Succesverhalen

Maaike (37) is wars van diëten. Ze wil gewoon lekker eten! Nu is ze 20 kilo lichter.

Maaike (37) is als import Tukker gesetteld in Almelo. Ze heeft het hele land wel gezien voor studie en werk. Ze heeft zichzelf mede daardoor goed leren kennen. Ze weet prima hoe ze in elkaar zit. Jarenlang blijft ze dan ook bij haar voornemen niet te diëten. “Afvallen is niets voor mij. Ik houd gewoon te veel van lekker eten.”

Dieet

“Mijn moeder was vroeger vaak bezig met afvallen. Ze heeft verschillende diëten geprobeerd. Het viel me altijd op dat diëten zo streng zijn. Misschien is het daarom dat ik wars ben van diëten en al het gedoe rondom afvallen. Maar ik denk dat het ook komt omdat ik weet dat ik een dieet toch niet vol zal houden als ik allerlei dingen niet mag eten. Dat is echt niets voor mij!”

Ik was altijd wars van diëten

“Gelukkig had ik ook totaal geen last van mijn overgewicht. Ik voelde me goed en werd niet minder vrolijk van die extra kilo’s. Regelmatig werd er op mijn werk op taart getrakteerd. Als er werd gelachen, omdat ik dan in jubelstemming was klopte ik altijd een beetje op mijn buik en zei: ‘Ik moet dit figuur toch ergens van onderhouden?’”

Conflict

“Hoewel ik dus wist dat ik aan de zware kant was, heb ik daar nooit hinder van gehad. Zowel fysiek als mentaal niet. Toch kwam er een moment dat het aan me begon te knagen. Het is natuurlijk niet gezond om te zwaar te zijn.”

Te zwaar zijn is natuurlijk niet gezond.

Maaike is de gezellige moeder van Thijs (8) en Anne (bijna 6). Na het doormaken van corona in het voorjaar van 2020 merkt ze toch steeds snel vermoeid is. Dat zet haar verder aan het denken. Maaike beseft dat ze waarschijnlijk minder snel moe zal zijn als ze wat lichter is.

GEK op brood

“Toen ben ik toch gaan kijken of ik iets kon doen waar ik me ‘happy’ bij zou voelen. Mijn moeder deed op dat moment aan koolhydraat arm eten. Ze drukte me op het hart dat het goed vol te houden was. Ik dacht alleen maar: ‘Geen aardappels, geen rijst, geen beschuiten, geen brood!!’ Ik ben echt GEK op brood. Nee, ik wist dat ik dat niet zou volhouden. Ik vind al die dingen die je dan niet mag veel te lekker!”

“Bij toeval kwam ik Project Gezond tegen op Facebook. Een collega had het ‘geliked’. Onder de openbare berichten las ik de reacties en ik werd meteen enthousiast. Om eerlijk te zijn kon ik het eigenlijk niet geloven hoor. Maar er waren zoveel reacties van mensen die zeiden dat het echt lekker was en dat ze flink waren afgevallen dat ik overstag ging. Ik ben meteen lid geworden. Zonder eerst het ‘gratis weekmenu’ te volgen. Ik dacht: ‘Als ik dan af wil vallen, doe ik het op deze manier!’”

Als ik dan af wil vallen, doe ik het op deze manier!

Vijf euro

“Het besluit was genomen en ik voelde me opgelucht dat ik voor mezelf durfde te kiezen. Ik besefte dat het stukje van ‘het jezelf waard vinden om er iets aan te doen’ een grotere hobbel was geweest dan ik dacht. Bij een bakje aardbeien dacht ik vroeger: ‘Vijf euro voor een bakkie aardbeien?! Mij niet gezien.’ Dan koos je automatisch voor iets dat minder gezond was. Ik vond het mezelf nooit waard om me dusdanig voorop te stellen. Ik heb er geen spijt van dat ik die hobbel over was.”

Dalende lijn

“De eerste week dat ik het 2100 menu van Project Gezond volgde was een echte eyeopener. Ik hoefde niets te laten en viel meteen 1 kilo af door me aan het menu en de hoeveelheden te houden. Sinds de start in augustus 2020 zie ik een dalende lijn in mijn grafiek op de app.”

Heel even is het stil. Dat is tot nu toe nog niet voorgekomen, dus ik vermoed dat Maaike met vertrouwelijke informatie gaat komen. En ja hoor…

“Nu moet ik wel zeggen dat ik pas een nieuw gewicht invoer als ik weer ben afgevallen hoor.”

We moeten allebei lachen om haar ‘confession’ die voor velen herkenbaar zal zijn. Wie geeft Maaike ongelijk? Trouwens, wanneer Maaike haar app opent, ziet ze een startgewicht van 110,5 kilo en een huidig gewicht van 89,9 kilo! Daar is niets op af te dingen!

Die mag er zijn

“Het is echt fantastisch! Ik ben er veel blijer mee dan ik had verwacht! ‘Die mag er zijn!’ Dat denk ik nu als ik langs een raam loop. Dat was vroeger wel anders, terwijl ik me niet eens echt dik voelde. Als ik nu een foto van mezelf zie van vorig jaar is het dan ook best een beetje confronterend. Ik voelde me niet zo, maar zag er wel zo uit.”

Ik word niet gelukkig van een dikke vrouw op mijn koelkast.

“Ik ben er niet het type voor om die foto op mijn koelkast te plakken. Van zo’n dikke vrouw op mijn koelkast word ik echt niet gelukkig. Ik heb zo’n foto ook niet nodig om gemotiveerd te blijven, maar ik kan me best voorstellen dat anderen het anders beleven hoor. Ik heb sowieso weinig foto’s gemaakt. En aan beloningen doe ik ook niet. Ik hoef mezelf niet steeds zo’n wortel voor te houden. Bij mij werkt het blijkbaar anders. Ik haal mijn kleine geluk uit het feit dat er geen ‘X’ meer in het label van mijn kledingstukken staat.”

Maaike maakte nauwelijks foto’s. Ze maakte speciaal voor ons de rechterfoto. Precies een jaar na de linkerfoto. Je ziet rechts minder Maaike en meer Anne. Net goed!

Wol

“Ik vertelde al dat ik zonder het ‘gratis weekmenu’ te proberen meteen lid ben geworden. Wel heb ik van tevoren even met mijn man overlegd. Voor mij was het belangrijk dat hij me zou steunen. Ik houd van handwerken en heb de mooiste patronen op mijn Pinterestborden staan. Toen mijn streefgewicht in beeld kwam, bedachten we dat ik als beloning wol mocht bestellen om een mooi vest te maken. Dat werd mijn ‘wortel’ voor het laatste stukje van het proces. Ik mag ‘m nu dus eten. Maar binnenkort krijgt mijn broertje een baby, dus ik ga eerst dekentjes maken en cadeautjes haken voor de kinderen van mijn klas. Dat vest kan wel even wachten. Het is nu toch bloedheet.”

Shuttles, rust en ‘de gluupert’

Het valt me op dat Maaike van alle markten thuis is en een echte duizendpoot blijkt. Zou ze ook nog aan sport doen?

“O ja, ik heb heel fanatiek gebadmintond. Op den duur merkte ik dat ik niet meer alle ballen in de lucht kon houden en ben ik ermee gestopt.”

Ik probeer een woordgrapje in te slikken, maar maak ‘m toch.

“Nu ik een shuttle minder in de lucht houd, ben ik nog meer in mijn element. Mijn man doet aan stijldansen en komt vol energie thuis na een avond dansen. Hij valt trouwens ook af, terwijl hij alleen met het avondeten meedoet en gerust twee keer op schept. Die gluupert! Het is ernstig!”

“Maar goed. Ik wilde vertellen dat ik mijn energie meer haal uit zaken als afspreken met vriendinnen en handwerken. Het fysiek bezig zijn kan lekker zijn, maar ik laad helemaal op van rust. Lekker thuis op de bank. En inmiddels toch 20 kilo lichter!”

Egotrip

“Mensen om me heen gaan het ook zien en geven me complimenten. Het is wel een beetje een egotrip hoor. Al die mensen die zeggen: “Wat zie je er goed uit!” of “Wat staat dit je mooi!” Dan loop je toch alweer de hele dag op wolken. Ja, Project Gezond is ook nog eens goed voor je ego.”

Zo leuk om ze dan raar te zien kijken.

“Vaak vragen mensen ook hoe ik het heb gedaan. Mijn standaard antwoord is dan: “Met lekker eten!” Het is altijd leuk om ze vervolgens een beetje raar te zien kijken, maar ik vertel dan gewoon verder over de cheesecake die ik moest bakken en de koekjes en chocola in de avond.”

“Tsja, je mag het echt allemaal. En de recepten die je erbij krijgt zijn zo lekker. Door de recepten gebruik ik geen pakjes en zakjes meer. Die gaan bij ons ook nooit meer in huis komen. Je hebt ze echt niet nodig. Zelf een mix of saus maken is echt de moeite niet en het is zoveel lekkerder. Ik proef weer pure smaken!”

Droge meuk

“Koken is nu ook weer leuk. Eerder kwam ik niet verder dan aardappels met groente en vlees. Nu heb ik met de app een schat aan geweldige recepten.”

Ik vond koken nooit echt leuk. Nu denk ik: ‘O ja, we gaan iets lekkers maken!’

“Couscous herinner ik me vanuit mijn studietijd als droge meuk. Project Gezond heeft me geleerd dit soort dingen echt lekker te maken met behulp van een paar simpele kruiden. Project Gezond denkt er goed over na en weet het ook allemaal helder te beschrijven, zodat het ook echt lekker wordt.”

De app

“De mobiele functie van de app is erg fijn. Als ik na mijn werk nog even boodschappen moet doen, pak ik de app erbij voor inspiratie of om te kijken welke ingrediënten ik nog nodig heb. Binnen de app kan ik mijn favoriete recepten opslaan en zelf dagmenu’s inplannen. Bij ieder recept heb je keuze uit verschillende dagmenu’s. Ik eet graag blueberry pancakes als ontbijt. Ik zag dat Nineke daar inmiddels drie nieuwe dagmenu’s bij heeft gezet. Yeah, die plan ik meteen in!”

Binnenkort eet ik weer blueberry pancakes.

“Je kunt dus de week volgen zoals in de app is aangegeven, maar je kunt je week ook helemaal zelf samenstellen. Dat je kunt zoeken op ingrediënten is ook ideaal. Het is zo makkelijk!”

Spicht op lange benen

“Soms ben ik meer bezig met lekker eten dan met afvallen. Dat past wel bij mij. Nu ik lekker eet met Project Gezond merk ik dat ik ook echt niet zomaar veel aankom. Dat valt reuze mee. Ik heb ook geen haast met afvallen. Ik weet dat ik gezond en lekker eet.”

Ik weet dat ik gezond en lekker eet.

“Gewichtsverlies komt wanneer mijn lichaam eraan toe is. Op die manier heb ik mijn eerste streefgewicht van 90 kilo gehaald. Ik ga kijken of mijn lichaam nog verder kan en wil afvallen. 80 kilo zou bij mijn lengte van 1.80m een ideaal gewicht zijn. Maar volgens mij ben ik dan net een spicht op lange benen. Mijn gevoel neigt meer naar 85 kilo, maar het moet wel mooi blijven. Met 90 kilo ben ik ook happy!”

Slecht persoon?

“Bij andere mensen zie ik soms stress als er even niets gebeurt. Of het gaat ze niet snel genoeg. Die mentale druk van ‘ik moet afvallen’ werkt naar mijn mening averechts. ‘Het kan echt makkelijker,’ denk ik dan. Houd gewoon vol, wees niet te streng voor jezelf. Het afvallen komt dan echt wel. De één valt in 4 maanden 20 kilo af en bij de ander duurt het een jaar. Dat is oké. Je bent ook niet meteen een slecht persoon als je eens smokkelt of iets buiten het menu om eet. Als je zondigt moet je er maar van genieten. Ga je dan vooral niet schuldig voelen.”

Daarmee kom ik tot de conclusie dat Maaike best weleens iets eet dat niet op haar menu staat. Maaike bevestigt dat.

Compenseren kun je leren

“Het fijne van het programma vind ik dat je er relaxed mee om kunt gaan. Ik moet wel zeggen dat ik de eerste 6 à 8 weken precies gedaan heb wat er stond. Dat is denk ik wel verstandig. Zo komt je lichaam denk ik ook op gang om het afvalproces in te gaan. En je krijgt daardoor feeling met de menu’s en zicht op wat jij per dag mag eten. Nu ik dat weet, durf ik soms best een chocolaatje of klein stukje taart buiten het menu om te eten als er iets te vieren is. Dat compenseer ik dan door een ander tussendoortje of bijvoorbeeld mijn avondsnack niet te nemen. Of ik eet een boterham minder.”

Dagmenu als basis

“Ook ben ik nu veel beter in staat om maat te houden. Dat komt omdat het dagmenu mijn uitgangspunt en basis is. Vroeger was het ‘en, en, en, en’. Nu heb ik iets waar ik op terug kunt vallen en waarmee ik kan afstemmen. Ik weet nu ook wat ik moet doen om af te vallen. Dat gevoel van controle geeft mentale rust. Dat is belangrijk voor mij. Zo kan ik zonder schuldgevoel genieten.”

Ik weet nu wat ik moet doen om af te vallen.

En genieten doen ze bij Maaike thuis. Iedereen eet mee van de recepten van Project Gezond. De standaard zin ‘Iehl dat lust ik niet’ is in keuken Wigger omgeruild voor: ‘is er nog meer’?

Van m’n stoel

“Thijs keek laatst zo vies naar de Sloppy Joe. Toen het op was vroeg hij: “Is er meer?” Ik moest even een paar keer knipperen. “Ben jij er wel één van mij,” riep ik uit. Na het eten van de Kip Jambalaya met chorizo vroeg hij of we dit snel nog een keer konden eten. Ik viel bijna van mijn stoel.”

Ben jij er wel één van mij??

“Ze zijn heel duidelijk in wat ze wel en niet lekker vinden. Als er spinazie op het menu staat, maak ik voor de kinderen iets anders. Ik ben er dol op, dus ik sla het niet over! Risotto hoef ik ze ook niet te geven. Hoewel ze wel gemerkt hebben dat het goed is om alles te proberen. Van proberen kun je leren.”

Koffiesmoothie

“Dat geldt ook voor mij trouwens. De eerste keer dat de koffiesmoothie op het menu stond, sloeg ik ‘m over. Ik houd niet van koffie. Ik had al besloten dat zo’n smoothie nooit lekker kon zijn. Je raadt het al. Ik vier momenteel een klein feestje als de koffiesmoothie weer op het menu staat. Dat geldt trouwens ook voor de Poké bowl. Eerst denk je dat het niet wat is, maar als je het probeert blijkt het eigenlijk heel lekker.

Recepten voor het leven

“Volgens mij had ik het al gezegd, maar Project Gezond heeft echt hele goeie recepten. Ik ben er zo blij mee. Ik heb nooit geweten dat gezond eten zo makkelijk en lekker kon zijn. Dat weet ik nu voor de rest van mijn leven. En die recepten zijn stuk voor stuk blijvertjes. Neem bijvoorbeeld die risotto met rauwe ham en tomaatjes. Daar mag je me echt voor wakker maken. Oh en wentelteefjes! Vaak als ik naar het weekmenu kijk en een boodschappenlijstje maak zeg ik tegen mijn man: “Oh lieve schat we gaan weer lekker eten deze week! Heerlijk! En in het zeldzame geval dat ik iets minder lekker vind, prop ik er gewoon één van mijn favorieten tussen. Had ik trouwens al verteld dat ik van lekker eten houd?”

Moeten of willen?

“Ik weet zeker dat iedereen die het wil af kan vallen met Project Gezond. Als je echt wilt afvallen en gewoon volgt wat er staat lukt het zeker. Zeg niet dat je geen ons afvalt, terwijl je elke dag loopt te sjoemelen. Wel eerlijk blijven! Dan weet je ook dat de kans er gewoon ligt om af te vallen. De weekmenu’s! Geniet daar gewoon van. Je ‘moet’ niet afvallen, je ‘wilt’ het en je bent ermee bezig. Geniet van het feit dat je lekker en gezond bezig bent. Weet waar je naartoe gaat en geniet van de reis. Denk niet steeds: ‘Ik ben er nog niet!’ Kijk naar wat je al hebt gehaald. Het einddoel komt wel!”

Geniet van de reis!

“Ik ben echt zo enthousiast over PG en ik hoop dat ik anderen met dit verhaal inspireer en help. Eigenlijk zou ik het iedereen gewoon onder z’n snufferd willen douwen. Dat doe ik bij sommigen ook hoor. Maar ik kan mensen er niet aan hun haren bijtrekken en eisen dat ze het nu moeten doen, omdat het echt fantastisch is.

Ik zou het iedereen onder z’n snufferd willen douwen!

Koekje

Ja, Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen.

Nou Maaike ga je gang:

“Als je wilt afvallen, vergeet Weight Watchers en koolhydraat arm. Project Gezond is het gewoon. Lekker eten en ook nog afvallen. Door Project Gezond voel ik me fit en lekker in mijn vel. Dat gun ik jou ook!”

“En nu ga ik lekker een koekje eten, want die mag ik nog!”

Wat heb je een gaaf proces doorlopen Maaike. Bedankt dat je jouw verhaal wilde delen. We zien -als je zover bent- graag een foto van jou waar je het zelfgemaakte vest op draagt.

Heb jij ook een enthousiast, inspirerend verhaal te vertellen? Leeuwen en beren op de weg zijn ook welkom. We horen graag van jou hoe je ze hebt weggejaagd. Stuur een e-mail naar info@projectgezond.nl

Laat een reactie achter

Download ons gratis weekmenu incl. 8 recepten! 🔥

X