Succesverhalen

Rianne (59): ‘Lekker eten én afvallen kost niet veel moeite met Project Gezond. Dit had ik eerder willen weten!’

Op een warme zomerdag in 2022 pakt Rianne (59) goedgemutst een luchtig jurkje uit haar kledingkast. Ze trekt het aan en wil vrolijk aan de dag beginnen. Dan merkt ze ineens dat het jurkje totaal niet lekker zit.

Plakkende benen

“Mijn benen kwamen tegen elkaar aan. Dat is plakkerig en vervelend. Dan kun je er zo’n legging onder dragen, maar dat zit veel te warm. Ik vind dat niks. ‘Ik zal toch weer eens op die weegschaal gaan staan,’ dacht ik. Wat ik eigenlijk al wist, werd bevestigd. Toch schrok ik wel toen ik zag dat de weegschaal 90 kilo aangaf. Dat is niet gezond! Ik ben namelijk niet zo groot. Ik ben 1.67m en wist dat ik iets moest doen.”

De titel ‘jojo’ is me op het lijf geschreven.

“Het was zeker niet voor het eerst in mijn leven dat ik iets aan mijn gewicht wilde doen. De titel ‘jojo’ is me op het lijf geschreven. Ik voer een soort van 80-jarige oorlog, grap ik weleens. Maar deze slag heb ik wel mooi gewonnen! Dankzij Project Gezond! Wat een uitkomst.”

Broodmens

“Ik werk in de zorg met een fijne groep collega’s. Één van mijn collega’s heeft een stuk of wat van de boeken van Project Gezond. Ik leende er één. Thuis keek ik erin en de volgende dag gaf ik het boek aan haar terug. Ze keek me wat beduusd aan. ‘Ben je er nu al klaar mee? Is het niet goed?’ Ik zag het haar denken. Niets van dat alles. Ik had het thuis opengeslagen en vrijwel meteen zelf besteld. Wat een prachtig boek!”

Ik houd van kookboeken. De boeken van Project Gezond zijn mijn trots!

“Wat me meteen aansprak is de eenvoud van de menu’s en recepten. Alle ingrediënten die in het boek genoemd worden, zijn te krijgen in de supermarkt. En er staat gewoon brood in de menu’s. Ik ben een broodmens. Als ik iets moet volgen waarbij ik geen brood mag eten dan gaat het gewoon niet werken.”

Afvallen en lekker eten

“De knop was snel om. Dat komt omdat het zo makkelijk ging. Ik viel meteen af. Gemiddeld een halve kilo per week. Stond ik eens een week stil, dan viel ik de week erna een kilo af en soms zelfs 1,5 kilo. Ik vond het prima. Het kostte me geen moeite. Het voelde niet alsof ik een zoveelste dieet aan het doen was.”

Project Gezond werkt. Het is lekker en eenvoudig. Schrijf maar op in willekeurige volgorde.

“Ik ben in een jaar tijd 18 kilo afgevallen. Van mijn buik en benen ging het meeste af. Ik vind het jammer dat ik mijn omvang niet gemeten heb toen ik begon. Ik ben namelijk van maat 48 naar maat 40 gegaan. Dat klinkt lekker hè?”

Het zijn normale producten die iedereen eet. En… het is lekker!

“Het feit dat je normale producten gebruikt die iedereen in het keukenkastje heeft staan, maakt Project Gezond bijzonder praktisch! Het is niet dat je een klein beetje van dit en een klein beetje van dat nodig hebt en het vervolgens nooit meer gebruikt. Binnen de weekmenu’s komen de producten en verse ingrediënten die je gebruikt terug. Zo kun je eventuele restanten ook gebruiken.”

Appie kookt

“Appie, mijn man, is al met pensioen. Vroeger kookte ik meestal, maar nu is hij de chef. Eigenlijk was dat vanaf het begin een crime. Hij vroeg zich steeds af wat hij dan moest koken. Ik gooi nu alle boeken op tafel en zeg: “Zoek maar wat uit!” Het is een win-win situatie, want hij is een kritische eter. We aten vaak hetzelfde. Nu kiest hij zelf en in de boeken vindt hij genoeg van zijn gading. Hij is dol op de stamppotten en stoofschotels van PG! De Boeuf Bourguignion is zijn favoriet.”

We eten zelfs gevarieerder dan ooit!

“Mijn favorieten komen uit ‘Top’ en ‘Altijd Lekker’. Dat zijn boeken zonder weekmenu’s. De Indische taart vind ik heerlijk, maar ik geniet ook van de geweldige ovenschotels die in deze boeken staan. De ‘Groenteplaat met krieltjes’ is trouwens ook erg lekker. Ondertussen heb ik in alle boeken veel favorieten. Ik heb gemerkt dat Appie er ook briefjes tussen stopt. Ik denk dat het zijn favorietjes zijn, maar misschien zijn het recepten die hij makkelijk vindt om te maken.”

Makkelijk en vers

“Aan het begin volgde ik de weekmenu’s heel strak, maar al snel zette ik het meer en meer naar mijn hand. Ik heb een aantal vaste ontbijtjes die ik afwissel. De ene keer eet ik yoghurt, dan eens havermout of gewoon een boterham en een beschuitje. Voor de lunch wissel ik ook wat favorieten af. Soms is het een salade, maar een boterham blijft op een werkdag het makkelijkst.”

Suiker en zout! Dat is wat je voornamelijk vindt in pakjes nasi en spaghetti. Zelf maken is makkelijk, lekkerder en gezonder!

“Inmiddels gaat het mij dus vooral om de recepten voor het avondeten. Ze zijn zo makkelijk en vanwege het gebruik van verse producten zeer effectief voor het afvallen. Minder zout en geen rommel om de boel langer houdbaar te maken. Als er een pan spaghetti moest komen, draaide ik altijd een potje saus open. Dat is nu echt verleden tijd!”

Slimme vriezer

“Project Gezond voelt niet als een dieet. Het is ook geen dieet. Ik zie het als gewoon lekker eten. Ik houd van kookboeken, koken, brutselen en taarten bakken. Het past goed bij mij. Ik vind het dan ook leuk om de bakrecepten te gebruiken die in de boeken staan. Vorig jaar met kerst heb ik een siliconen bakvorm gekregen. Ik bak meestal op een vrije dag. Dan maak ik bijvoorbeeld een dubbele portie van de Eerlijke energierepen. Ik vries ze in en heb weer voor weken een gezond tussendoortje in huis.”

“De vriezer gebruik ik sowieso slim. Met z’n tweeën hebben we nog weleens een stuk bloemkool over als Appie niet dubbel kookt. Dan gooi ik het in de vriezer en gebruik het later voor de soep. Verspilling is niet nodig als je zelf ook een beetje meedenkt. Project Gezond geeft al een fijne voorzet door de opbouw van de weekmenu’s hoor!

Ze kijken het eten uit mijn mond!

“Op het werk zijn ze altijd jaloers op mijn baksels. Het gebeurt met regelmaat dat een grotere batch lekkers niet in de vriezer maar op het werk belandt. Laatst had ik de lunchwrap met gerookte kip en mango (‘Heerlijke zomer’) mee naar het werk. Ik had er bewust twee meegenomen. Ééntje heb ik zelf opgegeten en de andere heb ik in stukjes gesneden en verdeeld. Anders kijken ze het eten uit mijn mond hoor.”

Voor iedereen

“De boeken van Project Gezond raad ik wat dat betreft iedereen aan. Ook als je niet hoeft af te vallen zijn dit boeken die je in de kast wilt hebben. Je eet gezond en lekker met PG! Mijn collega is na haar bevalling op gewicht gekomen met behulp van de boeken. Prachtig!”

“Mijn dochter is vegetarisch en heeft het boek ‘Vegetarisch’ (dit boek heeft weekmenu’s) in huis. Ze doet fanatiek aan crossfit en paaldansen. Ze hoeft geen gram af te vallen. Evengoed is ze heel blij met de boeken en de menu’s. Het is uitgebalanceerd, voedzaam, makkelijk en lekker. Ze is lyrisch over de ‘Spanakopita’*. Dat bedoel ik dus als ik zeg: ‘Het is voor iedereen!’!

*(‘Vegetarisch’ bevat 70 recepten verdeeld over 8 weekmenu’s. 42 recepten daarvan zijn speciaal gemaakt voor dit boek en komen niet voor op de website. Deze 42 nieuwe recepten zijn dus aangevuld met Vegetarische toppers van de website voor een zeer compleet en extra dik boek.

Vegetarisch

“Wij hebben zelf het boek ‘Vegetarisch’ ook in de kast staan. Ik kook er geregeld uit. De ‘Gevulde aubergines’ zijn geweldig! Ik maak ook graag de ‘Hummus’ uit het boek. Ook de ‘Nacho lunchsalade’* eet ik graag. Appie weet soms niet dat ik vegetarisch heb gekookt. “Zat er geen vlees in?” vraagt hij dan voor de zekerheid wanneer ik verklap dat het vegetarisch was. “Ik heb het niet gemerkt!”

Taart is feest!

“Een stukje taart bij een verjaardag vind ik wel zo feestelijk trouwens. Ik doe dan lekker mee, maar ik houd me dan wel in als er een bord met hapjes rondgaat. Het toverwoord voor mij is ‘balans’. Als er op een dag iets meer gesnoept wordt dan let ik nog bewuster op wat ik die dag nog meer eet. De dagmenu’s van Project Gezond zijn flexibel genoeg om wat om te wisselen. Je houdt je leidraad, maar kunt ook mee in de flow van de (feestelijke) dag.”

Sporten in de natuur

“Ik ben geen sportmens, maar toch heb ik het hardlopen weer opgepakt. Ik geniet van de natuur om me heen. Laatst kwam er opeens een ree voorbij. Hoe mooi is dat? Buiten sporten kan ik daardoor goed volhouden. De natuur laadt me op. Ik probeer 2 à 3 keer per week de hardloopschoenen onder te binden. Ik kan alweer 7 kilometer rennen en met mijn rug gaat het nu zoveel beter.”

Het bewegen en hardlopen gaat me weer makkelijk af.

“En ik kan weer jurkjes en rokjes aan zonder dat mijn benen aan elkaar plakken. Ik had altijd graag jurkjes aan en nu draag ik het ook daadwerkelijk weer! Laatst was ik met mijn dochter aan het shoppen toen ze naar me toekwam met een mooi exemplaar: “Mam, deze is echt voor jou!” We hebben toen samen een foto gemaakt in de paskamer.”

Rianne met haar dochter in de paskamer

Die plakkende benen onder dat zomerjurkje lijken tot nu toe de aanleiding van het afvalavontuur van Rianne. Toch blijkt in het vervolg van ons gesprek dat het wat dieper gaat dan dat.

“Weet je, ik zie in mijn werk zoveel mensen die ongezond oud worden. Mensen van meer dan 100 kilo die bijna niet meer om te draaien zijn in bed. Ik voelde me het afgelopen jaar met de dag vitaler worden en besefte het me ineens: op zo’n manier wil ik niet oud worden. Ik wil zo gezond mogelijk oud worden.”

Belangrijke stappen

Mijn gewicht onder controle houden en blijven bewegen zijn daarin belangrijke stappen. Ik voel me dankbaar dat het me gelukt is die stappen te zetten.”

“Mijn collega’s hebben het van dichtbij meegemaakt en zijn trots en blij voor me. Ik zei het afgelopen jaar weleens: ‘Straks ben ik oud en moeten jullie voor mij zorgen. Dan is het voor jullie ook niet fijn als ik 100 kilo weeg.’ Ze steken dan de draak met me: ‘Dan laten we je gewoon liggen hoor!'”

Je gezondheid is je grootste goed.

Dankbaar

“Ik weeg nu al een tijdje 72 kilo Mijn doel is om 69 kilo te wegen, maar ik ben momenteel niet zo streng. We zijn afgelopen zomer 4 weken in Noorwegen geweest. Het koken in de camper ging niet altijd PG-proof, maar we hebben genoten, gewandeld gefietst. Volop in beweging. Ik voel me goed! Waar heb je dan eigenlijk een streefgewicht voor nodig? Het gaat erom dat je een gezond gewicht hebt. Ik ben blij dat Project Gezond daar voor mij een bijdrage aan heeft geleverd.”

Rianne en Appie in Noorwegen

“Twee van mijn vriendinnen kampen momenteel met kanker. Dat zet streberige getallen op een weegschaal helemaal in een ander perspectief. Je gezondheid is je grootste goed. Neem dat dus serieus, maar geniet ook! Project Gezond belichaamt dat voor mij. Ik gun het echt iedereen om gezellig en gezond ouder te worden! “

Wat fijn dat jij deze belangrijke stappen hebt kunnen zetten Rianne! Bedankt voor jouw verhaal vol inspiratie. We wensen je veel gezondheid en veel te genieten!

Wil je jouw ervaring met Project Gezond delen? Leuk! Mail je ons?

7 reacties

  • Hoi
    Ik heb vaker gereageerd op Project Gezond maar haakte altijd weer af. Ik ben helaas geen doorzetter maar ik ben weer van goede wil.

  • Ook ik ben een echte fan! Lekker eten en afvallen. Ik ben in april begonnen en nu 12 kg kwijt. Zonder maar 1 keer een hongergevoel te hebben! Had nog nooit echt gelijnd, dacht dat het afvallen me ook niet zou lukken.( long covid, geen beweging/ sport, medicatie waar je van aankomt) en toch lukt het! Af en toe smokkel ik, bijv tijdens vakantie. 1 weel.all inclusive was er met 1,5 week PG weer af, heb wel opgelet, maar het er ook van genomen. Nog 8 kg te gaan, maar ik denk dat ik daarna doorga met PG. Het heeft me veel gebracht en ik ervaar het als goed, lekker en gezond eten!

  • Hoi, ook wij zijn begonnen aan project gezond. Wij zijn nu in week 7 en ik ben nu ruim 7 kilo kwijt en mijn vrouw bijna 10 kilo. Daarnaast gaan we samen 2x in de week naar de sportschool. We willen er beide nog 10 kilo af hebben dan zit ik op 72 kilo met een lengte van 175 cm en mijn vrouw zit dan op 80 kilo met een lengte van 172 cm. Wij gaan ervoor.

    Gr. Diana

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X