Succesverhalen

Nel (61): -11 kilo. ‘Ik heb mijn gewicht nu volledig onder controle! En mijn zus Tineke (53 en -14 kilo) blijft een maagverkleining bespaard.’

De gezelligheid op de camping in Duitsland kent geen tijd en ook geen weegschaal. Nel van den Maagdenberg (61) baalde in september 2018 als een stekker van die vijf vakantiekilo’s die ze er maar niet af kreeg. Ze had nooit kunnen bedenken dat ze uiteindelijk eenvoudig en met veel plezier zelfs 11 kilo af zou vallen. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ze haar zusje Tineke Moerman (53) zover kreeg om de regie over haar gewicht en leven terug te krijgen door het volgen van de aantrekkelijke weekmenu’s van Project Gezond.

Nel: ‘Vanuit de caravan bestelde ik een boek van Project Gezond. Werkte het dieet niet, dan had ik in ieder geval een mooi kookboek.’

Meer eten, meer afvallen

Nel: ‘Die 5 vakantiekilo’s waren er echt binnen een mum van tijd af. Ik was aanvankelijk stomverbaasd tot ik een artikel las over ‘(te) weinig eten en niet afvallen’. Dat was mijn fout geweest. Ongelooflijk! Ik at veel te weinig. Ineens mocht ik drie boterhammen eten als lunch en viel ik ook nog eens flink af.’

Niet meer te stoppen!

‘Ik ging zo lekker dat ik niet eens wilde stoppen. Niet met de weekmenu’s en ook niet met afvallen. De menu’s zijn duidelijk en gevarieerd. Bovendien zijn de recepten uit boek 1 en boek 2 erg lekker. Je krijgt ook nog eens genoeg te eten. Ik kom werkelijk niets tekort. Nou ja, op een gegeven moment kwam ik wel wat kilo’s tekort. Ik begon namelijk op 73 kilo met als streefgewicht 68 kilo. Uiteindelijk woog ik 59 kilo en dat was gewoon te weinig.’ Tineke mengt zich direct in het gesprek: ‘Ze zag er gewoon niet meer uit. Zo mager!’ Zo zie je maar, van je zusje moet je het hebben. Gelukkig kan Nel er wel om lachen: ‘Ze heeft gelijk. Het paste niet bij mij.’

Nel: ‘De mensen om mij heen zien dat ik straal!’

‘Nu weeg ik tussen de 62 en 63 kilo. De mensen om me heen zien dat ik straal. Ze vinden dat ik er goed uitzie. Zelf vind ik het bijzonder fijn dat het hardlopen me weer goed afgaat. Ik loop zo lekker met minder kilo’s en een gezond eetpatroon. Ik blijf op gewicht met het 1800-menu. Ik volg niet altijd alles even strak. Als ik geen tijd of zin heb om pancakes te bakken voor het ontbijt dan kies ik iets wat ongeveer evenveel calorieën levert. Ik speel er een beetje mee.’

Tineke: ‘Ik had verschrikkelijk overgewicht’

Tineke met een knipoog: ‘Ik had iets meer dan vijf kilo te veel. Ik had gewoon verschrikkelijk overgewicht. Natuurlijk zag ik mijn zus afvallen en steeds meer stralen. Maar dit was haar ding. Afvallen was niet voor mij weggelegd.’ Nel: ‘Nou, dat dacht ik toch ook? Jarenlang ging er geen kilo vanaf. Wat ik ook probeerde. Je hoort veel vrouwen zeggen dat afvallen domweg niet lukt. Ik hoorde ook bij die groep vrouwen. Nu heb ik met de menu’s volledige controle over mijn gewicht.’

De ommekeer

Toch kwam er voor Tineke een ommekeer: ‘Ik ben diabeet, heb een hoge bloeddruk en reuma. De reumatoloog was op een gegeven moment heel duidelijk. Hij zei: “Tineke, er moet iets gebeuren. Je zal een dieet moeten volgen of er zit een maagverkleining aan te komen.” Dat laatste wilde ik graag voorkomen. Dus een jaar nadat Tineke de boeken van Project gezond aanschafte, lagen ze bij mij op de keukentafel.’

Nel: ‘Project Gezond wordt steeds interessanter voor vegetariërs’

Gelukkig kon Nel de boeken prima even missen. Nel: ‘Inmiddels was ik ook online lid geworden van Project Gezond. Wat ik daar leuk aan vind is dat er iedere week een nieuw recept met een dagmenu online komt. Die zijn extra bovenop de volledige weekmenu’s. Ik zie dat er ook steeds meer vegetarische recepten bij zitten. Dat spreekt tegenwoordig steeds meer mensen aan.’

Heibel in de keuken

Tineke: ‘Wat heb ik een plezier gekregen in het koken! Voorheen hadden we weleens heibel in de keuken over wie er ging koken en over wat we gingen eten. Dat is gelukkig verleden tijd. Nu hebben we trouwens nog weleens bonje in de keuken, maar dan gaat het vooral om wie er màg koken. Iedereen vindt het leuk om te doen. De recepten zijn zo duidelijk en het klinkt misschien gek, maar ik vind het heel leuk om alles af te wegen.’ Nel lacht: ‘Dat vind ik niet gek. Ik heb dat namelijk ook. Daar geniet ik van. Koken is weer leuk!

Bij ons staat de tagliatelle met champignonsaus absoluut op nummer één…. samen met de klassieke bolognesesaus en de lasagne. En bij jou Tineke?’ Tineke hoeft er niet over na te denken: ‘De beef teriyaki , de Oosterse Poké bowl en natuurlijk kunnen de gehaktballen niet ongenoemd blijven. Jammie! Afvallen volgens de manier en visie van Project Gezond is simpelweg geen straf.’

Tineke: ‘Als ik op mijn streefgewicht zit ga ik door met Project Gezond. Koken is weer leuk!’

Tineke vertelt tevreden verder: ‘Het was een slimme keuze om te kiezen voor afvallen middels een dieet in plaats van een maagverkleining. Hoewel ik Project Gezond liever ‘een manier van eten’ of ‘een leefstijl’ noem. Ik ben in een jaar tijd 14 kilo afgevallen. Ik woog 104 kilo en mijn doel was om in twee jaar tijd 20 kilo af te vallen. Ik zit dus ontzettend goed op schema. Het gaat me zeker lukken om nog 6 kilo af te vallen. Dan vind ik het ook wel goed hoor. Ik ben nooit super slank geweest. Dat vind ik ook niet zo bij mezelf passen. Klanten in de supermarkt waar ik al 33 jaar werk kennen mij als het ‘kleine dikkertje’. Regelmatig krijg ik nu een compliment, omdat -die 14 kilo’s minder- goed te zien zijn. Dat doet me goed. Het geeft me extra motivatie om door te gaan. Ook als ik niet verder af wil vallen, ga ik sowieso door met deze manier van eten. De structuur vind ik heerlijk!’

Een fijne band

Nel tegen Tineke: ‘Jij krijgt graag een compliment. Je hebt ze zelfs nodig voor je motivatie. Daar was ik me nooit echt bewust van. Zelf ben ik minder van de complimenten. Kijk, het is natuurlijk best leuk dat sommige mensen even twee keer moeten kijken voor ze me herkennen, maar ik ben gewoon wat nuchterder en harder dan Tineke. Tineke is wat dat betreft zachter. Maar ik motiveer haar wel en ik zeg haar dat ik zie dat ze zo opknapt nu ze Project Gezond volgt. Ik waardeer haar inzet en dat weet ze… toch?’ ‘Ja hoor,’ klinkt het van Tinekes kant. Deze zussen die zo van elkaar verschillen hebben duidelijk een fijne band met elkaar. ‘Maar Tineke, je hebt het mooiste nieuws nog niet eens verteld,’ gaat Nel over tot de orde van het interview.  

Tineke: ‘Dit is een perfect dieet, zei mijn diabetesverpleegkundige’

Tineke: ‘Ja, goed dat je het zegt. Dat gaat over mijn medicijngebruik. Ik heb enorm kunnen minderen met mijn medicijnen die ik nam voor mijn diabetes. De diabetesverpleegkundige was onder de indruk van mijn waardes en wilde de boeken van Project Gezond graag eens bekijken: “Dit is een perfect dieet!” zei ze. Ze raadt het nu ook anderen aan.’

Angst is een slechte raadgever

De dames zijn enorm positief, maar zijn er dan helemaal geen dingen waar ze tegenaan zijn gelopen? Tineke: ‘Ik houd niet van zalm. Dat vervang ik dan door witvis. Kip past vaak ook in plaats van zalm. En ik was eerlijk gezegd best een beetje bang dat het me niet zou lukken of dat het me misschien te veel tijd zou kosten. Angst is een slechte raadgever heb ik gemerkt.’ Nel: ‘Momenteel werk ik natuurlijk vanuit huis. Gelukkig ga ik thuis niet zitten snaaien. Dat komt ook omdat ik geen snaai- en snoepgoed in huis haal. Ik vind het wel lastig om voldoende water te drinken thuis. Op kantoor zette ik een flesje water op mijn bureau en vulde het meteen als het leeg was.’ Nel nadenkend: ‘Daar moet ik thuis echt beter op letten.’

Neem de weegschaal niet te serieus!

Voor beginnende afvallers hebben de zussen een waardevolle tip: ‘Schrik alsjeblieft niet als je even niet afvalt of zelfs een klein beetje aankomt. Wij hebben ervaren dat je de week erna soms een grotere sprong maakt. Je kunt ook niet met een vingerknip op je streefgewicht zitten hè? Je hebt er waarschijnlijk jaren over gedaan om op je startgewicht te komen. Dan moet je het ook tijd geven om de kilo’s weer te verliezen.’

‘Leef en geniet!’

Het zal geen verrassing zijn dat Nel deze uitspraak deed. Lekker duidelijk en nuchter Nel. Bovendien heb je hier natuurlijk helemaal gelijk in. Ook vinden de zussen dat je best eens een bakje chips op tafel mag zetten in het weekend: ‘Zolang het maar geen excuus is om ook op andere momenten het menu te laten vallen, zal het je nauwelijks hinderen in het afvallen. Wij hielden ons rondom de paar extra chipjes keurig aan het menu en bereikten voortdurend onze doelen.’

‘Je hebt er jaren over gedaan om je startgewicht te bereiken. Dan zit je niet met een vingerknip op je streefgewicht.’

Tineke: ‘Ja, soms kan ik het nog steeds niet geloven. Nu ga ik zelfs iedere maandagochtend sporten. Net als mijn dochter. Ik heb het lange tijd niet gedurfd. Ik schaamde me en zag het echt niet zitten om met m’n logge lichaam op zo’n fiets te gaan zitten.’ Nel: ‘En daar was ik echt trots op, dat ze het sporten weer oppakte. Ze heeft altijd veel gesport en gewandeld. Dat ze helemaal niets meer deed, deed me echt zeer. Ik word er heel blij van dat ze weer in beweging is gekomen. Misschien heb ik je wel te weinig complimenten gegeven de afgelopen tijd Tineke. Dit vind ik dan wel een mooi moment: Ik ben echt trots op je zusje!

Lieve Nel en Tineke, het ga jullie heel erg goed. Blijf elkaar inspireren en motiveren. En zoals jullie zelf zeggen: ‘leef en geniet!’

Laat een reactie achter