Succesverhalen

“Project Gezond was de doorbraak! Ik ben weer mijn oude, slanke zelf!” Maxime (30) heeft PCOS, reuma en chronische bekkenklachten en viel 28 kilo af.

Een rollercoaster! Zo kunnen we het afgelopen jaar van Maxime (30) het beste omschrijven. Een scheiding, een verhuizing, een droombaan. Diepe dalen en hoge toppen zijn kenmerkend voor het jaar waarin ze 30 kaarsjes uit mocht blazen. Ondanks alles -eigenlijk door dit alles- bleef Maxime vastberaden trouw aan haar nieuwe eetpatroon waarbij ze kilo’s afviel. Terwijl niemand haar nog herkende vond Maxime zichzelf terug. “Ik ben weer mijn oude, slanke zelf”.

Met haar twee meiden, twee katten en haar hond woont Maxime in Ter Borg. Ze is nu gelukkiger dan ooit, vertelt ze.

Lappenmand

“Vroeger was ik sportief en slank. Ik ben nooit te zwaar geweest. Zelfs na mijn eerste zwangerschap was ik snel weer op gewicht. Maar na de geboorte van mijn jongste meisje ging het mis. Mijn bekkenklachten werden chronisch. Ook werd fibromyalgie geconstateerd. Mijn PCOS was ook nog steeds hevig aanwezig. Dit alles zorgde ervoor dat ik volledig werd afgekeurd. Paardrijden, zwemmen, werken, het was er niet meer bij. Ik was veel thuis en had elke dag onwijze pijn aan mijn bekken.”

Opeens kon mijn lichaam het allemaal niet meer.

Pijn = eten

“Mijn lichaam liet me in de steek en ik zag de kilo’s er letterlijk aan vliegen. Ik werd er doodongelukkig van. Het enige wat nog hielp om een beetje gelukkig te zijn was eten. Hoe meer pijn ik had, hoe meer er naar binnen ging. Ik zat in een negatieve spiraal en kwam er maar niet uit.”

Breekpunt

“In februari 2021 zag ik in dat het zo niet verder kon. Er moest iets veranderen. Ik besloot voor mezelf te kiezen en te gaan werken aan mijn fitheid. Ik had dan wel reuma, PCOS en bekkenklachten, maar zo werd het allemaal alleen maar erger. Misschien zou het helpen als ik iets af zou vallen? Ik durf het bijna niet uit te spreken, maar ik woog inmiddels 93 kilo.”

Het valt even stil. Ik vraag Maxime waarom ze precies moeite heeft met het uitspreken van haar vroegere gewicht.

Schaamte

“Ik schaam me eigenlijk. Ook omdat ik denk: ‘Jeetje, hoe heb ik het ooit zover laten komen?’ Alle dikke foto’s van mezelf heb ik zo ongeveer verwijderd van mijn telefoon. Er zat geen foto bij waar ik me niet kapot voor schaamde.”

De foto’s waar ik me kapot voor schaamde heb ik verwijderd van mijn telefoon.

Al vroeg in dit gesprek heb ik het gevoel dat schaamte totaal niet op z’n plek is, maar dat trots en triomf beter passen. Dat blijkt wel als Maxime verder vertelt over de pittige start van haar afvalproces.

Ellendige start

“Ik begon met boek 1 van Project Gezond. Het was niet moeilijk, heel duidelijk zelfs. Het eten was lekker. Toch voelde ik me rillerig en koud. Een stevige hoofdpijn stak de kop op en ging niet meer weg. Wat een ellende. Ik had wel verwacht dat ik af zou moeten kicken van mijn suikerverslaving, maar dat het zo erg zou zijn had ik niet kunnen denken. Het was echt pittig!”

Het is mijn snaai- en suikerverslaving die me de das om heeft gedaan.

“Op de Facebookgroep van Project Gezond heb ik toen gevraagd of dit normaal is. ‘Als dit mijn toekomst is, laat dan maar,’ heb ik erbij vermeld.” Maxime lacht als ze eraan terugdenkt. “Ik kreeg meteen veel reacties van mensen die hetzelfde hadden gehad. Ze verzekerde me ervan dat het veel beter zou worden en dat ik er echt even doorheen moest. ‘Let’s go,’ dacht ik toen. Dit gaan we gewoon doen en ik neem wel een paracetamol. Dat hielp voor geen meter.”

Schreeuwende honger

“Daarbij zag ik ook niet meteen resultaat. Het leek wel of mijn lijf het niet accepteerde en dacht: ‘Dit gaan we niet doen.’ Het duurde wel drie weken voor de eerste kilo eraf was. Normaal was ik allang gestopt.

Ik had schreeuwende honger en zag geen resultaat. Door mensen op de Facebookgroep hield ik nog even vol.

Ik had me er eigenlijk ook al bij neergelegd dat dit ‘m ook niet zou worden voor mij. Maar om de één of andere reden hield ik nog even vol en bleef ik precies doen wat er in het boek stond. Of dat was omdat ik me op een gegeven moment toch iets energieker begon te voelen?”

Zij doen het ook, dus ik mag niet opgeven.

“Ik denk dat het ook te maken had met het feit dat mijn ouders tegelijk met mij waren gestart. Ik wilde niet degene zijn die opgaf. Ik wilde slagen en niet falen!”

Eindelijk resultaat

“En toen gebeurde het. Het kwartje viel schijnbaar bij mijn lichaam. Ik ging wel degelijk afvallen. Iedere week een beetje, heel constant. Wauw! Ik genoot van het lekkere eten en ging me al snel een stuk beter voelen.

Het kwartje viel schijnbaar bij mijn lichaam.

Daardoor werd het ook makkelijker om gezonde keuzes te maken. Ik wist dat ik me daardoor beter zou voelen. Ik was me nooit zo bewust van wat ik letterlijk in mijn mond stopte. Project Gezond heeft me weer na laten denken over eten en het maken van keuzes omtrent eten. Ik ben er nu bewuster mee bezig, Ik heb de controle weer terug. Dat voelt fijn.”

“De knop was om en bleef ook om. Mijn ex-man steunde me volledig, maar ons huwelijk was niet meer te redden. We kozen ervoor om uit elkaar te gaan. Het was heftig en ik was verdrietig. Maar ik werd ook standvastiger en strijdlustiger. Ik zou er straks alleen voor komen te staan. Ik moest en zou een fitte moeder zijn voor mijn meiden.”

Scheiding

“De scheiding was rond in augustus 2021. Ik was toen een half jaar bezig met Project Gezond. De scheiding heeft mentaal veel met me gedaan. Ik ben dus op de automatische piloot doorgegaan met boek 2 en heb dan ook niet precies bijgehouden hoeveel ik afviel en in welk tijdsbestek.”

Zeker nu ik er alleen voor kwam te staan wilde ik fit zijn en goed in mijn vel zitten.

“Het voelde dan ook totaal niet als ‘het dieet volhouden’. Het is gewoon een andere manier van eten.”

Ritme

“Na de zomer had ik geen ruimte meer in mijn hoofd om Project Gezond op de letter te volgen. Er was zoveel gebeurd. Ik wilde even rust en ruimte. Ik ben gaan leven zoals ik wilde. Ik wist inmiddels precies wat wel goed voor me was en wat niet. Ik wist hoe een gezonde dag in elkaar stak met ontbijt, tussendoortjes, lunch, diner en snack. Door Project Gezond te volgen, werd dit allemaal weer gewoon en zat ik compleet in het ritme. Na de zomer was het dus een beetje van mezelf en een beetje van Project Gezond.”

Overweldigend resultaat

“Het resultaat liegt er niet om. Ik weeg nu 65 kilo en ben dus 28 kilo lichter. Dit is een stuk fijner om uit te spreken. Met mijn 1.70m is 65 kilo licht genoeg. Mijn eerste streefgewicht was 67 kilo, maar dat zette ik op een gegeven moment naar 70 kilo. Toen ik 72 kilo woog vond ik het eigenlijk wel prima. Het paste gewoon bij mijn bouw en lengte. Ik dacht: ‘Ik ga naar de 70 kilo en ik zie wel. Het werd vrij snel en gemakkelijk 65 kilo. Maar nu is het ook echt genoeg hoor.”

Mijn ouders zijn trots dat ik gewoon ben doorgegaan.

Cyclus

“Ik heb nu eindelijk een regelmatige cyclus. Straks ben ik dat weer kwijt door ondergewicht. Dat zou wat zijn hé. Toen ik 72 kilo woog, werd ik voor het eerst sinds ruim een jaar weer ongesteld. Inmiddels is er weer regelmaat en kan ik de klok er zelfs op gelijkzetten. Dat is hoopgevend voor vrouwen met PCOS die graag zwanger willen worden.”

Herstel

“Mijn bekkenklachten blijven natuurlijk, maar ik kan zoveel meer hebben nu ik lichter ben. Ik kan letterlijk weer ademen. Het co-ouderschap speelt daar ook een rol in. Ik heb wat meer ruimte voor mezelf. Die gebruik ik volledig om te werken aan herstel.”

Ik kan letterlijk weer ademen.

Secretaresse

“Dat doe ik al geruime tijd onder begeleiding van een fysiotherapeut. We werken aan mijn belastbaarheid. De grens tussen gezond belasten en overbelasten is flinterdun. Dat ik afgekeurd ben was dan wel logisch, het zat me toch niet lekker. ‘Als je nog eens een secretaresse zoekt, weet je me te vinden,’ grapte ik meer dan eens op de behandeltafel.

Inmiddels ben ik vanaf januari 2022 werkzaam als secretaresse in de praktijk. Als ik tussendoor even moet bewegen kan dat. Zelfs onder toeziend oog van mijn eigen fysiotherapeut. Wat een luxe! Ik ben er echt heel blij mee en zo ontzettend dankbaar voor deze mooie kans.”

Ik ben een mensenmens. Nu ben ik weer onder de mensen. Het is helemaal fantastisch!

“Ik heb weer helemaal mijn draai gevonden in het leven. Echt, er zijn nog steeds dagen bij dat ik even niets kan en op de bank lig, maar er zijn inmiddels veel meer dagen dat ik de wereld aan kan.”

Vrolijke jurkjes en spijkerbroek

“Ik geniet ervan dat ik weer lekker kan wandelen en fietsen met de hond. Samen met mijn meiden red ik het heel goed. Ze doen het fantastisch allemaal. Soms pakken ze me vast en dan zeggen ze: ‘Kijk we kunnen onze armen nu helemaal om jou heen doen.’ Misschien vinden kinderen slank mooier, maar ik denk vooral dat ze zien dat ik gewoon heel gelukkig ben op deze manier.

Kijk mam, onze armen passen weer helemaal om jou heen.

Ze vinden het ook leuk als ik me leuk kleed. Vrolijke jurkjes en een spijkerbroek hadden ze me nog nooit zien dragen. Het was altijd maar zwart, zwart, zwart. Iedereen in mijn omgeving zegt ook dat ik een totaal ander persoon ben geworden. Ik herken haar wel als mijn ‘oude ik’.”

Ik had vanaf mijn 20e geen spijkerbroek meer gedragen.

Uitgebreide tafel

“Van huis uit kende ik al een ‘uitgebreide tafel’. Ik kan dus niet zeggen dat ik door Project Gezond heel veel nieuwe dingen heb leren eten. Wel heb ik nieuwe combinaties leren kennen. Sommige dingen zou ik nooit hebben kunnen bedenken. Heel creatief. Soms zijn er gerechten met maar drie ingrediënten. Ik heb weleens gedacht: ‘Dat wordt een flauwe hap.’ Toch was het altijd nog lekker, omdat alles ook goed omschreven wordt. Dat je met zo weinig iets unieks en smaakvols kan maken is toch gaaf?”

Ik vind alles wat in de boeken staat hartstikke lekker.

Stoofvlees en plaattaart

“Hoewel ik tegenwoordig dus mijn eigen plan trek, pak ik altijd de boeken van Project Gezond erbij als ik mijn boodschappenlijst maak. Ik val voor het avondeten vaak terug op de recepten uit de boeken en de app. Puur omdat ik het echt lekker vind wat zij bedenken.”

Ik vind alles wat in de boeken staat hartstikke lekker.

“Mijn stiefvader kan het ‘Patatje stoofvlees’ heerlijk klaarmaken. Dat is dan ook één van mijn favorieten. De ‘Italiaanse plaattaart met pesto en mozzarella’ is heerlijk. Evenals de ‘Plaattaart met venkel en brie’ uit het boek ‘Heerlijke zomer’. Ach, wij vinden veel lekker. We zijn alleen niet zo gek op Oosterse recepten met noodles en zo. Maar de pastagerechten daarentegen zijn allemaal favoriet. Ik kan soms nauwelijks kiezen.”

Doelen

Nu is mijn doel om stabiel te blijven. Ik ben niet bang dat ik weer aankom. Ik moet eerder in de gaten houden dat ik niet verder afval. Door Project Gezond zit ik weer lekker in mijn vel. Dat gun ik iedereen. Het is de moeite -als je dat al zo ervaart- wel honderd keer waard.

Door Project Gezond zit ik weer goed in mijn vel. Dat gun ik iedereen.

Gegarandeerd resultaat

“Houd dan ook vol en geef je lichaam de kans om te wennen aan het nieuwe patroon. Dan zal je zien dat het uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Dat is gewoon gegarandeerd.”

Houd vol en ga door! Juist na een cheatday.

“Heb je even een slechte dag gehad? Denk dan niet dat alles verpest is. Dat deed ik ook altijd. Ik heb nu al patat gegeten, dus het toetje kan ook wel. En dan eet ik morgen ook maar gewoon pannenkoeken. Wat maakt het allemaal ook uit. Natuurlijk maakt het uit! Pak de volgende dag het normale eetpatroon gewoon weer op. Want dat is Project Gezond. Een gezond en normaal, makkelijk eetpatroon. Geen dieet. En echt, het komt best goed!”

Bekende verslaving

“Ik had het laatst nog met een groot paasei dat ik op mijn werk had gekregen. Witte chocolade! Mijn quilty pleasure. De meiden hadden één stukje gehad, maar opeens was het ei helemaal op. Mijn verdienste. Ik voel het meteen aan mijn lijf trouwens. Alsof het zegt: ‘Ik ken deze verslaving, laten we daar ook weer wat mee doen.’ Ik herken dit nu en zeg: ‘NO WAY!’. Ik trap er niet meer in.

Witte chocola! Mijn quilty pleasure!

Ik pak dan even heel bewust terug op het ritme van Project Gezond en ik denk extra aan groenten, fruit en mager broodbeleg. Ik ga er niet meer in mee.”

Ik leef weer

“Laatst zei ik nog tegen een vriendin dat Project Gezond mij m’n leven weer heeft teruggegeven. Het klinkt misschien een beetje truttig, maar ik ervaar het gewoon zo. Ik ben momenteel echt heel gelukkig en dankbaar met mijn meiden. Dit is de Maxime die ik ken. De slanke, zich goed in haar vel voelende zelf die ze altijd is geweest. Daar kan ik de makers van Project Gezond alleen maar heel erg dankbaar voor zijn.”

Lieve Maxime, volgens mij moet je vooral jezelf dankbaar zijn dat je prioriteit hebt gemaakt van je gezondheid. Jij hebt op een moeilijk moment in je leven de knop heel krachtig omgezet. Je bent een winnaar en een doorzetter!

Wil jij jouw verhaal met ons delen? Mail dan naar info@projectgezond.nl. Wie weet sta jij binnenkort online met jouw verhaal.

2 reacties

  • Met veel verbazing en interesse gelezen ,sedert vorig jaar aan het sukkelen met knieën kijkoperatie gehad op 14 /2/23 grote minuscus scheur e´ loszittende bot nu nog altijd veel pijn ,ben moe en futloos ! Ben 68 jaar meet 160 cm weeg 103 kg alles al geprobeerd in 2012 voor het huwelijk van mijn zoon ,54 kg afgevallen met weight watchers ,nadien 28 kg weer bijgekomen ,diëtiste Shakespeare alles geprobeerd, lukt niet meer !help !!!

Laat een reactie achter