Succesverhalen

“Die succesverhalen leken mij altijd net iets te mooi om waar te zijn.” Lynda (53) is nu ruim 30 kilo lichter en staat te springen om haar eigen verhaal te delen.

Lynda (53 jaar) treedt niet graag op de voorgrond. In de belangstelling staan is niets voor haar. Dat weerhield haar er niet van haar succesverhaal met ons en met jullie te delen. Waarom Lynda? “Ja, dit is voor mij best een stap, maar ik ben gewoon echt heel blij met Project Gezond en met mijn resultaat. Dat gun ik anderen ook!”

Twijfels

“Eerlijk gezegd had ik weleens mijn twijfels als ik een succesverhaal las op Facebook. Alles was zo positief en mensen vielen enorm af. Natuurlijk kostte het ze nauwelijks moeite. Dat ik nu iemand ben die dit kan zeggen vind ik eigenlijk wel grappig.”

Piepend bovenaan de trap

“Maar goed. Ik zal je meenemen naar hoe het allemaal begon. Afgelopen voorjaar plofte ik weer eens moe en lusteloos op de bank toen mijn vriend zei: “Luister Lynda, het maakt mij echt niet uit, maar ik zie dat je niet goed in je vel zit.” Het is best confronterend als iemand anders dat tegen je zegt hoor. Maar gelijk had hij natuurlijk wel. Ik was absoluut niet fit en stond hijgend en piepend bovenaan de trap als ik naar boven ging. Waardeloos. Meer dan 100 kilo wegen, ook waardeloos! Tijd voor actie!”

Een ‘appeltaartdieet’ klinkt misschien aardig, maar ik ging het er niet mee redden.

“Met het ‘appeltaartdieet’ dat ik via een collega had kon ik niet uit de voeten. Op één dag was het diner echt zo smerig dat ik die hele dag maar oversloeg. Ik hield vervolgens 9 dagen over met op dag 5 en dag 7 een stuk appeltaart. Dat klinkt misschien aardig, maar met dagelijks 3 eetmomenten en de eenzijdigheid van dit korte dieet ging ik het niet redden. Overigens is dit echt een crashdieet, wat uiteindelijk ook niet echt gezond is.”

Van cynisch naar overstag

“Op de Facebookpagina van Project Gezond begon ik wat informatie in te winnen. Het zag er allemaal zo lekker uit en het trok me zeker aan. Toch was ik nog cynisch. Op een gegeven reageerde Magda Nieuwenhuis op mijn bericht en we raakten aan de praat. Magda leerde ik vijf jaar geleden kennen op vakantie en nu bleek zij ook in de ban van Project Gezond te zijn! Zij was helemaal ‘heppie de peppie’ en 11 kilo lichter. Dat was het moment dat ik ervoor durfde te gaan. Ik schafte boek 1 aan! Nou, dat bleek die €29 meer dan waard! Inmiddels heb ik al 4 boeken in huis.”

De boeken zijn het geld meer dan waard!

Het werkt vanaf dag 1

“Project Gezond werkte meteen ontzettend goed voor mij. En dat doet het tot op de dag van vandaag. Het is eenvoudig. Er staat gewoon wat je mag eten en op de één of andere manier houd ik me daar dan aan. Dat komt denk ik omdat het hele gangbare dingen zijn. Je kunt het overal kopen, het is bekend.”

Alles wat je nodig hebt om Project Gezond te volgen is gangbaar en bekend. Je kunt het gewoon kopen in de supermarkt.

“Per dag heb je zes eetmomenten. Dat vind ik fijn. Ik heb het idee dat mijn bloedsuiker zo het meest stabiel blijft. Ik heb ook nooit de neiging gehad om te gaan snaaien of om wat te pakken. Voorheen was ik de hele dag aan het scharrelen en snaaien.”

Grote pannen en veel afwas

“Mijn gezin bestaat uit mij, mijn vriend Dirk en vier (jong)volwassen thuiswonende kinderen. Je kunt je wel voorstellen dat ik grote pannen en heel veel afwas heb. De mannen meten allemaal ruim 1.90m, dus de recepten kook ik minstens maal drie. Vaak zelfs maal vier. Daar ben ik soms best even mee bezig, maar het is gelukkig niet moeilijk. De dankbare reacties van mijn vriend en kinderen maken het sowieso meer dan de moeite waard. Ze hebben ondertussen allemaal hun eigen favorieten. Daar houd ik met liefde rekening mee. Op de verjaardag van de jongste stond ik laatst op zijn verzoek de mini-saucijzen te maken. Daar geniet vervolgens iedereen van mee.”

Iedereen heeft zijn eigen favorietenlijstje waar ik graag rekening mee houd.

“In het begin hield ik mijn hart vast hoor. Hoe zouden ze reageren? Toen ik voor de eerste keer verse wortels op tafel zette dacht ik: ‘Nu gaan we het krijgen. Nu krijg ik commentaar.’ Het smaakt toch heel anders dan doperwtjes en peentjes uit een potje. Ik was nog voor mezelf aan het opscheppen toen ik mijn dochter hoorde zeggen: “Mama…?” ‘Oh, daar gaan we,’ dacht ik. Maar haar reactie was anders dan ik had verwacht: “Dit is zo lekker. Dit is veel lekkerder.” Daar was iedereen het mee eens.”

Niet te nassen

“We hebben toen meteen alles geprobeerd. Ook de kabeljauw met een krokant korstje. Ze zaten gewoon te smullen. De ‘Makkelijke rendang’ uit boek 2 wordt hier ook altijd enthousiast ontvangen.”

“Laatst was ik alleen thuis met mijn dochter en kookte ik de spruitjes met champignonsaus uit het winterboek. Wij eten nooit spruitjes, want dat is niet te nassen. Maar ik zou alles proberen hè? Mijn dochter kwam bij me staan en zei: “Ik heb één keer spruitjes gegeten en dat vond ik zo ranzig.” Toch pikte ze een spruitje uit de pan. Even proeven. Je raadt het al. Ze was om. We hebben er samen heerlijk van gegeten. Later hebben we ook een spruitjeshatende logé bekeerd. Zo zie je maar dat het wel degelijk uitmaakt hoe je iets bereidt. Haar moeder heeft ook meteen een boek aangeschaft. De recepten van Project Gezond zijn echt goed.”

We hebben laatst zelfs een spruitjeshatende logé bekeerd.

Houten bakjes met kruidenpotjes

“Daarom ben ik ook zo blij met Project Gezond. Vroeger aten we iedere week dezelfde dingen. Nu hebben we veel meer variatie. Eindelijk begrijp ik waar je al die potjes met kruiden voor kunt gebruiken. Ik heb er nog nooit zoveel gehad als nu. In tegenstelling tot vroeger staan ze nu niet oud te worden. Ik heb ze verzameld in gave houten bakjes en op plankjes boven mijn nieuwe dressoir gezet. Ik word er heel vrolijk van!”

Restaurantmaaltijd

“Bij ieder recept in de boeken staan handige tips. Daar leer je veel van en ik merk dat ik echt handiger ben geworden in de keuken. Ik kook met veel meer gevoel en dat werkt erg lekker. Zeker als je het resultaat op tafel zet en te horen krijgt dat het wel een restaurantmaaltijd lijkt.”

Nu weet ik waar je al die verschillende kruiden voor kunt gebruiken.

“Alles smaakt ook veel lekkerder als je het eenvoudig zelf maakt. Ik hoef geen poederzooi meer aan te lengen met water en melk. Van Project Gezond heb ik geleerd hoe ik mijn lasagne gemakkelijk zelf maak met eenvoudige verse ingrediënten en kruiden. Daar ben je echt niet veel langer mee bezig dan met het mengen van poeder met een vloeistof.”

Bloeddonor

“Als bloeddonor worden mijn waardes altijd gecheckt voordat ik bloed mag geven. Bij iedere afspraak afgelopen jaar moesten ze mijn gewicht naar beneden bijstellen. Mijn waardes werden ook steeds beter. Om nog maar niet te spreken over mijn bloeddruk. Het is allemaal zoveel beter geworden. Ik voel me ook veel fitter. Ik sta niet meer te hijgen boven aan de trap en ik voel me levendiger. Ik sleep nu ruim 30 kilo minder mee. Dat merk je!” 

Ik heb gewoon de menu’s gevolgd.

“Dat ik nu het gewicht zou hebben van voor de geboorte van mijn oudste zoon die nu 27 jaar is, had ik echt niet verwacht. Ik kan soms zelf nog nauwelijks geloven dat het zo makkelijk ging. Mensen vertellen me dat ze het zo knap vinden, dat ze trots op mij zijn. Ik wuif dat dan weg. Het voelt niet als een grote strijd of veel moeite. Ik heb gewoon de menu’s gevolgd.”  

Foto in dezelfde houding

“Natuurlijk ben ik heus apetrots dat er nog slechts 68 kilo op de weegschaal staat. Met mijn 1.70m heb ik nu een gezond BMI. Eerlijk gezegd moet ik er zelf nog wel aan wennen. Ik zag het tot voor kort ook niet zo goed bij mezelf. Op Tweede Kerstdag kwam er een foto van juli 2019 van mij naar boven. Ik vroeg mijn bonusdochter om de foto opnieuw te nemen in ongeveer dezelfde houding. Toen zag ik mijn transformatie pas goed. Het is dat ik wist dat ik het was op beide foto’s. Ik moest toen even denken aan zo’n reclame voor afvalpillen waar ze dan twee verschillende personen fotograferen voor de ‘voor’ en ‘na’ foto.”

Het leek wel zo’n nepreclame voor afvalpillen, maar ik was het echt op allebei de foto’s!

“Kleren kopen is trouwens ook veel leuker geworden. Ik ben van broekmaat 44 naar broekmaat 36 gegaan. Toen de winkels nog open waren liep ik met mijn vriend in het winkelcentrum. Hij liep een eindje achter mij. Toen hij weer naast me liep zei hij: “Het is dat ik weet dat jij het bent Lynda, maar anders zou ik je niet eens herkennen.” Hij is ook heel blij voor me. Hij ziet dat ik me beter voel.” 

Ik ben van maat 44 naar maat 36 gegaan.

Misschien vindt hij je dan stiekem toch leuker dan voorheen? “Dat kan bijna niet. Hij vond me al heel leuk.” Lynda lacht: “Maar hij is wel super trots en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Aanstaande april zijn we 10 jaar bij elkaar. Daar gaan we hoe dan ook een feestje van maken.” 

Langzaam opbouwen met extra pompoencake

“Mijn kinderen vinden dat ik niet verder moet afvallen. Daar ben ik het mee eens hoor. Ik ben dan ook van het 1250 menu naar het 1500 menu gegaan. Ik mag eigenlijk 1800 calorieën, maar ik vind het heel spannend om weer mijn energiebehoefte te gaan eten. Dus ik doe het in kleine stapjes. Voorzichtig kies ik er af en toe voor iets extra’s te nemen naast het 1500 menu. Als ik bijvoorbeeld de pompoencake uit het winterboek heb gebakken laat ik ‘m niet oud worden en neem ik lekker een plakje naast wat ik al mag eten. Op een minder actieve dag neem ik het liever in plaats van mijn tussendoortje.

Tot nu toe kom ik niet aan, dus het gaat goed.

Met zo’n groot gezin hoef ik trouwens niet bang te zijn dat er veel plakken op het aanrecht naar me blijven lonken. Meestal is de pompoencake zo op. Iedereen vindt ‘m erg lekker. En mag ik nog een lekker recept noemen? De röti met zoete aardappel vind ik heerlijk. Ik haal dan echte Surinaamse rötiplaten bij de Toko en ik gebruik gewone aardappels. Dat vind ik lekkerder. Misschien zit ik dan iets te hoog in mijn calorieën hoor, maar daar ga ik ontspannen mee om. Die ruimte is er heb ik gemerkt. Zelfs voor iemand die niet sport.”

Wandelen

“Daar kan ik namelijk echt geen tijd voor vinden. Ik werk 32 uur en verder stop ik mijn tijd in mijn gezin en het huishouden. Gelukkig heb ik twee schatten van honden en een bos op loopafstand van mijn huis. Ik ga er dagelijks op uit voor een korte of langere ronde. De 10.000 stappen haal ik vrijwel iedere dag. Lopen is heerlijk en voor mij een prima alternatief voor de sportschool. Ik bedoel: ik zit bijna nooit, ik ben thuis ook altijd in de weer. Beweging genoeg voor mij. De huid bij mijn buik is ook best strak geworden. Alleen de kipfilets onder mijn bovenarmen kunnen wel wat opvulling van spieren gebruiken. Misschien dat ik dat nog ga proberen.”

Maar wat heb je al veel discipline gehad Lynda. Je hebt maanden consequent de menu’s gevolgd. Dat heb je maar mooi geflikt.

Verbaasde collega’s

“Dat is ook zo en trots ben ik zeker. Mijn collega’s zie ik nu nauwelijks. Als ik dan een collega na een lange tijd weer zie, krijg ik altijd een verbaasde reactie: “Lynda, iedereen heeft coronakilo’s, maar waar zijn die van jou?” Ik leg ze dan uit dat ik anti-coronakilo’s heb. Maar de eer gaat naar Project Gezond.”

Ik heb anti-coronakilo’s.

“Natuurlijk promoot ik deze leefstijl dan ook meteen. Ik vind het namelijk geen dieet, maar echt een manier van omgaan met voeding. Het is voor iedereen en iedereen die het wil kan hiermee afvallen. Afgelopen zomer wilde mijn jongste dochter slechts enkele kilo’s kwijt. Dat had ze met de menu’s zo voor elkaar. Dus ook voor iemand die maar een paar kilo kwijt wil is het super geschikt.”

Positiviteit als advies

“Dus stop met het zien van leeuwen en beren op de weg. Ga er positief in. Je moet het zelf willen en gewoon gaan doen. Dan lukt het zeker! Succes! “

Bedankt dat jij je verhaal met ons allemaal wilde delen Lynda. We vinden het fantastisch dat je zo gelukkig bent met je ‘nieuwe jij’. We wensen je nog heel veel mooie wandelingen met je honden en veel kookplezier in je gezellige keuken.

Laat een reactie achter

Download ons gratis weekmenu incl. 8 recepten! 🔥

X