Succesverhalen

“Het is makkelijk en je kunt het altijd blijven gebruiken.” Romy (24) viel 15 kilo af met Project Gezond: ” We eten alleen nog maar uit de boeken.”

“Tot mijn veertiende stond alle kleding mij leuk. Daarna stond het nog wel, maar werd het minder mooi. Nu kan ik weer croptops dragen. Net als mijn vriendinnen. Alles staat me weer. Niet goed voor mijn portemonnee, maar wel heel leuk.”

En dat is niet het enige dat leuker is geworden, maak ik op uit het verdere gesprek met Romy (24). De reislustige Limburgse geniet als nooit tevoren en blikt enthousiast terug op haar leerzame afvalproces.

Extreem

“Al vaker dacht ik: ‘Ik moet wat kilo’s kwijt en dat ga ik nu doen.’ Dan zocht ik weer wat gezonde recepten op en at ik dat een tijdje tot ik er weer klaar mee was. Of ik at drie weken alleen maar groenten en super gezond. Dan viel ik flink af, maar het was allemaal veel te extreem. Ik hield dat nooit lang vol en kwam altijd weer aan. Daarna deed ik dan maanden niets, totdat ik weer een soort crashpoging deed.”

Ik zag haar met de week smaller worden.

“Ondertussen woog ik 86,6 kilo bij een lengte van 1.75 meter. Ik had geen gezond BMI. Een collega van me had een boek gekocht van Project Gezond. Ik dacht: ‘Ha, leuk, weer zo’n boek voor €29. Daar heb ik echt geen zin in, want dat wordt toch weer een flop.’ Maar toen zag ik haar met de week smaller worden. Binnen een paar weken tijd was ze al 7 kilo kwijt. Toen dacht ik: ‘Dat werkt wel serieus goed! Dat wil ik eigenlijk ook wel.’ Dus toen heb ik toch maar dat boek besteld.”

Van vliegende start naar terug bij af

“Dat was in maart 2021. Ik begon direct en vond het meteen fijn, want ik had nooit zo’n honger als bij mijn eerdere pogingen om af te vallen. De recepten voor het avondeten vielen stuk voor stuk geweldig in de smaak. Ik viel ook meteen af. Een heerlijke start. Ik viel 7 à 8 kilo af door keurig de weekmenu’s te volgen. Soms had ik wel even een tijdje dat het wat minder goed ging. Dan at ik te vaak dingen buiten het weekmenu. Maar in de zomer van 2021 ging het echt mis. Ik belandde regelmatig met vriendinnen op het terras. Daar omheen hield ik me ook niet meer aan de menu’s en ik kwam alles weer terug aan. Daarna gingen we nog op vakantie en dan de feestdagen. Het kwam er niet meer van.”

Tweede poging

“In januari 2022 ben ik voor de tweede keer begonnen. De truc was dat ik dit keer sneller weer terugging naar de menu’s als ik een uitstapje had gemaakt. Als ik even zin had in iets ongezonds dan at ik dat. Daarna volgde ik meteen de dagmenu’s weer. Eerder vond ik het moeilijk om me te herpakken. Als ik op maandag of dinsdag al chips of chocolade gegeten had, pakte ik dat de hele week sneller.”

We eten nu veel gevarieerder dan voor Project Gezond.

“Het helpt mij ook om Project Gezond niet als een dieet te zien. Het is een soort van leefstijl waarbij je volwaardige voeding eet. Dat maakt dat het makkelijk vol te houden is. Je hebt geen honger. Het avondeten kies ik -ook nu ik de weekmenu’s niet meer exact volg- nog altijd uit de boeken. We eten nu veel gevarieerder dan vroeger en we vinden het allemaal zo lekker. We eten alleen buiten de boeken om als we pizza, sushi of friet eten.”

Alles lekker

“Ons lievelingsgerecht is de ‘Chili con carne soep’ uit het winterboek. Die eten we iedere week wel. De ‘Shakshuka met zoete aardappel’ en het ‘Jachtpannetje’ (‘Heerlijke winter’) komen ook vaak op tafel. We hebben best veel favorietjes. De ‘Nachoschotel’ uit boek 1 eten we ook regelmatig. We vinden eigenlijk alles lekker!”

Ik ben in 8 maanden tijd zonder te sporten 15 kilo afgevallen.

“Uiteindelijk was ik in de zomer van 2022 al bijna 15 kilo kwijt. Zonder te sporten. Ik werk in de kinderopvang, dus ben overdag wel redelijk actief.”

Azië

“In september 2022 gingen we op vakantie naar Sri Lanka. Ik ging net zo graag als anders, maar nog net iets liever op de foto in dit prachtige land. Toen ik later de foto’s vergeleek met de foto’s dat jaar daarvoor op de Filipijnen zag ik wel flink verschil zeg,”

86 kilo, ik durf het nu wel uit te spreken, maar eerst durfde ik dat niet hoor.

“Wij houden ervan om in Azië te reizen en daar te genieten van het heerlijke gekruide eten. Ook tijdens deze vakantie kwam ik dus wat aan. Na de vakantie ging dat er weer af toen ik Project Gezond weer ging volgen. Toen stond de decembermaand alweer voor de deur. Het is nu februari 2023 en ik blijf al vanaf september 2022 schommelen tussen die 71 en 72 kilo. Toen ik begon wilde ik naar de 75 kilo en toen ik dat gehaald had wilde ik naar de 70 kilo. Nu heb ik eigenlijk het plan om tussen de 65 en 68 kilo uit te komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het kan. Ik voel alleen minder urgentie nu. Ik voel me namelijk heel goed!”

Geen hinder

“Fysiek had ik geen hinder van mijn overgewicht. Ik ben natuurlijk nog jong en 15 kilo maakt op fysiek vlak voor mij niet heel veel verschil. Ik heb ook na het afvallen nog steeds geen optimale conditie. Daarom ben ik dit jaar begonnen met sporten. Ik doe nu cardiotraining in de sportschool. Ik hoop wat meer uithoudingsvermogen te krijgen en net wat strakker in mijn vel te komen. Dat is voornamelijk het doel voor dit jaar.”

Mijn vriendinnen hebben dit nooit gehad. Die zijn allemaal mooi smal.

“Mentaal is de verandering misschien wel groter. Ik was niet perse onzeker omdat ik wat zwaarder was. Maar ik was me er wel bewust van. Mijn vriendinnen hebben dit nooit gehad. Die zijn allemaal mooi smal. Daar voelde ik me best weleens vervelend bij. Nu alles wat zij dragen mij ook weer mooi staat, word ik daar toch wel heel vrolijk van. Het geeft een soort energie!”

Bolle wangen

“Als ik foto’s van mezelf terugzie dan ik wel: ‘O jee, wat was ik flink ten opzichte van hoe ik er nu uitzie.’ Vooral in mijn gezicht vond ik mezelf flink. Als er een foto gemaakt werd dacht ik vaak: ‘Oh, mijn onderkin en mijn bolle wangen’. Dat had ik ook op vakantie als we foto’s maakten van wat we aan het eten waren. De camera is dan altijd zo angstvallig dichtbij. Nu voel ik daar minder weerstand bij.”

Het valt me op dat mijn leeftijd weer goed wordt ingeschat.

“Ik word ook weer een stuk jonger geschat. Gewoon weer rond mijn leeftijd. Voorheen werd ik steevast ouder geschat door mensen die ik leerde kennen. Dat was niet extreem hoor. Meestal zo rond de 27. Ik vind het fijn dat mijn voorkomen nu blijkbaar weer beter past bij mijn leeftijd.”

Saai!

“Na mijn eerste poging in maart 2021 had ik in no-time alle boeken van Project Gezond in de kast staan. Gelukkig ben ik jarig in april. Dat was een goede timing. Alle boeken zijn de mooi en verrassend. De weekmenu’s gebruik ik nu nauwelijks meer, maar de recepten dagelijks. Als ik nu terugkijk op wat we vroeger aten dan heb ik daar maar één woord voor: ‘Saai!’ Het was vaak een standaard AVG’tje (aardappels, groenten, vlees) en als de aardappels gebakken waren, ging er een flinke dot saus naast. En ik at te grote porties. Doordat ik de weekmenu’s gevolgd heb, kan ik nu beter inschatten wat gezonde en logische porties zijn.”

Ik kan nu beter inschatten hoeveel ik van iets kan eten.

“Aan mijn vriend, Kevin, geef ik soms bewust een te grote portie. Hij begon ook meteen af te vallen toen we de recepten uit de boeken gingen gebruiken voor het avondeten. Maar hij moet helemaal niet afvallen. Dat vind ik niet leuk. Toch gebeurde het in eerste instantie. Gewoon doordat we gevarieerder en anders gingen eten. Natuurlijk wil hij van al dit lekkers mee blijven eten. Dus ik schep hem gewoon wat royaler op!”

Controle

“Ik ben niet bang om terug te vallen zoals de eerste keer. Ik heb het toen ook bewust laten gaan. Ik heb zelf de keuze en ik weet wat ik moet doen om op gewicht te blijven of af te vallen. Ik sta best wel vaak op de weegschaal. Ik heb daar geen last van. Het geeft me een gevoel van controle en ik haal er ook motivatie uit. Als mijn gewicht een paar dagen stijgt in plaats van wat schommelt dan denk ik: ‘Ik moet even opletten en doorzetten.’”

Notenreep en soepmaker

“Regelmaat helpt mij daarbij. Ik neem naar mijn werk nu meestal dezelfde dingen mee. Dat werkt gewoon goed. Tegelijk met de kinderen eet ik fruit, brood en groenten. Voor het geval ik onverwacht honger krijg, heb ik altijd een notenreep in mijn tas. Dan ga ik ook geen slechte dingen kiezen of kopen. En als er getrakteerd wordt, sla ik niet af. Dat heb ik nooit gedaan. Gewoon omdat ik het anders niet vol zou houden.”

Taart sla ik nooit af.

“Sinds een tijdje heb ik ook een soepmaker in huis. Dat werkt heel makkelijk. Ik gooi er wat groenten, water en een bouillonblokje in. Een gezonde snack om de werkdag mee af te sluiten!”

Geen verboden voedingsmiddelen

“Voor mensen die af willen vallen, maar niet te moeilijk willen doen is Project Gezond perfect. Weet je steeds niet goed wat je moet koken en wil je graag normaal en gevarieerd eten? Dan zou ik het echt proberen. Bij veel diëten mag je bepaalde dingen niet. Dat is niet zo bij Project Gezond. Je eet gewoon brood, pasta, rijst, aardappels en er staan heerlijke tussendoortjes op het menu.”

Ik heb nu een gezonde leefstijl en kan dat als ik kinderen krijg ook in mijn gezin hanteren.

“Project Gezond is ook iets wat je gewoon met je gezin kan doen. Dat vind ik ook belangrijk. Mocht ik later een gezin krijgen dan kan ik dit gewoon volhouden. Ik leer ook meteen hoe ik later mijn gezin gezond te eten kan geven. Met dit in mijn achterhoofd ben ik extra blij dat ik deze leefstijl nu vast onder de knie heb.”

Feestleven

“Inmiddels hebben veel vrienden en familie de boeken van Project Gezond. Niet iedereen gebruikt de weekmenu’s, maar alleen al voor de recepten zijn de boeken gewild! Mijn moeder is er wel flink mee afgevallen destijds. Mijn ouders zijn inmiddels geëmigreerd naar Spanje en leven daar één groot feestleven, dus ik weet niet zeker hoe het er nu mee staat hoor.”

Het is gewoon goed en je kan het altijd blijven gebruiken.

“Mijn schoonzusje heeft de boeken trouwens gekocht om op een gezonde manier meer te eten. Ze wilde graag wat aankomen. De weekmenu’s komen in vier variaties (1250 kcal, 1500 kcal, 1800 kcal, 2100 kcal), dus je kunt ook een menu (of combinatie) kiezen dat boven je dagelijkse behoefte ligt. Op die manier kun je op een gezonde manier op gewicht blijven of zelfs aankomen.”

‘Klein beetje’

Romy geeft blijk van een hele gezonde relatie met eten en heeft duidelijk veel inzicht gekregen in voeding en de manier waarop Project Gezond hiermee omgaat. Ze is laaiend enthousiast over het programma. Ik vraag haar of dat de reden is dat ze haar verhaal wilde delen.

“Nee, ik heb het zelf gewoon altijd heel leuk gevonden om de verhalen van anderen te lezen. Vaak komen er wat oudere mensen aan het woord of mensen die extreem veel afgevallen zijn of vrouwen die na hun zwangerschap Project Gezond hebben gedaan. Ik wilde laten zien dat het ook gewoon werkt als je nog jong bent en maar een klein beetje af wilt vallen.”

Het kan ook als je jong bent. Dan is het ook praktisch en het werkt gewoon.

Het is dat Romy het zelf zegt. Ik zou 15 kilo namelijk geen klein beetje willen noemen. Ik vind iedere kilo prijzenswaardig, maar voor 15 kilo zou je een lintje moeten krijgen.

“Het is leuk dat ik nu anderen mag motiveren. Project Gezond hoef ik niet aan te prijzen. Dat is juist niet de reden dat ik hier mijn verhaal vertel. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het je niet aanspreekt en bevalt.”

Voordat Romy verder praat valt er een korte stilte. Een stilte waarin we -wat achteraf bleek- dezelfde ingeving hadden.

“Hoewel het wel erg kan helpen om het eerst te horen, te lezen of te zien van iemand anders. En om het te gaan doen!” Vervolgt Romy beslist.

Ja, precies wat ik dus ook dacht. Romy had ‘het nieuwe boek van haar collega’ ook niet meteen hoog zitten. En dat was exact ons beider ingeving.

Romy, bedankt voor alle tips en inzichten die je ons hebt gegeven. Geniet van alle mooie kleding die je al in je kast hebt hangen en van alle kleding die je nog gaat kopen. Tip: koop meteen een gigantische koffer. Dan kun je zoveel mogelijk kekke outfits meenemen als jullie dit jaar naar Thailand vertrekken voor opnieuw een topvakantie in jullie favoriete werelddeel. Geniet!

Ook afvallen met Project Gezond? Klik hier om de eerste stap te zetten!

Wat is jouw ervaring met Project Gezond? Mail ons als je erover geïnterviewd wilt worden. We horen graag van je!

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X