Bij Joyce ging de knop écht om. 'Ja hoor, lekker healthy doen zeker. Doei!' Eindstand: -85 kilo

Joyce (35) is zwaar, veel te zwaar wanneer de knop écht om gaat. Na diverse crashdiëten gaat ze met Project Gezond aan de slag en bereikt ze haar streefgewicht. Dit weet ze te behouden om in aanmerking te komen voor een buikwandcorrectie. De eindstand? -85 kilo!

Jezelf altijd maar afvragen: houdt dit mij wel? Kan ik hier wel in?

Afvallen: de knop om

“Ik ben altijd al zwaar geweest. Zwanger worden ging ook niet vanzelf, en de hormonen die ik daarvoor moest nemen hielpen ook niet mee. Een week voor mijn zwangerschap had ik echt wel mijn max. bereikt van 155 kilo. Tijdens de zwangerschap heb ik me niet meer gewogen. Ik kreeg ook nog zwangerschapssuiker en na de vervelende bevalling liet ik alles even langs me heen gaan. Toen ik eenmaal in het ritme kwam, gingen de eerste 25 kilo er als ‘vanzelf’ af.”

“In augustus 2016 is mijn zoontje geboren. Ik bedacht me: ik wil alles met hem kunnen doen. Ik wil me niet hoeven afvragen op de kermis of het bakje mij wel houdt. Met vrienden in een attractiepark wil ik niet meer diegene zijn die zegt: beter van niet, ik kan daar niet in.”

De knop ging om bij Joyce, maar niet direct met Project Gezond. Ze begon met fanatiek sporten (fitness en krachttraining) en een crashdieet. “Sporten moest echt, want na 2 minuten fietsen stapte ik al hijgend af. Het crashdieet waarmee ik begon was vooral heel eiwitrijk en koolhydraatarm. Ik viel er wel mee af, maar ik kwam er steeds net zo hard weer van aan. Het is geen manier om vol te houden.”

Ja hoor, lekker healthy doen zeker? Doei!

Waarom Project Gezond?

“Met de voorgaande diëten was ik zo aan het schommelen dat ik vond dat het echt anders moest. Mijn broertje heeft een tijdje Project Gezond gedaan en zo ben ik er ingerold.” Joyce werd lid, toch was ze vrij sceptisch in het begin. “Ik moest veel meer gaan eten, ik dacht: dit kan echt niet! Maar de kilo’s vlogen eraf.” En dat terwijl ze vrij veel niet lustte.

“Ik at nooit granola, dat vind ik nu juist echt heel erg lekker. Bloemkool lustte ik alleen met een kerrie- of kaassausje bijvoorbeeld en veel andere groente lustte ik gewoon echt niet. Een aantal dingen lust ik nog steeds niet, zoals spruitjes, maar veel heb ik juist ontdekt. Bij veel producten riep ik gewoon dat ik het niet lustte, terwijl ik het nog nooit gegeten had. Met mijn man – waar ik overigens superveel steun aan heb gehad – had ik afgesproken om in ieder geval alles minimaal twee keer te proberen.”

“Je hoeft je met Project Gezond ook geen zorgen te maken om een weekendje weg. Dat gaat gewoon goed komen. Als ik eerder wist dat ik naar een restaurant ging, dan at ik die hele dag al niet goed. Ik vond dat die dan toch al verpest was. Nu weet ik wel beter en probeer ik die dag juist op te letten zodat ik ’s avonds – of dat weekendje weg – kan genieten zonder de volgende dag chagrijnig te worden van de weegschaal.”

Inmiddels zit de leefwijze van Project Gezond bij Joyce in haar systeem. Ze volgt nog wel de menu’s, maar niet strikt, omdat ze niet meer hoeft af te vallen. “Ik at echt te weinig en als ik dan trek had, dan greep ik naar de verkeerde dingen. Nu pak ik dan automatisch een bakje kwark met zelfgemaakte granola. Project Gezond gebruik ik nu als leidraad. Ik maak nu zelf bewust de goede keuzes.”

Het gaat me nooit, nooit meer gebeuren om weer te zwaar te zijn

Resultaten

“In januari 2018 woog ik 111 kilo. Met Project Gezond heb ik uiteindelijk mijn streefgewicht gehaald, en weet ik stabiel te blijven. Ik weeg nu 72 kilo. In totaal heb ik 2,5 jaar gedaan over 85 kilo. Één ding weet ik zeker: het gaat me nooit, nooit meer gebeuren om weer te zwaar te zijn, om dik te zijn.”

Ook de smaak van Joyce is veranderd. “Omdat je lichaam zo is gewend aan al die e-nummers en dat zoute eten, leek alles eerst flauw te smaken. Inmiddels proef ik juist de pure smaken, en dat is echt beter! Als iemand 5 jaar geleden tegen mij zou zeggen dat ik zo zou gaan eten en sporten had ik echt geroepen: ja hoor, lekker healthy doen zeker! Doei!”

Dat Joyce deze uitspraak deed, heeft alles te maken met haar mindset. “Je moet het echt willen, en je bedenken waarom het je wél gaat lukken, in plaats van niet.” Hierover legt Joyce meer uit bij de tips onderaan dit interview.



Buikwandcorrectie

Al die kilo’s dat is wat Joyce zelf kon aanpakken, zelf kwijt kon raken. Echter zat ze vervolgens met een ander probleem in haar ogen: overtollig huid. “Zo veel afvallen is leuk en heel fijn, maar die huid die overblijft: dat is een stuk minder.”  Joyce was met haar buikwandcorrectie te zien in een aflevering van ‘De Kliniek’ op RTL 5. Ze vertelt daarin dat ze last heeft van de huid die ze ‘over’ heeft, met alledaagse zaken. Dat doet haar besluiten de operatie te laten uitvoeren.
 
De chirurg geeft in de uitzending aan dat de hoeveelheid huid voor het aantal kilo’s dat ze is verloren heel erg meevalt. “Ik ben een waterdrinker en een niet-roker, mede daarom is mijn huidconditie zo goed,’ vertelt Joyce. Ook het vetpercentage is in orde. “De vetlaag van Joyce is zoals we die mogen verwachten van een normaal gezonde patiënt, dat is heel prettig”, aldus chirurg Yvonne Smulders in ‘De Kliniek’.

“Toen ze vroegen hoe ik zoveel was afgevallen heb ik Project Gezond genoemd.” Natuurlijk is dat er keurig uitgeknipt 😉 Wat ze Joyce wel laten vertellen is dat ze op een andere manier is gaan eten, maar niet is gaan diëten. 

Joyce popelt om weer intensief te kunnen sporten. Zo’n operatie is niet niks, de oefeningen die gericht zijn op je buik kun je ongeveer een jaar niet uitvoeren en vervolgens moeten deze opnieuw aangeleerd worden. Dat komt doordat de buikspieren gereefd zijn, ofwel: ingekort. Ook sporten in het algemeen moet rustig worden opgebouwd. Het is inmiddels 14 weken na de operatie, en met dat opbouwen is Joyce zo langzamerhand rustig begonnen.

Zelfbeeld

Lichaam en geest moeten zeker nog aan elkaar wennen bij Joyce. “Het is zo raar, mensen herkennen je niet. Ik vroeg me steeds af, hoe kan dat nou? Ik ben toch nog gewoon dezelfde? Of als ik mezelf in een winkelruit zie, dan denk ik: ‘hé dat ben ik!’ Dat proces in je hoofd is heel moeilijk.”

Als voorbeeld vertelt Joyce over het kermisbakje, juist één van de redenen waarom ze is begonnen met afvallen: “Als ik nu bij zo’n attractie sta, vraag ik automatisch of ik daar wel in kan, of het mij wel houdt. Ik word dan echt raar aangekeken. Of ik zie een foto van mezelf en zeg dan dat ik daar echt slank lijk. Dan zeggen anderen: maar dan ben je ook! Dat ben jij! Zo werkt dat in je hoofd.

Natuurlijk weet ik dat ik afgevallen ben en op een gezond gewicht zit, maar je voelt en ziet het niet altijd zo. Ik denk dat anderen die veel zijn afgevallen zich hier wel in herkennen.”

Bedenk je waarom je het wél gaat doen

Tips 

  • “ ‘Gewoon even’ beginnen, dat werkt niet. Je hebt een ijzersterke discipline nodig, want niks gaat ‘gewoon even’. Dan gaat het niet lukken, dat klinkt heel hard maar dat is echt zo. Er zijn lastige momenten, dat ervaar ik zelf ook nog wel eens.”
  • Bedenk je niet waarom je het niet gaat doen, maar waarom je het wél gaat doen
    “Veel mensen zeggen dan dat ze maandag gaan sporten en/of bewuster gaan eten, maar dan zijn ze weer ongesteld, hebben ze hoofdpijn of iets anders te doen. Zo werkt dat niet. Ik zeg ook niet dat wanneer het je niet lukt dat je het niet echt wilt, maar als je stopt met bedenken waarom het niet gaat lukken en excuses te bedenken, dan lukt het.”
  • Als je dit echt wil met Project Gezond, dan kan je het. “Of je nu werkt of niet werkt, regelmatige of onregelmatige werktijden hebt: je kunt het plannen. Mijn moeder werkt fulltime en zij doet het ook.”

Joyce, bedankt voor het openhartig delen van jouw verhaal, voor dit prettige interview! ‘De Kliniek’ terugkijken? De operatie van Joyce komt voor in aflevering 4 (RTL 5, zondag 9 februari 2020).

Ook jouw verhaal delen? Mail dan naar info@projectgezond.nl 🙂

Bericht delen?