"Ik had nooit verwacht dat het zou lukken, maar je hebt altijd een droom in je hoofd.” Eva (-32 kilo) leeft haar droom!

Eva (30) woont met haar man Tjerk en dochter Fien (3) in Poortugaal. Ze vertelt over hoe Project Gezond onverwacht en onbedoeld haar laatste strohalm werd… en haar droom werkelijkheid maakte.

Maatje meer en meer

“Nooit was ik te zwaar. Ik ben zelfs altijd slank geweest. Maar ergens halverwege de twintig begon ik aan te komen. Tijdens en vooral na mijn zwangerschap liep het de spuigaten uit. Ik heb door de jaren heen verschillende diëten geprobeerd. Soms op eigen houtje en soms via de huisarts of een diëtist. Ik deed zelfs een GLI traject (gecombineerde leefstijlinterventie).

Ik houd het met moeite twee maanden vol en dan val ik weer terug in mijn oude patroon.

Allemaal met weinig resultaat of een tijdelijk resultaat. Het werkt wel, maar het was voor mij allemaal stuk voor stuk niet vol te houden.”

Domper

“Uiteindelijk belandde ik -inmiddels zwaarder dan ooit- opnieuw bij de huisarts. De huisarts stelde een obesitas traject voor in een gespecialiseerd ziekenhuis. Met mijn toestemming werd ik daarvoor opgegeven. Een half jaar heb ik moeten wachten.

Ik heb in jaren niet zo hard gejankt.

Toen ik eindelijk op consult kon komen was ik emotioneel. Ik uitte mijn verdriet over hoe ik eruit zag. Ik vertelde dat ik me heel vervelend voelde over hoe ik was. Ik werd naar huis gestuurd met de boodschap dat ik maar eens met een psycholoog moest gaan praten. Ik was zo ontzettend teleurgesteld. Ik heb in jaren niet zo hard gejankt als toen.”

Laatste kans

“Dit speelde in augustus 2021. Ik had even geen idee wat ik doen moest. Ik was er nog niet klaar voor om mijn gewicht dan maar te accepteren. Ik besloot het een laatste kans te geven. Ik zou nog één ding proberen en anders was het ook klaar. Op internet zocht ik naar manieren om blijvend af te vallen en toen kwam Project Gezond letterlijk in beeld.”

Ik was voorbereid op een nieuwe mislukking.

“Je kon de app 14 dagen gratis proberen. Ik greep dit aan als mijn laatste strohalm. Het was ‘nu’ of ‘nooit’. Zou Project Gezond straks toegevoegd worden aan de rij van mislukte pogingen? Die kans leek me groot, maar wat kon ik anders nog doen?”

Schot in de roos

“Op één van de eerste dagen at ik de ‘Kipsalon’. Een schot in de roos. Het werd me al snel duidelijk: ‘Dit is geen strafkamp!’ Project Gezond is anders dan de rest. Dit is geen dieet! Je mag zelfs lekkere dingen eten. Ook begon ik meteen gewicht te verliezen. In de eerste week viel ik ruim 2 kilo af. Terwijl ik heerlijk had gegeten!”

Project Gezond is geen strafkamp! Dat had ik al heel snel door.

“Het beviel me zo goed dat ik op dag drie een boek van Project Gezond bestelde. In de app staan sowieso hele lekkere dingen. Het is gevarieerd, maar er zit ook herhaling in. Een mooie balans! Ik heb inmiddels alle boeken van PG in huis. Ik vind het fijn om iets in mijn handen te hebben. Er staat altijd een boek open op mijn boekenstandaard op het aanrecht.”

De eerste 10 kilo

“De eerste 10 kilo waren er met boek 1 zo af. Ik was stomverbaasd. Ik kwam met al die diëten nooit verder dan 5 kilo of tijdens een hele succesvolle poging een keer 7 kilo. Nu was ik lachend 10 kilo lichter. Ik was gemiddeld ruim 1 kilo per week afgevallen. Ik was ineens geen 96 kilo, maar 86 kilo. Dit smaakte naar meer. Ik durfde zowaar voorzichtig mijn gedroomde gewicht van 65 kilo te benoemen. Mijn grote wens die absoluut onhaalbaar leek, kon misschien toch uitkomen.”

PG is anders

Al die vroegere diëten die -al dan niet met zicht op de haven- gestrand waren. Wat deed die ervaring met Eva? Was ze niet bang dat het haar ook nu weer door de vingers zou glippen?

Ga ik dit wel volhouden?

“Het heeft echt wel even in mijn achterhoofd gezeten hoor, maar Project Gezond is toch echt anders dan al het andere dat ik al geprobeerd heb. Zoals ik al zei is het eigenlijk geen dieet.”

Geen honger

“Bij een dieet heb je het weleens moeilijk en heb je flinke honger. Bij Project Gezond hoef je echt geen honger te lijden. Je eet gewone, gangbare dingen die makkelijk en snel te maken zijn. Er zitten zoveel lekkere dingen tussen.”

Je mag in andere diëten vaak niks lekkers. Hier mag je nog iets lekkers in. Ideaal, want ik houd van lekker eten.

“Het programma van Project Gezond is daarbij ook heel flexibel. Als ik zin heb in pompoencake, dan pak ik het dagmenu van de pompoencake erbij uit ‘Heerlijke winter’. Ik vind ‘Heerlijke winter’ echt een heerlijk boek. Er staan allemaal dingen in die ik lekker vind. Fantastische stoofpotjes, stamppotten, een vegetarische quiche en pompoencake dus. Je kunt uit de boeken en de app gewoon een dagmenu kiezen waar je zin in hebt. Wat is er makkelijker dan dat?”

Leien dakje

“Ik had dus nergens problemen mee. Nou goed, ik had weleens een dag dat het even lastig was. Dan gingen ze op m’n werk trakteren en had ik al zo vaak ‘nee’ gezegd. Je weet hoe dat gaat. Maar ik pakte het daaromheen meteen weer op. Er was dan niets aan de hand. Ik viel die week dan alsnog een halve kilo af. Dat vond ik ook prima op die manier.”

Klepperd

“Ik begon steeds meer te genieten van het eten. Ik koos de dingen die ik lekker vond en kon daar echt naar uit kijken. Met mijn moeder wandelde ik twee keer in de week anderhalf uur stevig door. Ik ben echt een klepperd met mijn moeder. Zo kostte het mij totaal geen moeite om ook wat extra te bewegen. Heel gezellig en een extra bijdrage aan het succes dat maar doorging. Het wandelen bevalt ons nog altijd goed, dus dat houden we er voorlopig lekker in.”

Officieel zit ik op het gewenste gewicht…

64 kilo geeft de weegschaal nu aan. Officieel zit ik op het gewenste gewicht.”

Ik zit op scherp. Bij zo’n uitspraak waarin het woordje ‘officieel’ op een bepaalde toon uitgesproken wordt, weet ik inmiddels wat er komen gaat. Hier zit duidelijk een fanatiekeling.

Fanatiekeling

“Ik had dus in gedachten dat ik 65 kilo wilde wegen. Nu weeg ik zelfs 64 kilo, dus eigenlijk moet ik niet zeuren. Maar…”

Eva praat behoedzaam wat zachter.

“… je hebt toch zo’n drang van… zal ik toch nog iets meer?”

En dan komt het hoge woord eruit:

“Stiekem wil ik wel naar de 60 kilo. Maar ik kijk even hoe het uitpakt. Ik vind het ook wel prima zo hoor.”

Bewustwording en beloning

“Het zijn wel 32 kilo’s die ik kwijt ben. Dat betekent trouwens dat ik nu een armband draag met vijf bedels. Ik heb me laten inspireren door het succesverhaal van Yvonne Westerveld en beloonde mezelf bij iedere 5 kilo die ik verloor.”

Sexy

“Kleding kopen is weer een feestje. Ik kon met maat 46 niet veel leuks meer kopen. Alleen de grote maten afdeling deed nog zaken met mij. In mijn favoriete kledingwinkels hoefde ik niet meer binnen te lopen. Je doet wel je best om iets moois te scoren, maar ik was nooit echt happy met het spiegelbeeld in de paskamer. Nu sta ik in dat hokje en vind ik mezelf echt leuk en denk ik: ‘Oh, wat leuk! Dit jurkje staat sexy!’.”

Eva zegt het met zo’n blije stem. Ze zingt het bijna. Heerlijk. Ik word hier vrolijk van!

Eva voor haar start met Project Gezond
(96 kilo)
Eva september 2022
(64 kilo)

Ik had nooit verwacht dat het zou lukken.

“Ik had nooit verwacht dat het ooit zou lukken hoor. Maar ja, je hebt altijd een droom in je hoofd. Ik ben echt super blij dat ik het ontdekt heb. Het ging als een trein. Zelfs Tjerk is 7 kilo afgevallen. Hij had maat M en nu maat S. Hij hoefde helemaal niet af te vallen. Het is gewoon gebeurd, omdat ons avondeten veranderde door Project Gezond.”

Mekkerende baby

“Het avondeten was altijd onze valkuil. We haalden vaak eten af. Pizza, shoarma, patat. Vooral toen Fien een baby was, was een afhaalmaaltijd mijn escape. Koken met een mekkerende baby zag ik helemaal niet zitten.

Ik ben nog ‘dik’ verhuisd.

Ik ging dan het makkelijke kiezen. We woonden ook nog eens vlakbij verschillende afhaaltentjes. Inmiddels zijn we verhuisd. Nee, niet specifiek om verder bij die zaakjes vandaan te zijn. Maar waar we nu wonen is afhalen inderdaad minder makkelijk.”

Inspiratie en variatie

“Ach, door de boeken heb ik zoveel inspiratie om gewoon zelf te koken. Eerder wist ik nooit echt wat ik moest maken. Gewoon aardappels, groenten en vlees vind ik maar saai. Dankzij Project Gezond heb ik nu inspiratie en variatie.

Ik hoef nooit lang in de keuken te staan.

Er zijn zoveel lekkere dingen die makkelijk klaar te maken zijn. Ik hoef nooit lang in de keuken te staan voor iets. Daar heb ik ook echt geen zin in. Daarom past Project Gezond ook goed bij mij. Het is allemaal snel te maken en lekker.”

Psycholoog

“Ja, ik zit zoveel beter in mijn vel. Project Gezond was een prima psycholoog,” zegt Eva met een knipoog. “Fysiek merk ik ook meer verschil dan ik had verwacht. Ik had toch wel wat vage pijntjes en ‘klachtjes’. Dat is verleden tijd. Ik voelde me niet gelukkig met hoe ik eruit zag. Als ik in die spiegel keek dacht ik nooit: ‘Joh, wat zie jij er leuk uit vandaag.’ Nu ben ik echt blij met mezelf.”

Nu ik slanker ben, vind ik mezelf mooier.

Het is heel prettig om Eva zo blij te horen, maar ik kan het toch niet laten om haar ervan te verzekeren dat de Eva van 96 kilo er net zo goed mocht zijn.

“Ik heb het absoluut voor mezelf gedaan en voor niemand anders. Mijn man heeft geen dag gezegd dat ik lelijk was. Hij heeft altijd gezegd dat ik mooi was. Hij heeft nooit ergens wat van gezegd. Ik was er gewoon zelf niet gelukkig mee.

Borstverkleining

En ik wilde graag kleinere borsten. Helaas werden ze niet veel kleiner van het afvallen. Mijn cup I hing bovendien zo erg dat de huid onder mijn borsten bleef smetten. Ik liep fulltime met zakdoekjes onder mijn borsten. Vlak voor de zomer hebben ze er operatief een cup F van gemaakt. Ik heb weer jonge dames en ze staan lekker overend. Ja, dan ben ik wel een doorpakker. Dan moet het ook maar meteen.”

Doorsnee buik

“Ik ben heus nog altijd dezelfde Eva. Maar ik voel me toch anders. Zelfverzekerder, fitter, mooier. Ik geniet meer.”

“Mijn buik is nog niet zo mooi. Dat vind ik soms moeilijk om te accepteren. Maar ik merk steeds meer dat de buiken uit reclamefolders, tijdschriften en van TV niet de ‘doorsnee buik’ tonen. Eigenlijk weet je dat ook wel, maar onbewust blijf je ernaar verlangen. Een slanke vriendin zei laatst dat haar buik ook niet meer is wat het was. ‘Oh, heerlijk. Ik ben niet de enige,’ denk ik dan. We worden allemaal ouder en hebben soms kinderen gekregen”

Ik heb me willen meten aan de opgelegde idealen. Dat blijft toch hardnekkig.

Het ideaalplaatje is ons inderdaad wel flink door de strot geduwd de afgelopen decennia. Je ziet gelukkig steeds meer dat het gaat om gezondheid en fitheid in plaats van over maten en vormen.

“Ik hoop ook dat dat voor anderen een motivatie is om met Project Gezond te beginnen of door te gaan. Met Project Gezond kun je gewichtsverlies ook als bijzaak zien. Je werkt aan je lichamelijke gezondheid door weer gevarieerd en volwaardig te eten. Je voelt je blijer omdat je spiegelbeeld misschien meer richting het opgelegde ideaalplaatje gaat. Dat blijft iets hardnekkigs. Maar je voelt je ook blijer, omdat je je fysiek beter voelt.”

Ik voel me fitter en ik blijf dit doen.

“En dat benoem ik ook graag. Om anderen te inspireren! Mensen om me heen vonden het knap van mij en zeiden dat ze het zo’n goed dieet vinden, omdat het geen crashdieet is. Maar ik zeg het nog maar eens: het is helemaal geen dieet!”

Say cheese…

“Ik had trouwens wel wat meer reacties verwacht op mijn gewichtsverlies. Soms zeiden mensen helemaal niets. Ik werd er soms bijna onzeker van. Ik heb niet veel foto’s van mijn zware periode. Maar als ik de weinige foto’s van toen en nu naast elkaar leg, zie ik zelf het verschil direct. Dat gaf me dan weer vertrouwen. En een nieuw doel: meer foto’s! Van ‘toen’ kan niet meer, maar van ‘nu’ wel. Het is nu natuurlijk leuker om op een foto te staan. Ik zeg ook weleens tegen Tjerk: ‘Maak eens een foto!’”

In de ‘flow’

“Voor mensen die net begonnen zijn of nog moeten beginnen zou ik als tip willen meegeven dat ze zich de eerste twee à drie maanden zoveel mogelijk aan de dagmenu’s houden. Je komt dan helemaal in een flow en daarna gaat het vanzelf. Als je dan even uit je ritme wordt gehaald door een vakantie of een feestje, is het heel makkelijk om het weer op te pakken. Als ik nu weleens uit lunchen ga dan houd ik me daaromheen gewoon aan het dagmenu. Als je dat met jezelf afspreekt, scheelt dat al een heleboel.”

Groen is vies

“Onze dochter Fien, is nog maar drie jaar. Ze heeft niet bewust iets meegekregen van mijn transformatie. Wat ze wel meekrijgt is het gezonde en lekkere eten. Ze eet alles lekker mee. Hoewel ze nu in de alles-wat-groen-is-is-vies-fase zit. Het is echt genieten met haar. We hebben inmiddels wel een trampoline in de tuin gezet. Fien heeft energie voor tien!”

“Maar ik barst er ook van, dus kom maar op! We genieten enorm! Daar mag Tjerk wel wat meer foto’s van maken,” lacht Eva.

Eva, bedankt voor het gezellige gesprek en jouw openheid. Jij gaat voor gezondheid, fitheid en balans. Ik durf te wedden dat niemand jou uit die flow krijgt. Geniet van je nieuwe gewicht met je lieve man en energieke dochter. En… blijf dromen!

Wat is jouw ervaring met Project Gezond? Mail ons als je erover geïnterviewd wilt worden. Ook als je minder afgevallen bent dan Eva, horen we graag van je. Succes zijn successen! Die delen we graag. Ter inspiratie en motivatie.

Bericht delen?