Succesverhalen

‘Eerst maar eens zien of het werkt’ Miriam en haar vriend zijn samen 30 kilo kwijt

Miriam (28) uit Arnhem besluit in de zomer van 2019 de knop om te zetten. Sporten deed ze niet en haar eetpatroon mocht ook drastisch aangepast worden. Ze staat er niet alleen voor, haar vriend doet mee en dat werkt motiverend! Met Project Gezond is Miriam na 12 weken 13 kilo kwijt, en de teller van haar partner staat inmiddels op -17 kilo.

Ik had mijn taille niet gemeten, eerst maar eens zien of het werkt

De knop om
“Mijn vriend en ik waren echt wel aan de zware kant. Ik had niet per se heel veel overgewicht, maar ik was wel te zwaar (81 kilo). We zijn begonnen met sporten, één keer in de week fitness. Dat waren we niet gewend, dus leek het ons een goed idee om dat eerst in ons systeem te krijgen. Vervolgens wilden we ons eetpatroon omgooien, maar we wisten niet zo goed wat we moesten kiezen. Toen Project Gezond voorbijkwam ben ik recensies gaan lezen op bol.com, in de Facebook boekgroep en toen ik door het boek bladerde in de winkel was ik om: dit wordt hem! Het is een mooi, overzichtelijk boek met recepten die mij aanspreken. Direct na de zomer zijn we van start gegaan.”

Oei, moet ik niet heel veel eten?

Volhouden? Makkelijk!
Als ik vraag hoe Miriam het volhoudt begint ze te lachen. “Ik vind het echt heel makkelijk eigenlijk! In het begin dacht ik van oei, moet ik niet heel veel eten? Ik at altijd veel te weinig, en ook nog eens heel ongezond. Nu heb ik minder trek, geen snaaibuien meer en het fijne is dat er in de menu’s tussendoor ook echt wel lekkere snacks zijn verwerkt waar je verantwoord van kunt genieten. Er zijn veel lekkere recepten, niet te moeilijk en zonder gekke producten.” Daarmee doelt Miriam op dat je de producten gewoon in de supermarkt om de hoek kunt vinden. “Soms denk ik wow, dat is echt vet lekker. Dan maak ik een dubbele portie en vries ik een deel in. Superfijn als je een drukke werkdag hebt bijvoorbeeld. Ik kies recepten uit die het beste bij mij én mijn werkdag passen. Wat uitgebreidere recepten plan ik in op de dagen dat ik vrij ben.”

Miriam heeft veel plezier in het koken. “Ik vind koken echt leuk. Vanavond staan de gevulde paprika’s met feta op het menu, en daar kan ik dan echt naar uitkijken. Ik heb ook alle drie de boeken, dus kan ik lekker veel variëren.”

We kunnen samen genieten van al het eten

Samen volgen
Ik vraag Miriam hoe het is om Project Gezond samen te volgen. “Dat werkt heel motiverend. Als je bijvoorbeeld samen op de bank zit en je partner gaat lekker snaaien, dan is het wel heel lastig om vol te houden. We kunnen nu lekker samen genieten van al het eten, ik zou het heel irritant vinden als ik apart zou moeten koken.”

Miriam en haar partner volgen niet hetzelfde calorieënmenu. Hoe doet zij dat? “Ik volg het 1.500 Kcal menu en mijn vriend het 2.100 Kcal menu. Met het diner tel ik de hoeveelheden bij elkaar op en schep ik hem iets meer op en mezelf iets minder. De snackjes in de avond weeg ik vaak even af, zoals blokjes kaas of nootjes.”

Goh, ik ben echt wel slank geworden

Resultaten
“Mijn omgeving ziet aan mij dat ik aan het afvallen ben. ‘Wat zie je er goed uit!’ of ‘Wat ben jij afgevallen zeg, hoe heb je dat gedaan?’ krijg ik veel te horen. Ik had mijn taille helemaal niet gemeten ofzo, ik dacht eerst maar eens kijken of het werkt. Het zal wel. Maar als ik nu in de spiegel kijk zie ik toch echt wel resultaat! Ik heb weer broekmaat 38 in plaats van 42, en in shirtjes draag ik nu M. Het is zo leuk dat je lekker nieuwe kleren kan kopen! Dat werkt ook goed voor je zelfvertrouwen. Het is niet zo dat ik een onzeker persoon was van mezelf, maar het is natuurlijk wel heel fijn dat ik nu kan zeggen: goh! Ik ben echt wel slank geworden.”

Niet alleen in centimeters en kilo’s zijn de resultaten te zien bij Miriam. Ook verandert haar smaak, en dan vooral op het gebied van drankjes. “Ik bestel nu eigenlijk op de automatische piloot een spa rood in plaats van zoete drankjes. Eerder dronk ik superzoete ‘vitaminedrankjes’. Ik had nog zo’n flesje liggen die ik laatst meenam naar de bioscoop. Toen ik daar een slok nam dacht ik echt gatver, wat is dit zoet!”, vertelt ze lachend.

Doordat Miriam zo actief bezig is en regelmatig praat over haar nieuwe manier van eten wist ze velen in haar omgeving nieuwsgierig te maken. Inmiddels zijn al tien personen door Miriam’s enthousiasme ook gestart met Project Gezond.

Facebook
Bij het opstarten gebruikte Miriam de Facebook boekgroep nog als hulpmiddel. “Het fijne aan die groep is dat anderen met je meedenken en je direct antwoord krijgt.” Inmiddels helpt Miriam nu juist anderen op weg. “Het is wel grappig dat nu ik de weg weet en ervaring heb met Project Gezond, ik nu die vragen zelf kan beantwoorden en anderen tips kan geven in de groep.”

Tips
Over tips gesproken?! Die heeft Miriam uiteraard ook nog:

 • Ik heb een etentje, wat nu?
  “Een etentje is leuk! Als je je dan druk gaat maken kan je er niet van genieten. Geniet, maar met enige rem. Pak het lekker morgen weer op! Bij een all you can eat restaurant bijvoorbeeld neem je wel lekker die chocoladetoetjes, maar dan neem je er twee in plaats van tien, dat is ook genieten.”
 • Doe zo min mogelijk boodschappen
  “Hoe minder vaak je in de supermarkt komt, hoe beter. Dan kom je ook minder vaak in de verleiding om dingen mee te nemen die je eigenlijk helemaal niet had willen kopen.”
 • Als het even wat minder gaat…
  “Sommigen zijn echt gebrand op veel en snel afvallen in korte tijd. Iedereen is anders. Elk lichaam is anders, iedereen heeft een ander dagritme en leeftijden verschillen. Ik heb zelf ook een tijdje gehad dat ik bijna stilstond. Maar wat maakt het uit! Je bent supergezond bezig, en het komt echt wel goed als je volhoudt.”
 • Successen tussendoor vieren
  Het is belangrijk om ook stil te staan bij kleine successen tussendoor. De één koopt een leuk item voor zichzelf, de ander trakteert zichzelf op wat lekkers. Miriam gaat voor het laatste. “Als mijn vriend onder de 90 kilo komt dan mogen we een lekker broodje kebab!”

-13 kilo (van 81 naar 68), een slanke taille en lekker eten: Miriam is blij!
Toen we het interview afsloten, stuitten we op het feit dat we in dezelfde studentenstad hebben gewoond. En zo ging het gesprek nog even door, helemaal niet over afvallen, maar daar zal ik jullie verder niet mee lastig vallen.

Miriam, bedankt voor het delen van jouw ervaring. Veel succes voor jullie allebei en lekker genieten van dat broodje kebab straks!

Bekijk de favoriete recepten van Miriam:

Ook jouw verhaal delen? Mail naar info@projectgezond.nl 

Laat een reactie achter