Succesverhalen

“Als je even je best doet, ben je een ander mens!” Johan (29) viel binnen 7 maanden 35 kilo af. “Ik ben zoveel fitter!”

Johan (29) kreeg er in enkele jaren flink wat kilo’s bij. Op één hoog in Lemmer, wat door Johan trots ‘de poort van Friesland’ wordt genoemd, ontstond in de coronatijd namelijk een huiscafé. Met vrienden bestelde hij regelmatig een lekkere schotel bij de shoarmaboer en later op de avond kon de Italiaan op komen draven met een picobello pizza.

De gezelligheid van vrienden was welkom in de bizarre tijd van lockdowns en maatregelen. Maar de hang naar comfort en gemak leidde er uiteindelijk toe dat de trap naar het huiscafé op één hoog steeds hoger en steiler leek. Op 1 januari 2022 waren de cijfers op de weegschaal onverbiddelijk: 115 kilo!

Kraakhelder

“2019 was het jaar van het huis uit en op mezelf wonen. In 2020 lag de focus op: hoe houd ik het gezellig tijdens een pandemie? Daar kwam dus dat huiscafé om de hoek kijken. In 2021 stak ik mijn vrije uurtjes in het opknappen van een bootje. Daarnaast bleef het thuiscafé door de lockdowns onverminderd populair. Voor 2022 had ik nog geen helder doel voor ogen, maar het doel werd me kraakhelder toen ik in de ochtend van het kersverse nieuwe jaar een weegschaal tegenkwam tijdens het opruimen. In 2022 zou ik gaan afvallen!”

Stijgend gewicht, langer haar

“Het was een goede vriendin die me al een jaar eerder tipte. Zij was 10 kilo afgevallen met Project Gezond en razend enthousiast. Ik mocht haar boek wel lenen en dan zou ik vast ook snel weer ‘de oude’ zijn. Maar ik sloeg er niet echt op aan. Ik zag wel dat ik zwaarder geworden was, maar ik had er geen moeite mee. Ik ervoer ook geen fysieke ongemakken van mijn toenemende gewicht en voelde me verder prima. Ik deed niets met haar tips en adviezen. Mijn gewicht -en mijn haar- groeiden gestaag.”

De spiegel sprak boekdelen, maar het getal op de weegschaal kwam pas echt binnen.

“Een jaar later was die vriendin nog steeds 10 kilo lichter en ik alweer minstens 10 kilo zwaarder. Ik merkte op dat ik me eigenlijk veel minder energiek voelde dan vroeger. Ik voelde me sneller down of zelfs chagrijnig. Zo kende ik mijzelf niet. Het werd tijd de waarheid onder ogen te zien. De spiegel had genoeg kunnen zeggen, maar het getal op de weegschaal die Nieuwjaarsochtend deed ‘t ‘m. Ik bleek toch echt van de cijfers, feiten en grafieken en ik bleek dus grandioos te zwaar.”

Ambitieus streefgewicht

“Ik had een klusje te klaren. Daar krijg ik altijd wel energie van. Ik houd ervan om mezelf doelen te stellen. Ik zette mijn streefgewicht dan ook lekker laag in. Ik wilde 35 kilo afvallen en de weegschaal 80 kilo zien aangeven voor het einde van 2022.”  

Kon ik dit weerstaan? Dan kon ik het avontuur aangaan.

“Ik schafte mijzelf boek 1 van Project Gezond aan. Oriënteren, plannen en boodschappen doen. Daar begon ik mee. De ultieme test deed ik in het weekend voordat ik zou beginnen. Ik nodigde mijn vrienden uit voor gezelligheid met bier, kaas en worst. Alles erop en eraan. Kon ik dit weerstaan? Dan kon ik het avontuur zeker aan! Op 10 januari 2022 startte ik met mijn eerste weekmenu. Daar begon het succes en het is niet meer gestopt.”

Beeldschone dalende lijn

“Meteen viel ik af. Dat ging in een gelijkmatig dalende lijn. Het kostte me eerlijk gezegd nauwelijks moeite. Alles wat ik mocht eten smaakte me goed. Meer dan dat zelfs. Ik at bewust en proefde weer pure smaken. Eind januari gaf de weegschaal al een gewicht van onder de 110 kilo aan. Wat een motivatie is dat!”

De boeken van PG zijn voor mij als een Bijbel.

In beweging

“Mijn fysieke job had ik kort voor mijn start met Project Gezond ingeruild voor zittend werk. Ik ben daarom meteen begonnen met bewegen. Ik wandelde twee keer in de week een rondje van ongeveer 6 kilometer. Daarnaast begon ik met 30 minuten workouts van TeamBodyProject via YouTube. Dat deed ik drie keer in de week.” 

De eerste keren was ik zo rood als een tomaat.

“Voor mij is voeding 80% van het succes en beweging 20%. Die 80% staat bij Project Gezond redelijk vast. In die 20% kun je jezelf blijven uitdagen. Dat is dan ook wat ik deed. Iedere maand keek ik terug op hoe het was gegaan en bedacht ik wat ik de komende maand extra kon doen. Ik stelde mezelf steeds een nieuw doel. Ik wilde bijvoorbeeld twee uur kunnen wandelen en plakte al snel twee YouTube workouts achter elkaar.”

Ik luister vol ontzag naar Johan. De discipline druipt er vanaf. Jaloersmakend gewoon. Hij zegt me nogmaals dat hij ervan houdt om doelen te stellen. Zoveel mag duidelijk zijn! “Iedereen die dit leest heeft minder discipline Johan, wat nu?”

Doelen, doelen en… doelen

“Dat zal wel meevallen toch? Ik zie mezelf niet als achterlijk gedisciplineerd. Ik stel gewoon een doel. Daar kan iedereen mee beginnen. Je kunt een groot doel stellen en daar kleine doelen tussen zetten. Vervolgens moet je er gewoon aan beginnen. Die drempel voelt misschien hoog, maar neem ‘m en je hebt de belangrijkste stap al gezet. Ik weet zeker dat je in een flow zult komen en dan denk je echt: waarom heb ik dit niet eerder gedaan?”

Als ik naar de foto’s van mijn voortgang kijk, vraag ik me altijd af waarom ik dit niet eerder gedaan heb.

“Toen ik mijn foto’s van begin januari, begin februari en begin maart naast elkaar zag staan, was dat precies wat ik dacht: waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Relatief zo weinig moeite voor zo’n mooi resultaat. Ga ervoor hoor!”

Peulenschil

“Maar goed, omdat ik inmiddels flink was afgevallen, was het ook gemakkelijker om het bewegen verder op te bouwen. Het ging allemaal heel logisch. Die trap naar mijn bovenwoning werd onderhand een peulenschil. Iets vergeten? Zware boodschappentas? Ik rende gerust drie keer op en neer. Toch wel lekker hoor.”

Kokkerellen op de boot

Boek 1 volgde ik twee keer achter elkaar. De recepten vervelen totaal niet. Ik ben groot fan van de ‘Klassieke bolognesesaus’ en ik maak iedereen jaloers of blij met de lekkerste ‘Chocolate chip cookies‘. De lunchgerechten vind ik ook een feestje. De ‘Clubsandwich met bacon en kip’ bijvoorbeeld. Die maak ik zelfs aan boord van mijn opgeknapte bootje. De boeken gaan steevast mee aan boord. Ik maak de recepten gewoon graag. Ze zijn makkelijk en zo lekker. En je raadt het al…”

“Ja, laat me raden Johan. Ergens halverwege maart zat jij al onder de 100 kilo?”

“Jep, op 16 maart om precies te zijn.”

Mem

“Ik werd nieuwsgierig naar boek 2, dus die heb ik ook gevolgd. Vervolgens leende ik ‘Heerlijke zomer’ van mijn moeder. Zij was inmiddels ook enthousiast over Project Gezond. Wellicht met name omdat het mij hielp met afvallen. Overgewicht is natuurlijk niet gezond en ze gaf aan me nauwelijks nog te herkennen.” Johan lacht:

Een bezoekje aan de kapper zou de dalende lijn weleens een flinke boost kunnen geven.

“Dat had vooral te maken met mijn haar dat alsmaar langer werd hoor. Het kwam in me op dat ik een kappersbezoek prioriteit zou maken als ze weer open zouden gaan. Het zou me ook maar zo een kilo kunnen schelen gokte ik.”

Lievelingskost

“Één keer per week eet ik bij mijn ouders. Vroeger aten we dan altijd rode kool met aardappels en een gehaktbal.” Er schiet ineens een enorm relevante vraag in me op. Het is niet te stuiten, dus ik hoor mezelf roepen: “En jus??”  

“Nee, geen jus, maar appelmoes! Echt mijn lievelingskostje!”

Sommige recepten zijn leuker en makkelijker te maken als je ze voor meer mensen kunt koken.

“Momenteel eten we ook weleens iets wat uit mijn keuken komt. Geïnspireerd door PG natuurlijk. Ik zie soms gewoon iets lekkers in één van de boeken. Dat wil ik dan proberen, maar het recept leent zich er dan minder voor om het voor één persoon te maken. Dat is het punt waar mijn ouders de gewillige slachtoffers worden.”

Eenpersoons huishouden

“Ja, daar loop ik namelijk weleens tegenaan. Ik woon alleen. Als ik dan een stengel bleekselderij nodig heb, houd ik nogal wat over. Ik probeer dat dan te gebruiken als tussendoortje of extra in een ander recept. Soms kun je groenten ook vervangen door iets dat je nog hebt liggen. Gelukkig kun je ook veel invriezen. Ik heb het idee dat ik er wel wat creatiever mee om moet gaan om het logisch te houden voor een eenpersoons huishouden. Maar waar een wil is, is een prima weg hoor.”

Dat is mooi en hoopvol nieuws, echter ik was nog even blijven hangen bij ‘Ik woon alleen’. Geen idee waarom, maar ik dacht dat Johan minstens een kat had. Johan verzekert me ervan dat er in het huiscafé geen kat te vinden is en dat hij zelfs nog te veel weg is voor een goudvis… Oké.

35 kilo lichter

Laten we dan de feiten, grafieken en cijfers er maar eens bij pakken. Iets wat Johan graag doet. “Mijn vrienden vonden mijn streefgewicht van 80 kilo enigszins ambitieus. Ik ben net 1.80m en zag zelf ook wel in dat de lat hoog lag. Ik stelde mijn streefgewicht bij naar 85 kilo. Toen ik dat -half juni- op twee ons na bereikt had, was ik voor mijn gevoel nog niet klaar. Het teken daarvoor was dat ik gemakkelijk bleef afvallen.”

Mijn lichaam wilde door…

“Mijn lichaam wilde echt nog door! Op 29 juli stond ik aan het begin van de laatste werkdag voor m’n vakantie op de weegschaal. Ik zag op de weegschaal een prachtige 80,0 verschijnen. Euforie alom en een vakantie met m’n opgeknapte bootje voor de boeg. Wat er door me heen ging? ‘Moet je kijken dan wat ik in 7 maanden bereikt heb! Ik ben 35 kilo lichter!’ Wat is nu 7 maanden voor zo’n geweldig resultaat?”

Bovengemiddeld

“Ik mag dan ook echt niet klagen over hoe het verlopen is. Ik viel echt vlot af. Gemiddeld val je met Project Gezond een halve kilo per week af. Ik zat duidelijk boven het gemiddelde. Daarmee had ik natuurlijk geluk. Ik bleef continu afvallen en had geen honger. Het wandelen bouwde ik in de loop van de tijd op naar rondes van minstens 20 kilometer. Lopen is rustgevend en intensief tegelijk. Ik genoot met muziek of een interessante podcast van de lange avonden de afgelopen maanden.”

Langspeelplaat

“Van de extra tijd in de keuken kon ik alleen maar genieten. Ik kan met recht zeggen dat ik het ervoor over had om ’s ochtends iets eerder op te staan om een ontbijtje te maken of lunch voor te bereiden. Met een fijne LP op de platenspeler is dat toch geen straf?”

Voor iemand die het lastig vindt om gezond eten te verzinnen en te maken is Project Gezond een uitkomst!

“Ik maakte alles wat ik mee moest nemen naar mijn werk rustig klaar. De rest van de dag hoefde ik niet meer na te denken over voeding. Ik pakte mijn bakjes erbij en was helemaal goed bezig. Prima!”

Bier en bitterbal

“O ja, toen Nederland in het voorjaar weer openging heb ik ook echt weleens genoten van een biertje of bitterbal. Ik merkte op een gegeven moment dat ik dat best kon doen. Ik kwam dan niet zomaar aan. Dat maakte ook dat ik het allemaal makkelijk kon volhouden.”

Het is een gezond voedingspatroon waar je je fit bij voelt.

“Of je nu heel veel wilt afvallen zoals ik of net als die vriendin een klein beetje. Project Gezond is echt geschikt voor iedereen. Wil je bewust omgaan met voeding? Wil je geen gekke fratsen hoeven uithalen? Wil je veel of weinig kilo’s kwijt? Wil je beter in je vel zitten én wil je heerlijk eten? Dan raad ik je Project Gezond aan.”

Nijmeegse Vierdaagse

“Ik weet 100% zeker dat ik niet meer ga aankomen. Ik was er eerst wel bang voor hoor. Maar ik heb er volop vertrouwen in gekregen dat dit niet gebeurt. Ik heb ervaren dat Project Gezond werkt! Ook als je een keer ‘zondigt’. Dat kan! Maar pak het dan meteen weer op. Klinkt moeilijk? Gewoon doen of… nou ja… kom ik weer aan hoor: stel jezelf een doel. Ik heb mezelf namelijk een doel gesteld. Ik wil in 2023 de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Reken maar dat ik dan geen extra kilo’s mee wil sjouwen. Ik neem nog liever een goudvis. Of desnoods een kat,” lacht Johan.

Tijdens mijn geheime Vierdaagse heb ik geen gladiolen gezien.

“Het is echt genieten om bezig te zijn met het behalen van een doel. Vorige week liep ik een mini-vierdaagse. Stiekem, voor mezelf. Zonder gladiolen en lekkere versnaperingen onderweg. Ik heb vier dagen achter elkaar 20 kilometer gelopen. Dat brengt toch weer nieuwe inzichten met zich mee die ik kan gebruiken. Het was een goede training. Ik kan niet wachten tot het startschot op 18 juli 2023!”

Stamppot graag

“Maar eerst gaan we straks het najaar in. Leuk, want ik wil dan zeker het boek ‘Heerlijke winter’ proberen. Voor stamppotten kun je me namelijk wakker maken! Ook al hoef ik niet verder af te vallen. Project Gezond is een blijvertje. Ik voel me er fit bij, blijf eenvoudig op gewicht en ik geniet van lekker eten.”

De boot vaart, maar het zit ‘m in de details.

“Het proces van mijn fitheid, leefstijl en gezondheid vergelijk ik weleens met mijn boot. In korte tijd knapt het enorm op. Je ziet veel resultaat, maar er is altijd werk te doen. Dat vind ik leuk. Mijn YouTube workouts ruil ik daarom binnenkort in voor de sportschool. Ik ga kracht opbouwen en mijn core versterken. Dat komt straks goed van pas bij het wandelen.”

Fitwordenmetjohan

“Op Instagram deelde ik over mijn ‘afvalavontuur’. Dat deed ik om mezelf scherp en gemotiveerd te houden. Ik heb mijn accountnaam inmiddels veranderd naar fitwordenmetjohan. Omdat ik nu op gewicht ben, vond ik dat een logische keuze. Iedereen die het leuk vindt, kan mij volgen. Ik vind het leuk om mijn ervaring te delen. Hopelijk inspireer ik met dit verhaal en met mijn insta veel mensen, want ik gun dit iedereen!”

Mem tevreden

Inmiddels heeft Johan ook een kappertje gedaan en herkent mem haar zoon weer terug.

“Het lijkt alsof er niets veranderd is. Zelfs mijn lievelingskostje is nog hetzelfde. Rode kool met aardappels en gehaktballen van m’n moeder. En nee, geen jus, maar appelmoes!”

Prima van die appelmoes Johan, maar check eens hoe de gehaktballen van moeders het doen naast PG’s befaamde gehaktballen. En? Wordt het ook ‘Jouw nieuwe favoriete gehaktbal’?

Bedankt voor het onwijs leuke gesprek. Jij… en je kapper hebben een geweldige klus geklaard. Respect!

Geïnspireerd door Johan? Ervaar met ons gratis weekmenu hoe Project Gezond ook voor jou het verschil kan maken. Heb jij al een succesverhaal? Mail ons dan en wellicht staat jouw verhaal de volgende keer hier.

3 reacties

  • In februari van dit jaar overleedmij zus. Ik wist allang dat ik veel te zwaar was, maar had geen zin om er iets aan te doen. Na de crematie van mijn zus zag ik foto’s van mezelf en dat was heel confronterend. Nu moet het afgelopen zijn! Door mijn “oude” buren kwam ik “projectgezond” tegen. De buurman was heel veel afgevallen en de buurvrouw minder, maar die hoefde niet zoveel. Heb gelijk de knoop doorgehakt en ben begonnen met de twee proefweken. Wat een heerlijk iets is dit!! Ik ben gek op eten, kan niet tegen honger. Heb me gelijk opgegeven voor de app. Nu zijn we 6 maanden verder en ik ben 20 kilo afgevallen!!!! Zo fijn, zo gaaf!! Ik ga nog verder door, zie wel waar het stopt. Voorlopig ben ik nog geen draad.

Laat een reactie achter