijn namelijk geen visliefhebbers. Wanneer dat op het menu voorbijkomt kiezen we voor kip- of kalkoenfilet.”

Ik houd enorm van mijn hapje en drankje

Op gewicht mét whisky en vette hap
Niet ál het ongezonde schrapte Dennis uit zijn leven. Dat zou ook lastig zijn, als groot whiskyliefhebber. “Ik houd enorm van mijn drankje en mijn hapje. Ik houd mijn calorie-inname zo in balans, dat ik in het weekend lekker een whisky’tje kan drinken met een hapje erbij. Soms bestellen we thuis patat, dat vindt mijn dochtertje ook erg lekker. Dan neem ik gewoon lekker een frikadel erbij. En het mooie is: dat kan ook gewoon! Kijk, het moet wel leuk blijven. Ik sport natuurlijk ook veel nu, maar dat zegt niet dat ik droge rijst met kip en broccoli ga eten.”

Dennis Sinterklaas 2018

Dennis bij de Sinterklaasintocht in 2018

Één jaar verder, wat zie je nu?
We zijn nu dus een jaar verder. Ik vraag Dennis wat hij ziet als hij nu in de spiegel kijkt. “Ik kan eigenlijk echt wel trots zijn op mezelf, dat ik dit heb bereikt in best wel korte tijd en dat ik mijn leven zo’n positieve wending heb gegeven. Niet alleen doordat ik mijn eetpatroon zo heb veranderd, maar ook doordat ik er fanatiek bij ben gaan sporten. En dat terwijl ik mezelf gewoon een hapje en drankje gun”, grinnikt hij.

Ik ben trots dat ik mijn leven zo’n positieve wending heb gegeven

“In het begin woog ik mezelf iedere dag. Ik had zo’n nieuwe weegschaal gekocht met alles erop en eraan en ik stond er ook echt elke dag op. Dat ging na een aantal maanden naar één keer per week, en nu is dat sinds kort nog maar één keer in de maand. Naast dat ik gewicht wilde verliezen, wilde ik ook aan mijn vetpercentage werken. Dat gaat ook echt ontzettend goed, dat is inmiddels enorm verlaagd.”

Waar zijn die mannen?
Op de sociale media zijn het vooral de vrouwen die van zich laten horen rondom het onderwerp afvallen. Zou het meer een vrouwending zijn?  “Je kunt de vraag ook anders zien. Ben ik de enige kerel die dit volgt, of ben ik de enige die zich laat zien?” Dennis geeft regelmatig tips en zo af en toe een update over zijn eigen proces in de besloten Facebookgroep. “Het klopt wel dat er voornamelijk vrouwen actief zijn in de Facebookgroep, dat verbaast me eigenlijk wel. Schamen mannen zich er meer voor? Ik denk niet dat het per se een vrouwending is. Ik schaam me in ieder geval nergens voor.”

Tips om vol te houden
Hoe houd je afvallen vol? En wat doe je als het tegenzit? Dennis geeft tips:

  • Geef jezelf de tijd om het zijn werk te laten doen.
    “Zeker in het begin: het gaat soms niet zo snel als je zou willen.”
  • Vergeet niet wat je al hebt bereikt wanneer het even tegenzit.
    “In april stond ik even stil. Ik viel niet meer af terwijl ik nog niet op mijn uiteindelijke streefgewicht zat. Dat werkt demotiverend en vervolgens ga je mokken. Je vergeet helemaal dat je ondertussen al heel wat bent afgevallen. Die 12 kilo die ik al was kwijtgeraakt, daar dacht ik niet niet meer aan. Toch bleef ik doorgaan en op een gegeven moment ging toch weer naar wens.”
  • Geef jezelf wat lekkers.
    “Ik dronk helemaal in het begin m’n drankje niet, maar dat doe ik nu lekker wel. Dat kan omdat ik heb de juiste balans heb gevonden. Als ik een whiskyproeverijtje heb één keer in de drie maanden neem ik ook lekker m’n chocolaatje en m’n kaasje. Ik compenseer dat door de week, zodat ik mezelf in het weekend kan verwennen.”

Dennis had zijn streefgewicht van 80 kilo afgelopen september al bereikt. Nu staat de weegschaal op 79,3 kilo, blijft hij lekker fanatiek doorsporten en Project Gezond volgen als leidraad om in balans en op gewicht te blijven.

Ontzettend bedankt voor het enthousiast vertellen en delen van jouw verhaal, Dennis! Veel succes met je sixpack :).

Wil jij ook jouw verhaal met ons delen? Mail dan naar info@projectgezond.nl.

1 reactie

  • Superleuk om te horen, heb het mijn man laten lezen want wij doen het samen. Reactie was zo dan moet mij het toch ook lukken. Ook van de anderen gelezen en dat geeft weer een goede bush voor je motivatie. Bedankt dat je je verhaal heb gedeeld.

Laat een reactie achter