Het zat haar niet per se in de weg, maar toch wilde Inge Wissing (34) wat kilo’s kwijt. Ze besloot met Project Gezond te beginnen en vond prima haar weg in het volgen van de menu’s in combinatie met het gezinsleven. Het resultaat? -15 kilo, van maatje XL naar M, een gezond BMI en een behoorlijke dosis enthousiasme.
Inge is apothekersassistente van beroep en woont in Bemmel met haar vriend en hun twee dochtertjes van 4 en 6 jaar oud. “Ik had niet per se overgewicht maar zeker wel een maatje meer. Het zat me niet in de weg en ik accepteer mezelf zoals ik ben, maar toch wilde ik wat kwijt. Iets ‘gewoons’ vinden om mee af te vallen is best lastig. Toen kwam ik Project Gezond tegen.” Inge kocht het boek en besloot na de verjaardagen van zowel haarzelf als die van haar vriend te beginnen. “Toen moest mijn vriend alle overgebleven chips zelf opeten”, vertelt ze lachend.
Yes! Ik heb een gezond BMI
Succes
“Ik woog 82,5 kilo. Inmiddels ben ik in tien maanden 15 kilo kwijtgeraakt, maar belangrijker vind ik nog: mijn BMI is weer gezond. Ik zou zelfs nog 5 kilo aan mogen komen en nog een gezond BMI hebben. Toen ik dat had bereikt dacht ik wel echt YES! Een mijlpaal dat motiveert. Ik heb nu een gezond gewicht, dus ik hoef niet meer af te vallen. Ik houd me 5 dagen in de week strak aan de menu’s en in het weekend zijn we iets losser.”
Een wildvreemde die tegen je zegt dat je er goed uitziet, hoe leuk is dat?
“Mijn omgeving zag aan mij dat ik aan het afvallen was, maar toch lekker at. Hoe deed ik dat toch? Inmiddels is mijn moeder aan boek 1 begonnen, net als twee collega’s waarvan één ook lid is geworden en mijn buurvrouw leent nu een boek van mij. Ook zei laatst een wildvreemde tegen me dat ik er goed uit zag. Hoe leuk is dat?”
Project Gezond in het gezinsleven
“Eerst at mijn vriend alleen ’s avonds mee, maar inmiddels volgt hij ook de dagmenu’s. Ook de kinderen eten lekker mee! Ik ben chef boodschappen, chef weekmenu’s en chef koken. In de avond bereid ik alles voor de volgende dag voor. De trommels van de meisjes worden gevuld, ontbijt wordt klaargemaakt en voorbereidingen voor het avondeten worden getroffen.”
“De ‘pruttelsauzen’ die wat langer op moeten staan maak ik vaak in het weekend. Bijvoorbeeld de klassieke bolognese- of andere saus. Ik doe de ingrediënten dan keer vier of vijf, en vervolgens gaat het allemaal in de grote braadpan die ik van mijn oma heb geërfd. Ik vries dan lekker veel in, dan kunnen we weer een tijdje vooruit.”
Lidmaatschap
Naast het volgen van de boeken, is Inge ook lid van Project Gezond. “Het is fijn is dat je lekker kunt schuiven met de dagen in de app, zodat je kunt kiezen wat de kinderen ook lekker vinden. Bijvoorbeeld nasi, bami, kipnuggets en pasta bolognese. Daar worden we allemaal heel blij van. Mijn vriend heeft het liefst piepers, vlees en groente. Deze gerechten plannen we dan ook regelmatig in. Alle recepten staan in de app en daar kiezen we dan het lekkerste bijbehorende dagmenu bij welke mijn vriend en ik dan volgen.”
Voordat Inge de app gebruikte, plakte ze de menu’s in briefjes op het keukenkastje.
“Sinds de inplanfunctie in de app zijn dat al een stuk minder briefjes op het keukenkastje”, vertelt ze. Toch gaan de briefjes nog niet allemaal de deur uit, want vriendlief wil graag nog zien wat de pot schaft vanavond.
Maak je eigen doelen haalbaar
“Ik ben geen sporter. Ik heb van alles geprobeerd, maar naast dat ik het niet leuk vindt speelt helaas ook mijn vorm van reuma dan vaak op. Om toch aan de beweging te komen fiets ik naar school, wandel ik regelmatig, loop ik veel op het werk (ik heb gelukkig geen kantoorbaan) en heb ik een fitbit. 10.000 stappen haal ik niet, maar ik stel dan wel een doel van 6.000 stappen per dag voor mezelf. Dat is wel haalbaar voor mij, en wanneer ik ’s avonds zie dat ik er nog niet aan zit, dan loop ik nog even een blokje om. Het is belangrijk om zulke doelen te stellen, waarvan je weet dat ze haalbaar zijn. Als je te hoge doelen stelt en het niet haalt, raak je alleen maar teleurgesteld. Dat is ook waarom ik geen streefgewicht van 10 of 20 kilo had ingezet toen ik begon.”
Dip
Dat het niet altijd goed gaat kennen we allemaal wel. Inge vertelt hoe dat bij haar zit, maar ook hoe ze zichzelf weer motiveert: “Na de zomer zat ik in een dip. Dat had alles te maken met de omslag van het weer. Ook de reuma speelt helaas meer op als het kouder wordt. Alles kost meer energie omdat mijn lijf pijn doet. Van de bank opstaan om mijn tussendoortje te pakken vind ik dan lastiger. Het is voor mij dan makkelijker om naar een koekje te grijpen als mijn vriend daar bijvoorbeeld mee aan komt zetten.”
Ik hou echt van koken
“Wat mij dan weer motiveert is wanneer ik weer begin met koken. Als ik lekker met recepten bezig ben, nieuwe recepten uitprobeer en mijn vriezer weer lekker vul, dan word ik echt blij. Ik hou namelijk echt van koken.
Ik hoef niet te sporten, ik kook lekkere dingen, probeer nieuwe recepten, het is makkelijk, ik heb geen honger, ik mag zes keer per dag eten, en ik mag af en toe gewoon verantwoord snoepen met chocola bijvoorbeeld. De gerechten zijn ook echt lekker! Mijn collega’s kijken soms jaloers naar mijn lunch en zeggen dan vaak ‘jeetje, mag je dat eten?”
Tips
- Voorbereiden en inplannen (hé waar hebben we dit eerder gehoord? Juist! In het verhaal van Alexandra!)
“Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Kijk in het weekend vast goed vooruit wat je welke dag gaat eten en bereid eventueel vast wat voor. Houd met de weekplanning rekening met school, BSO en activiteiten.” - Zorg ervoor dat je genoeg bakjes in huis hebt
- Maak je eigen doelen haalbaar
- Stel niet te hoge eisen aan jezelf jezelf
En met deze woorden van Inge sluiten we het gezellige interview af:
Als het even niet lukt, is er morgen weer een dag!
Ook jouw verhaal delen? Mail ons via info@projectgezond.nl 🙂
Hebben jullie ook een echt boek ( boek wat je lezen en vastpakken) met keto recepten
Onze menu’s en recepten zijn niet koolhydraatarm. De boeken die we hebben kun je via deze link inzien: https://shop.projectgezond.nl/.