'Ze zullen wel denken!' Jolanda (58) schaamde zich voor haar gewicht en voelde zich geremd.

Voor de Zeeuws-Vlamingse Jolanda (58) was 2021 een bijzonder jaar. Haar zoon trouwde en een paar maanden later bereikte Jolanda haar streefgewicht. Na een jaar ‘genieten’ van Project Gezond gaf de weegschaal 35 kilo minder aan. Ze zoekt nu (in ‘coronatijd’) een kledingwinkel die geopend is. Inclusief een modebewuste verkoopster die haar vol enthousiasme laat zien hoe ze zich goed kan kleden. “Iets om naar uit te kijken in 2022!”

Maar er is nog meer om naar uit te kijken. Voordat we het daar over hebben, kijk ik eerst met de reislustige Jolanda terug op haar ‘reis’ met Project Gezond.

Dieptepunt

“Zolang ik mij kan herinneren, sukkel ik al met mijn gewicht. Ik ben een volleerd jojo’er. Dan gaat er weer wat af en ‘hup’ het zit er weer bij. Een dieptepunt was dat ik de 25 kilo die ik op eigen kracht was afgevallen weer terug was aangekomen. Eigenlijk had ik toen alle hoop verloren.”

Ik had alle hoop verloren.

“Zelfs toen ik mijn dochter Tanja bezig zag met Project Gezond was ik niet direct overtuigd. Het zag er bewerkelijk en moeilijk uit. Maar bij Tanja ging het zo goed. Ze viel zienderogen af. Inmiddels is ze 15 kilo afgevallen met Project Gezond. Ik werd toch wel nieuwsgierig hoor. Ze zei: “Mam, je moet die app eens bekijken en proberen. Dat kan 14 dagen gratis. Dan weet je hoe het werkt en kun je beslissen of je door wilt gaan of niet.” Dat heb ik toen gedaan en het beviel boven verwachting goed. Tanja had al ervaring. Ze hielp me alles op touw te zetten en had fijne tips. Ik ging ervoor!”

Dagmenu

“Mijn man Anton deed ook meteen mee. Hij volgde net als ik het complete dagmenu en niet enkel het avondeten. Dat had ik niet verwacht, want hij hoefde niet zoveel af te vallen als ik. Toch was het met boodschappen doen wel heel makkelijk. Ik hoefde niets in huis te halen buiten het menu. Dat scheelde verleidingen en natuurlijk denkwerk voor de boodschappenlijst.”

Veel werk

“Project Gezond volgen is niet moeilijk. Maar heel eerlijk? Ik vind het best veel werk. Een boodschappenlijst maken voor een kleine week, de recepten lezen en het eten bereiden. Je moet er even de tijd voor willen nemen. Maar ik kan iedereen verzekeren dat het de tijd en moeite waard is. We eten nu zo lekker, gevarieerd en gezond. En ja, we vielen meteen af! Als je toch boodschappen moet doen en eten moet bereiden: doe het dan met Project Gezond!”

Flow

“Wij kwamen helemaal in de flow. We volgden de app op de letter. Ook recepten die ons minder aanspraken hebben we gemaakt. ‘Dat lust ik niet’ of ‘dat heb ik nog nooit gegeten’ werden van tafel geveegd. En weet je? Als we soms sceptisch aan een recept begonnen, bleek het 9 van de 10 keer een succes!”

Ik weet niet of het iets gaat worden

“Vroeger aten we bijvoorbeeld nooit bonen, maar de ‘Bonenstoof met rijst’ staat nu op onze lijst met favorieten. Terwijl ik eerst geneigd was die over te slaan! Bovenaan de lijst staan de ‘Nachoschotel’ en de ‘Penne met prei en champignons’. Onlangs hebben we het ‘Broodje Sloppy Joe’ toegevoegd. Heerlijk!”

Basisproducten

“Koken deed ik al niet met tegenzin, maar het was nooit zo leuk als nu. Pakjes en zakjes heb ik niet meer nodig. Ik maak sausjes en kruidenmixen gewoon zelf. Het is niet eens moeilijk en het kost nauwelijks meer tijd. Ik sta vaak versteld dat er zoiets lekkers gemaakt kan worden van bepaalde producten!

We hebben het altijd zo lekker, leuk en goed gevonden!

Als je een paar basisproducten in huis hebt, kun je al heel veel recepten maken. Het belangrijkste voor mij is het gezonde aspect. Met Project Gezond weet je altijd wat je eet en dat het goed is!”

Eetrust

“Sterker nog: ik mis de dagmenu’s meteen als we ze even niet volgen. Ik voel me prettiger als ik eet volgens de dagmenu’s. Ik mis meteen het verzadigde gevoel van de rauwkost. Met Project Gezond heb ik nooit honger. Tegen de tijd dat je denkt: ‘ik lust wel weer wat,’ ben je toe aan het volgende eetmoment.”

Ik dacht altijd aan eten.

“Bovenal mis ik al snel de rust die het geeft om te weten wat je gaat eten. Voorheen was ik in mijn hoofd veel bezig met eten. ‘Wat eten we?’ ‘Wat kan ik nog eten?’ ‘Er ligt nog een zak snoep.’ ‘Die chocola kan ik nu wel pakken.’ Daar moest ik aan het begin wel doorheen, maar nu kan ik een zak snoep vergeten. Mijn hoofd is er een stuk rustiger van geworden.”

Toveren

“Anton is voor zijn werk regelmatig onderweg. ’s Avonds vullen we zijn potjes en bakjes. Alles gaat mee. Dat kan prima! Als hij tegenwoordig binnenkomt om te lunchen, zijn alle ogen op hem gericht. Wat gaat ‘ie nu weer boven toveren? Ze gaan er goed voor zitten en roepen: “Nou van Bellen, wat heb je nou weer bij?” Anton komt dan met een salade, een wrap, soep of een stukje dadel-notencake. Inmiddels zijn er drie collega’s die de broodjes ham en kaas ook ingeruild hebben voor wat er op het dagmenu van Project Gezond staat. Hoe dat komt? Waarschijnlijk omdat het er allemaal zo lekker uitzag. Hoewel de kans ook groot is dat ze het resultaat dat Anton behaald heeft aantrekkelijk vonden. Hij is 20 kilo kwijt!

Alle ogen waren op hem gericht…

PG-virus

“De collega’s van Anton zijn niet de enige die aangestoken zijn met het ‘PG-virus’. Als mensen ons vragen hoe we zoveel afgevallen zijn dan houden we niet meer op hè?” Lacht Jolanda. “Mijn broer en zus hebben het ook te pakken. Mijn broer viel al 10 kilo af en mijn zus zelfs 22 kilo.”

Als ze ons vragen hoe we het gedaan hebben, houden we niet meer op hè?

Het is me inmiddels wel duidelijk dat Jolanda helemaal in haar nopjes is met de resultaten van anderen. Ze spreekt liefdevol en enthousiast over haar kinderen, haar kleindochter en haar man. Maar hoe zit Jolanda er nu zelf bij?

“Nou, 35 kilo lichter in elk geval! Ik heb nooit lichamelijke klachten gehad vanwege mijn overgewicht. En ondanks mijn gewicht was ik altijd nog energiek. Maar ik moet wel zeggen dat alles nu een stuk makkelijker gaat.”

Alles gaat me nu een stuk makkelijker af.

Zelfverzekerd

“De grootste winst is dat ik een stuk zelfverzekerder ben geworden. Als je eruitziet, zoals ik eruitzag, dan houd je je toch wel meer in. Ik deed dingen niet. Dingen die ik eigenlijk wel wilde doen. Ik was bang voor wat anderen over mij en vooral m’n dikke lijf dachten. Eigenlijk gek, maar waarschijnlijk heel herkenbaar voor veel mensen met overgewicht.”

Glijbaan

“Een klein voorbeeldje. Vorige week was ik op vakantie met mijn dochter en kleindochter. We zaten op een vakantiepark met een zwembad. En ik ben van de glijbaan geweest! Dat deed ik eerder dus echt niet. Ik heb er zo van genoten. En Zoë (3) ook! Het is inderdaad niet bij één keer glijden gebleven!”

Ik was bang voor wat anderen over mij en mijn dikke lijf dachten.

Oma Jolanda met haar kleindochter Zoë

Corona

“Natuurlijk heeft ‘gezondheid’ ook een rol gespeeld bij mijn keuze om af te gaan vallen. Zoals ik al zei had ik geen klachten, maar door corona ben ik wel aan het nadenken gezet. ‘Is dit dan het moment om er toch iets aan te doen,’ dacht ik. Vooral toen steeds duidelijker werd dat mensen met overgewicht meer risico lopen op ziekte en een ernstig verloop daarvan na besmetting met het virus.”

Dit is het moment om er iets aan te gaan doen.

“Corona was voor mij dus een duwtje in de rug. Het klinkt misschien stom, maar ik heb op meerdere vlakken voordeel gehad van de hele crisis. Omdat er geen feestjes en verjaardagen waren, had ik automatisch minder verleidingen. Op het dorp was ook niets te doen. Er waren anders veel meer momenten geweest waarop het fout had kunnen gaan en ik de verleidingen waarschijnlijk niet had kunnen weerstaan. Op persoonlijk vlak zat er voor mij in deze situatie dus ook iets positiefs.”

35 kilo later

“Omdat ik -ook vanwege corona- veel mensen een tijd niet had gezien, waren mensen soms helemaal in de war als ze mij 35 kilo later weer zagen. “Ik moest echt drie keer kijken,” werd me eens gezegd. Dat is best leuk.”

Ik maak me geen zorgen over de toekomst.

“Ik denk niet dat ze me 35 kilo later de andere kant op gaan zien. Met Project Gezond heb ik mezelf een gezond eetpatroon aangeleerd. De manieren die er vroeger waren om af te vallen werkten anders. Was je na veel punten tellen en een paar bijeenkomsten op gewicht, dan kon je het verder zelf uitzoeken. Natuurlijk at je dan weer als vanouds en was je gewicht niet veel later als vanouds. Project Gezond is anders. Het is een manier van leven en eten. Die manier beheers ik nu. Ik maak me echt geen zorgen over de toekomst.”

2022

“In 2022 blijft mijn gewicht dus stabiel. Afgelopen zomer heb ik voor het eerst alle kleding die mij te ruim was weggegeven. Dat deed ik voorheen nooit als ik afgevallen was. Nu weet ik zeker dat ik op gewicht zal blijven.”

Jolanda vertelt dit zo vastberaden. Ik begrijp uit haar woorden dat zij zich de manier van eten die Project Gezond aanraadt helemaal eigen heeft gemaakt. Jolanda heeft inmiddels veel ervaring en ik vraag haar naar tips die voor anderen behulpzaam kunnen zijn.

Ritme

“De kunst is om in het ritme te blijven. Dat betekent niet dat je niet af en toe kan meedoen met iets lekkers. Leef gewoon, maar maak keuzes en pak het meteen weer op. De app pak je er zo gemakkelijk bij. Daar ligt het niet aan.”

Snapchat

“Help elkaar ook op weg. Tanja heeft mij geholpen en ik heb mijn zus geholpen met tips. We motiveerden elkaar door te delen wat we aten. Dan zaten we aan tafel en ging er weer een ‘snapchat’ heen en weer van wat we ervan gebrouwen hadden. Het hoeft er niet altijd precies hetzelfde uit te zien hè?

Eenmaal aan tafel vlogen de snapchats heen en weer.

Eenpansgerechten

“Ben je na een vakantie wat aangekomen? Pak de app! Dan ben je de kilo’s zo weer kwijt. Wij nemen de boeken en de app trouwens gewoon mee in de caravan.

Ik kan vrij makkelijk iets bij elkaar flansen.

Omdat ik Project Gezond al langer volg, kan ik vrij gemakkelijk improviseren en iets ‘bij elkaar flansen’, zoals wij zeggen. Je leert een beetje hoe het moet. Er staan ook genoeg eenpansgerechten op de app die perfect zijn voor op de camping. Het Italiaanse pannetje is een topper wat ons betreft.”

Smalle paadjes

“Ik hoop echt dat we snel weer mogen. Op vakantie bedoel ik. Daar kijk ik zo naar uit. Als het weer kan dan gaan we heel graag de bergen in. Lekker lopen op die kleine, smalle paadjes. We hebben al veel van Europa gezien, maar in Kroatië zijn we nog nooit geweest. Die staat nu bovenaan het verlanglijstje.”

Ik droom met Jolanda mee en zeg dat ik ook hoop dat ze snel de caravan aan kunnen koppelen. Op je campingstoel ontspannen met het Italiaanse pannetje in Kroatië.

“Ja, dan zit ik in m’n badpak voor de caravan. Dat voelt toch iets gemakkelijker nu hè?

Nieuwe baby

“Het nieuwe jaar wordt op nog een ander vlak heel bijzonder trouwens. Ons tweede kleinkind is op komst. Onze lieve kleindochter Zoë wordt grote zus. We kijken er enorm naar uit.”

We hebben echt iets om naar uit te kijken dit jaar!

Jolanda klinkt opvallend gelukkig als ze over haar familie praat. Ik vraag haar of ze gelukkiger is nu ze 35 kilo is afgevallen. Jolanda zoekt naar woorden.

Niet gelukkiger

“Gelukkiger niet zozeer. Het is gemakkelijker. Maar gelukkig was ik al. Ik heb een mooi gezin met kinderen die in de buurt wonen en nog veel thuiskomen. Ik heb een kleinkind die ik veel zie en waarmee ik een goede band heb. En zelfs mijn ouders leven nog. Ze worden in januari 90 en 85 jaar oud. Dan ben je al heel gelukkig hè? De mensen, je familie, die doen ertoe. Die waren er en die zijn er nog steeds.”

De mensen om je heen doen ertoe!

Jolanda, je bent ongetwijfeld de meest energieke en leuke oppasoma die er is. Je combineert dat ook nog eens met de liefdevolle zorg voor je ouders. Ondanks zorgen, die er ook waren, was jij standvastig en viel met Project Gezond als leidraad gelijkmatig af. Wees trots! Geniet in mei van roze of blauwe muisjes én zoek de mooiste smalle bergpaadjes uit die je vinden kunt. Bedankt en veel geluk!

Ook zin om op ‘reis’ te gaan? Bekijk onze boeken in de webshop. Of probeer onze app 14 dagen gratis!

Bericht delen?