Succesverhalen

Mireille (48) deed iets wat ze nooit had gedacht: “Ik koos voor een aansluitende trouwjurk!” En bij Rick (42) is het roer ook om. Hij gooit nooit meer boeken door de keuken.

Op kerstavond 2018 ging Rick (42) op z’n knieën voor zijn Mireille (48). Het antwoord van Mireille was een flinke volzin: “Ja, maar never nooit dat ik trouw zoals ik nu ben!” Dus werd er niet meteen een bruiloft voorbereid, maar volgde er actie op een ander vlak: afvallen!

‘Streng’

Rick kijkt terug op een eerste afvalpoging met de methode van Sonja Bakker: “Ik was in staat om dat boek door de huiskamer te smijten. ‘Streng,’ waar kun je dat kopen? Kom op, dit is toch niet leuk? Ik had de hele dag trek en dan staat er ’s avonds ook nog ‘streng’ op het menu! ‘Kom maar op met die chocoladereep,’ dacht ik dan.”

Een nieuwe weg

Mireille: “Het was veel te extreem! In feite is het gewoon een crashdieet. Het paste absoluut niet bij ons.” We waren lid van haar Facebookgroep en daar schreef iemand anders dat ze iets had gevonden wat beter bij haar paste. Ze noemde het ‘Project Gezond’. Ik ben een kijkje gaan nemen en was meteen om. Project Gezond leek veel meer op wat wij zochten: lekker en verantwoord eten en ook nog afvallen. We tekenden ervoor.”

“We begonnen met de recepten en dagmenu’s op de app. Ik viel meteen af. Bij Rick duurde het even. We hadden met het 2100 menu een te hoog menu te pakken. Toen hij de 1800 variant ging volgen, ging het beter.”

Ik had meteen door dat dit perfect bij ons paste
(Mireille)

Rick: “Ik kwam pas goed in het ritme toen ik eenmaal in Den Helder bij Mireille ging wonen. Toen ik nog op mijzelf woonde, had ik na een lange werkdag niet altijd meer zin om te koken. Mireille zorgde ervoor dat ik de juiste boodschappen in huis had, maar in de praktijk viel het niet altijd mee om me strak aan de menu’s te houden.”

De dalende lijn vinden

‘Mireille: “We ontdekten op een bepaald moment ook dat het voor Rick goed was om in het weekend met mij het 1500 menu te volgen. Op werkdagen zet hij gemiddeld 20.000 stappen, maar in het weekend ligt dat lager. Hij kwam regelmatig wat aan in het weekend en het afvalproces leek te stagneren. Afvallen gaat bij Rick niet vanzelf. Doordat je met Project Gezond alle kanten op kan, is er altijd een weg en een mogelijkheid om op de dalende lijn te komen. Mogelijk heeft hij een trage schildklier. We gaan dat binnenkort eens laten prikken, maar tot nu toe is het daar niet van gekomen.”

In het weekend kwam ik aan en het afvalproces leek te stagneren.
(Rick)

Rick: “Het is me uiteindelijk gelukt om van 115 kilo naar 97,5 kilo te gaan. Mijn doel was om onder de 100 kilo te wegen op onze bruiloft. Dat is dus ruimschoots gelukt. En ik heb nauwelijks gemopperd hoor.”

Mireille: “Hij was ook zo mooi in zijn pak!”

Chocolademomentjes

Mireille vertelt me dat ze er uiteindelijk van overtuigd was dat het veilig genoeg was om de boeken van Project Gezond aan te schaffen. Ze staan inmiddels alle vijf te pronken bij Rick en Mireille in Den Helder. Is er inderdaad nooit mee gegooid?

Rick: “Nee, hoor. Dat zou toch ook zonde zijn? Er staan zoveel lekkere dingen in.”

Mireille: “Rick is vooral heel blij met de chocolademomentjes hè Rick?”

Rick: “Ja, daar kan ik echt naar uitkijken. Maar de hartige tussendoortjes zijn ook lekker. Sowieso is het leuk dat het mogelijk is om lekkere dingen te eten, terwijl je ook nog afvalt. En ik ben nog nergens het woordje ‘streng’ tegengekomen. Ik mag ’s avonds altijd nog iets hebben en word niet meer wakker van mijn rommelende maag. Met een lege maag naar bed gaan. Dat vond ik echt verschrikkelijk!”

Mireille: “Je gaat volgende week ook weer blij worden Rick.”

Rick: “Chocola?!”

Het is leuk om lekkere dingen te eten, terwijl je ook nog afvalt
(Rick)

Het is wel duidelijk dat Rick en Mireille de smaak te pakken hebben. Het Project Gezond virus heeft hier zijn sporen nagelaten. Enkel destructief op de kilo’s, maar zeker niet op de sfeer.

Aansluitende trouwjurk

Mireille: “Ja, wat wil je ook? Ik ben er erg gelukkig mee. Ik hoefde geen 110 kilo in een trouwjurk te hijsen, maar slechts 84 kilo’s. Ik heb gekozen voor een aansluitende trouwjurk. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou doen. Na veel wikken en wegen had ik nog twee jurken over. Een ‘veilige’ die vanuit de taille wijd uitliep en deze aansluitende jurk. Een hele ‘onveilige’ jurk in mijn ogen. Ik ben er met volle overtuiging voor gegaan. Ik voelde me er heel vrouwelijk in. Die vrouwelijke rondingen die (gelukkig) nog over zijn, mogen gezien worden. Ik wilde ze niet meer verbergen zoals vroeger!”

Ik had nooit gedacht dat ik voor zo’n ‘onveilige’ jurk zou kiezen.

Rick en Mireille op Texel
Love is in the air!
Mireille in een aansluitende jurk
Rick is inderdaad een plaatje Mireille

“In oktober hopen we een feestje te geven. Dan pas ik de trouwjurk als het goed is al niet meer. Mijn nieuwe doel is een gewicht tussen de 75 en 80 kilo. Als ik daar onder ga zitten word ik snel ziek. Ik ben longpatiënt. Gelukkig voel ik me prima en ben ik energiek en fit. Toch is het iets om rekening mee te houden. Zeker nu we te maken hebben met corona. Gelukkig hebben we vanuit de erker een fijn uitzicht, want ik ben voornamelijk thuis.”

De boot ‘in’ met bakjes

“Iedere ochtend maak ik in ieder geval meteen al een fijne wandeling. Ik loop dan met Rick mee naar de boot waarmee hij dagelijks de oversteek maakt naar zijn werk op Texel. Rick gewapend met een rugzak vol gevulde bakjes.”

Rick: “Mijn collega’s zijn iedere keer weer benieuwd wat er uit die bakjes tevoorschijn komt.”  

Mireille: “Tsja, die bakjes. Ze bezetten een hele plank van onze oude houten kast. Ik zet ze allemaal keurig weg met de deksel erop. Dat neemt wel veel ruimte in beslag, maar je hebt wel alles bij elkaar.”

Een schaapachtig ‘ja’ van mijn kant volgt. Mireille hoeft niet perse te weten dat ik zo’n kastje heb waar alles tegelijk uit valt als je het opentrekt Ondertussen neem ik haar tip ter harte, terwijl zij vrolijk verder vertelt:

Alles proberen

“Inmiddels hebben we al heel wat recepten van Project Gezond gemaakt en is er een behoorlijke lijst met favorieten. De afgelopen tijd hebben we met name uit het winterboek gekookt. De spruitjes met pasta en champignonroomsaus is één van onze toppers en uit hetzelfde boek gaan we graag voor de chili con carne soep. We zijn ook enthousiast over de bietenlasagne. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even mijn twijfels had toen ik dat recept zag. Maar zo zie je maar: je moet echt alles een kans geven. Hij staat nu op ons favorietenlijstje!”

Fan van de app

“Recepten van de app die we graag maken zijn het ovenpannetje met ei en geitenkaas uit de oven en het Amerikaans broodje hamburger. Ook de klassieke stamppot boerenkool met rookworst kwam de afgelopen maanden regelmatig op tafel. De preistamppot met zalm is ook super trouwens. En bij al die recepten vind je een fijn dagmenu. Makkelijker kan het ook eigenlijk niet…,

maar wel leuker! Iedere week komt er op de app een nieuw recept bij. Je leert zo allerlei verschillende dingen maken. Je merkt wel dat ik sowieso erg enthousiast ben over de app. Wij maken regelmatig gebruik van de ‘to good to go’ box. Daar zitten allemaal producten van de plaatselijke supermarkt, bakker en slager in die bijna over de datum zijn. Soms zitten er producten in waarvan ik niet meteen weet wat ik ervan kan maken. Dan typ ik het ingrediënt in op de app en rollen er recepten uit waar dat ingrediënt in zit. Ideaal! Bij de recepten zit weer een dagmenu en zo plan ik Project Gezond zonder moeite om de ‘to good to go box’ heen.”

De app en de ‘to good to go box’ blijken een perfecte match!
(Mireille)

“Het hele concept van Project Gezond spreekt ons aan hoor. Er is goed over nagedacht. Het advies is om 500 calorieën onder je behoefte te eten. Dan val je blijvend af en hoef je geen honger te lijden. Een bijkomend voordeel is dat je gevarieerd eet.”

Talent voor afvallen

Rick: “Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen met Project Gezond op een leuke manier gewicht kan verliezen. Ik heb voor afvallen niet het grootste talent en zelfs mij is het gelukt. Natuurlijk met dank aan de chocolademomentjes. Ik hoop mijn pak in oktober ook niet meer te passen. Ik mik op een gewicht tussen de 85 en 90 kilo.”

Mireille: “Wij hebben allebei geaccepteerd dat de dips er soms bij horen. Het is niet verloren en je hebt niet gefaald als het een dag niet is gelukt om je aan het menu te houden. Een dag zondigen betekent voor ons: het meteen weer oppakken en doorgaan!”

We zijn er van overtuigd dat iedereen met Project Gezond kan afvallen op een prettige manier.
(Rick)

“We hebben allebei veel meer uithoudingsvermogen gekregen en alles wat we eten lijkt zoveel lekkerder te smaken. Het klinkt misschien raar, maar het lijkt wel of we nu meer proeven. Het is geen uitzondering als mijn broodje kaas een compleet genietmomentje is.”

Links: Mireille en Rick voordat ze PG ontdekten.
Rechts: Rick en Mireille zijn succesvol afgevallen met PG.

De snijer en de koker

“We genieten er ook van om samen te koken. Rick is dan ‘de snijer’ en ik ben de koker. Ik weeg ook alles af, want Rick heeft soms ruzie met de keukenweegschaal.”

Nu heeft Rick nogal snel ruzie natuurlijk. Straks vliegen er ook nog keukenweegschaaltjes door de keuken. Opgelucht zeg ik dat ik steeds blijer word dat we dit interview telefonisch doen.

Mireille: “Ja, kom niet aan z’n eten.”

Rick: “Ik snap nog steeds niet dat je ‘streng’ in zo’n boek kunt zetten. Je moet ’s avonds toch ook eten. En die keukenweegschaal… die weegt bij mij gewoon anders.”

Ik weeg alles af, want Rick heeft soms ruzie met de keukenweegschaal.

Hoogtijd om van onderwerp te veranderen. Hebben ‘de snijer’ en ‘de koker’ samen in ieder geval geen ruzie in de keuken?

Mireille: “Nee hoor, we hebben het heel gezellig. En ik ben heel blij met ‘de snijer’. ‘De snijer’ zit ook in de facebookgroep van Project Gezond. Dat leidt regelmatig tot kookverzoeken aan ‘de koker’.

Rick: “Het is leuk dat anderen foto’s plaatsen van wat ze hebben gemaakt. Dan denk je: ‘O ja, dat recept heb je ook nog. Daar heb ik wel weer eens zin in’. Dat geef ik dan door aan Mireille die ondertussen enorm handig is geworden in de keuken!”

Compleet concept en compleet blij

Mireille: “Alles bij elkaar past Project Gezond perfect bij ons. De 80/20-regel maakt het concept voor ons compleet. Je hebt niet door dat je bezig bent met een dieet en kan alleen maar concluderen dat dit helemaal niet erg is om te doen.”

“En niet te vergeten: zonder Project Gezond hadden we niet zo op onze bruiloft gestaan. Daar zijn wij heel erg blij mee!”

Dan zijn wij ook blij! Onze complimenten voor jullie daadkracht en positieve vasthoudendheid. Jullie stralen zo ongeveer van de foto’s af in jullie trouwkleding. We kunnen ons bijna niet voorstellen hoe jullie in oktober zullen stralen. Geniet van de voorbereidingen op jullie feest! Ondertussen genieten jullie straks van het afvallen met ‘Heerlijke Zomer’. Dat worden weer veel nieuwe recepten op jullie lijst(je) van favorieten.

Veel gezondheid gewenst voor jullie beiden en veel dank voor het gezellige gesprek!

2 reacties

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X