Succesverhalen

‘Ik kijk wat ik mag eten en daar blijf ik bij.’ Roos (22) viel 20 kilo af door alleen haar voeding aan te passen.

“Ik ben nooit een ‘schrielkippie’ geweest.” Zo begint Roos (22) aan haar verhaal. Altijd was ze de forse van haar vriendinnengroep. Niemand die daar moeite mee had. Toch is Roos nu 20 kilo lichter. Een trouwjurk in het achterhoofd en een mooi boek dat haar aandacht trok, staan aan het begin van dit avontuur.

Bijna 90 kilo

Roos ziet zichzelf nog bladeren door ‘dat mooie boek’. Ze is aan het oppassen op haar vaste adresje en haar aandacht wordt getrokken door de leuke recepten en mooie foto’s. “De recepten zagen er duidelijk en niet ingewikkeld uit. Bovendien zag ik dat er complete weekmenu’s om de recepten heen waren gebouwd. Op de weegschaal zag ik inmiddels bijna een negen vooraan. Dat werd me met mijn 1.72m wat te gortig. Ja, ik kreeg op dat moment spontaan zin om het boek te gaan volgen,” vertelt Roos vrolijk. “Dat was in februari 2019.”

Ik zag toevallig jullie boek. Alles is duidelijk, mooi en makkelijk!

“Mijn moeder zei: ‘Dit gaan we samen oppakken Roos. Het lijkt mij ook leuk.’ Dat vond ik echt tof en eerlijk gezegd was het ook wel makkelijk. Ik woonde op dat moment nog thuis. We schaften het eerste boek van Project Gezond aan. We werden de blije eigenaren van 40 recepten en 8 gevarieerde weekmenu’s. Alles is makkelijk verkrijgbaar. Het is absoluut laagdrempelig, dus we waren zo van start.”

Nog een nieuwtje

“We waren nog nauwelijks begonnen toen ik thuiskwam met nog een nieuwtje. Ik was ten huwelijk gevraagd door mijn schoolvriendje Carlo. Na zeven verkeringsjaren zou er een bruiloft gaan komen, want ik zei volmondig ‘ja’! Daar hoort natuurlijk een mooie jurk bij. Alleen afvallen om te ‘shinen’ in een trouwjurk is niet aan mij besteed moet ik je zeggen. Ik denk dat ik met alleen die motivatie niet ver gekomen was. Maar het hielp natuurlijk best een beetje mee.”

Het motiveerde enorm dat de kilo’s er meteen afvlogen

“Wat vooral motiveerde is het feit dat de kilo’s er meteen af vlogen. De eerste 10 kilo waren echt ‘peanuts’. Ongelofelijk! En ik voelde me heerlijk. Er kwam meer motivatie om te bewegen en een fijne wandeling te maken. Ook genoot ik van het koken. Die taak kreeg ik al snel als ik thuis at. Mijn vader was altijd al meer in de keuken te vinden dan mijn mam, maar het koken kon ze nu nog makkelijker uitbesteden. Net als mijn vader vind ik het geen vervelende klus. Ik waardeer het koken en heb het zelfs geleerd door Project Gezond. Dat is natuurlijk niet gek op mijn leeftijd.”

Alles verprutst

“Project Gezond werkt voor mij heel goed, omdat ik geen ingewikkelde dingen hoef te doen of te kopen. Wat ik mag eten staat kort en krachtig beschreven. Ik hoorde mensen weleens over hele voedingsschema’s en sportschema’s. Ik dacht dan: dat gaat mij toch nooit lukken. Aan zoiets ben ik dan ook nooit begonnen. Er is dan een lat die veel te hoog ligt voor mij.

Aan hardlopen begin ik niet. Ik leg de lat meteen te hoog. Die lat wordt dan al gauw een berg.

Ik weet bijvoorbeeld ook dat het voor mij prima is om naast het wandelen niet te sporten. Want als ik ga sporten zou het gerust mis kunnen gaan. Dan denk ik: vanmorgen heb ik gesport, dan mag ik nu dit of dat wel extra eten. En ga ik een keer niet sporten dan is ‘alles toch al verprutst’ en houd ik me meteen minder goed aan het menu. Dat is nu niet aan de orde. Ik kijk op het menu en lees wat ik die dag mag eten. Ik weet waar ik aan toe ben en daar blijf ik bij.”

“Als je dat ook gaat doen merk je meteen dat je je beter gaat voelen en dan wil je niet meer anders. Na een feestje of bijvoorbeeld de kerstdagen ben ik altijd weer blij dat ik weer gewoon normaal mag doen en me aan het menu mag houden.”

Trouwjurk

“Het bleef niet bij die eerste 10 kilo. Er gingen er nog eens 5 af. Toen brak het moment aan dat ik me mijn jurk liet aanmeten. De coupeuse vroeg me wat ik van plan was wat betreft het afvallen. Dan kon ze daar rekening mee houden. Ik vond het belangrijk dat mijn jurk goed zou zitten. Daarbij vond ik het niet nodig dat zij steeds de boel in zou moeten nemen. Daarom besloot ik om na 15 kilo te stoppen met afvallen en op gewicht te blijven. Ik voelde me top en was trots op wat ik had bereikt.”

Oude kleren verkocht

“Tot onze bruiloft op 3 juli 2020 bleef ik keurig op gewicht. Dat bevestigde voor mij de goede werking van Project Gezond. Niemand wil na het afvallen meer terug naar zijn oude gewicht, maar helaas zie je dat na een (crash)dieet vaak gebeuren. De betekenis van ‘Project Gezond is een leefstijl en geen dieet’ werd voor mij heel tastbaar. Het werkt! Ik viel af en hoefde er niets meer voor te doen dan alleen mijn voeding wat aanpassen en te eten wat er op het menu staat. Mijn ‘oude’ kleren heb ik verkocht. Ik weet heel zeker dat ik die niet meer nodig heb. Ik wil ze zelfs nooit meer passen.”

Ik bleef op gewicht! Bijna een jaar. Dat gaf veel vertrouwen.

“Even terug naar onze bruiloft hoor. Dat was echt een prachtige dag. Ik zal er straks een filmpje van sturen. We hebben echt genoten en gelukkig hadden we op 3 juli nauwelijks last van coronamaatregelen. We hebben echt geluk gehad, dat beseffen we wel.” Dat hebben jullie zeker en het is jullie van harte gegund. Het geluk en de dankbaarheid straalt er vanaf in het prachtige filmpje. De lezers moeten het even doen met een foto ;-).

Roos en Carlo op hun schitterende trouwdag (3 juli 2020)

“Na ons trouwen gingen we op huwelijksreis door Nederland. We wilden naar de ABC-eilanden. Dat ging natuurlijk niet door. Maar wat hebben we genoten van de natuur in eigen land. Nederland is prachtig.”

Eigen huishouden

“Ik was ervan overtuigd dat het afvallen me makkelijker af zou gaan als ik mijn eigen huishouden zou hebben. Dat bleek inderdaad waar te zijn. Nu ik niet meer heen en weer sjeesde tussen twee huizen en mijn eigen boodschappen kon doen, had ik nog meer gemak en controle. Nadat ik bijna een jaar stabiel was geweest, begon ik voortvarend aan mijn nieuwe doel: onder de 70 kilo wegen.”

Het is me gelukt!

“Vlak voor de kerst van 2020 bereikte ik mijn grote doel. Met tranen van trots, blijdschap en ontlading stond ik op de weegschaal. Het was me gelukt. Een getal met vooraan een 6! Carlo keek wat verbaasd naar mijn emotionele uitspatting en vroeg: ‘Wat doe je?’ Weer met beide benen op de grond -nou ja, op de weegschaal- reageerde ik iets nuchterder: ‘Lekker toch? Ik ben er gewoon heel blij mee.’”

De ‘all time favorite’

“Hoewel hij misschien niet meteen de slingers ophing nadat ik mijn doel had bereikt is hij wel super enthousiast over Project Gezond. Hij vindt het eten fantastisch en helemaal leuk. Regelmatig vraagt hij om de zalmpakketjes met bladerdeeg en rode puntpaprika uit boek twee. Dat is onze ‘all time favorite’. Het is smakelijk en simpel. Ik vind het verbazingwekkend hoe mega lekker dingen kunnen smaken die heel basic zijn. Voor je gevoel zit er nauwelijks iets in. Je vraagt je dan af hoe het toch zó lekker kan smaken. De recepten zijn dus erg goed.”

MAKKELIJKE RENDANG!

“Ik zou het bijna vergeten, maar er is nog een recept dat zeker genoemd moet worden. De ‘Makkelijke Rendang’ (ook boek 2)! Die spant de kroon. Die is echt, maar echt zo lekker! Ik raad ‘m iedereen aan. Gewoon alles in een potje gooien en een paar uur laten pruttelen. Smullen!!”

Gewoon alles in een potje gooien en lekker lang laten pruttelen.

We proberen alles en worden vaak verrast

“In de zomer maken we graag de Gyros uit het kookboek ‘Top’. Lekker fris met die paprika en komkommer. En deze winter hadden we trouwens een hele verrassende favoriet. Dat was de linzenschotel met feta en katenspek uit ‘Heerlijke winter’. Van tevoren had ik me voorgenomen om alles uit het boek in ieder geval te proberen. Omdat ik niet van boontjes en erwten houd, had ik sterk mijn twijfels bij de linzenschotel. Wat werden wij verrast zeg. Wat een smaak. ‘Dit is gewoon heel erg lekker’, zeiden we allebei tegelijk.”

“Wat ik ook leuk vind aan het winterboek is dat er verschillende dingen in staan die je zelf kunt maken. Zoals bijvoorbeeld de appelcompote of de hummus van zoete aardappel. Het is leuk om lekker te rommelen in de keuken en het geeft veel voldoening. Je geniet nog meer van wat je eet als je het zelf gemaakt hebt en er de tijd voor hebt genomen.”

Je geniet meer van je eten als je het zelf hebt gemaakt.

Verzadigd en voldaan

“Ja dat heb ik wel geleerd. Als je even snel twee boterhammen wegkaant aan het aanrecht, heb je zo weer honger. Je brein heeft niet bepaald meegekregen dat je gegeten hebt en je houdt trek. Ik pak het tegenwoordig anders aan. Staan er twee sneetjes brood op het menu als lunch dan rooster ik ze en snijd ze doormidden. Dan heb ik er vier. Die beleg ik met groentespread of zuivelspread en lekker veel komkommer en rucola. Als je dat op hebt ben je verzadigd en ook voldaan!”

Ik maak van twee sneetjes brood een heel spektakel.

“Een tip die ik ooit kreeg bij een detoxkuur en die hierbij aansluit: ‘Vind je een sapje erg lekker, lepel ‘m dan naar binnen.’ Ik doe dat nu ook met smoothies. De smoothie met mango, yoghurt en havermout laat ik eerst even staan in een glas, dan wordt ‘ie wat dikker. Daarna lepel ik ‘m heerlijk naar binnen. Misschien is dit een leuke tip voor anderen?”

Havermout

“Ik lustte voorheen trouwens geen havermout. Na de eerste keer dat ik het at, was ik ook niet verkocht om eerlijk te zijn. Nadat ik de blog las over de voordelen van havermout ben ik het gaan leren eten. Inmiddels kijk ik er naar uit en spring ik haast een gat in de lucht wanneer er havermout op het menu staat. Mijn favoriete combinatie is toch wel die met appel en kaneel. Ik laat het geheel een beetje lauw worden en de appel doe ik er rechtstreeks uit de koelkast doorheen. Het lijkt dan haast of ik een appeltaartje eet.”

Winterdip en acné

“Het klinkt cliché en het voelt wat suf om te zeggen, maar Project Gezond heeft mijn leven veranderd. Ik kan daar niet omheen. Het heeft me meer gegeven dan ik had verwacht. Ik had hiervoor veel meer last van acné. Het is nu praktisch weg. Daarnaast heb ik nauwelijks tot geen last van een winterdip. Voorheen voelde ik me ’s winters niet altijd top. Ik heb leren koken en ik ervaar rust en structuur doordat ik niet steeds na hoef te denken over het eten en de boodschappen. Ik ben 100% fan!”

Het klinkt cliché en toch is het zo: Project Gezond heeft mijn leven veranderd!

Wandelend reclamebord

“Dat steek ik trouwens niet onder stoelen of banken. Ik zeg voor de grap weleens dat ik nu rijk zou zijn als ik een euro zou krijgen voor iedereen die door mij een boek van Project Gezond heeft gekocht. Ik ben net zo’n wandelend reclamebord. Soms denk ik weleens: Roos, houd nu even je mond. Maar ik ben gewoon enthousiast. Bovendien zien mensen aan mij dat het werkt. Hoewel er ook mensen zijn die bijna van hun stoel vallen als ik zeg dat ik 20 kilo ben afgevallen. Het gewicht zat bij mij niet op één plek, bijvoorbeeld op mijn buik. Het zat verdeeld en ik was gewoon in z’n geheel wat grover.” Ik merk op dat ik me dat nauwelijks voor kan stellen als ik de Roos van nu zie: “Het is ook gewoon heel gek hoor,” merkt Roos nuchter op.

Soms denk ik weleens: Roos houd nu even je mond.

Speelruimte

“Tijdens de kerstdagen en daarna ben ik wel ruim 2 kilo aangekomen. Mijn doel is om rond de 66 à 67 kilo te wegen. Dan houd ik wat speelruimte om onder de 70 kilo te blijven en hoef ik na een vakantie voor mijn gevoel niet ‘meteen aan de bak’. Ik weet zeker dat het me gaat lukken, want ik ben na 20 kilo nog lang niet klaar met de boeken. Ik zal er vast ook nooit op uitgekeken raken. Inmiddels heb ik ze alle vier! “

Trots(e) zus(je)

“Toen ik trouwde moest ik kiezen of ik boek 1 of 2 mee wilde nemen. Ik koos voor boek 2, maar inmiddels heb ik boek 1 dus ook. Mijn zus kwam mij er laatst mee verrassen, omdat ze zo trots op me is. Dat vond ik zo ontzettend lief! Ik ben ook trots op haar trouwens. Zij is ook al 20 kilo kwijt. Ze is echt enorm goed bezig.”

Puppy

“Wat ook vast mee gaat werken is dat ik vanaf half mei achter een golden retriever pup mag aanrennen. Als alles goed gaat wordt onze puppy rond 22 maart geboren. Ja, we krijgen gewoon een puppy, waarschijnlijk een teefje! Mijn grote droom wordt werkelijkheid. We kijken er zo naar uit. We wonen in Werkendam en lopen dus zo de Biesbosch in. Ik kan bijna niet meer wachten.”

Inspiratielijstjes

“Als ik mensen nog een laatste tip mag geven? Neem een hond! Haha, grapje natuurlijk! Bekijk de inspiratielijstjes op de website eens! Wij hebben laatst het lijstje met soepen ‘afgewerkt’. Iedere zondag een andere. Het is zo leuk om te doen. En allemaal even lekker.”

Ik heb zoveel respect voor mensen die dit alleen doen.

“Nu ik toch een podium heb wil ik heel graag een ‘shout out’ doen naar alle mensen die Project Gezond helemaal alleen volgen. Ik vind het zo knap en moedig dat mensen zonder motivatie en complimenten van een huisgenoot zo vasthoudend zijn. Daar heb ik echt respect voor. Zeker ook voor deze mensen is de Facebookgroep heel helpend. De Facebookgroep is een fijn middel voor leden en mensen die de boeken gebruiken om te kunnen vragen, te delen en met elkaar mee te leven. Zelf vind ik het fijn om de tips en ideeën van anderen te lezen. Soms moet ik stiekem even lachen om vragen of opmerkingen van anderen. Heel vermakelijk.”

Bedankt voor jouw inspirerende en spontane verhaal Roos. Jouw positiviteit en dankbaarheid hebben je vleugels gegeven. We wensen je heel veel geluk samen met jullie puppy. We zien het geboortekaartje en de uitnodiging voor het kraambezoek graag tegemoet 😉

4 reacties

 • Hi Roos. Wat een geweldig verhaal. Ik herken me heel erg in je verhaal. Ik ben iets ouder en iets zwaarder maar ben sinds begin januari ook al bijna 10 kilo kwijt door project gezond. Het is makkelijk uit te voeren en vooral de recepten voor het avondeten zijn ook voor mijn gezin goed te doen! We hebben nu een “tussenweek” tussen boek 1 en boek 2 en probeer nu eens op eigen houtje een dagmenu in te vullen omdat ik dit juist als een nieuwe levensstijl wil gaan zien, daarom moet ik het straks ook zelf kunnen invullen wat ik op een dag eet. Het gaat me wel goed af gelukkig. Vanaf volgende week gewoon weer verder met boek 2 en ik verheug me al op de recepten die je benoemd in je verhaal. Heel veel plezier met je puppy en ga zo door!! ( ik kan je uit ervaring vertellen dat het inderdaad heel erg helpt een hond te hebben). ? groetjes Petra

 • Heel mooi en inspirerend verhaal. Ik heb in januari boek 1 aangeschaft en ben inmiddels 6,5 kilo kwijt. Nog 12 te gaan. Het is wat je zegt, het gaat bijna vanzelf met de heerlijke recepten uit dit boek. Boek 2 staat al op de verlanglijst!

 • Pia
  29 juni 2021
  Wat leuk al die resultaten te lezen. Zelf ben ik sinds 25 januari 2021 bezig en ben nu precies 10 kilo afgevallen door gewoon dagelijks uit al drie boeken dagelijks heerlijk te eten. Als dit het zomerboek uit is ga ik eerst de menu’s doen die niet gedaan zijn door afwezigheid. Het zijn er gelukkig niet zoveel. De eerste twee boeken zijn nu bij twee van mijn kinderen. Bij de een vooral voor de recepten, zij is slank genoeg, de ander door met succes ook af te vallen! Is soms nog wel zoeken in de supermarkt naar de ingrediënten, maar wordt al beter!
  Ik ben er blij mee, krijg complimenten en verwijs iedereen graag naar Project Gezond!
  Hoe ga ik verder als ik streefgewicht bereikt heb?
  Groeten Pia

  • Wat een mooi resultaat heb je al bereikt! Wanneer je op gewicht bent kun je de menu’s blijven volgen maar dan haal je er geen 500 kcal meer af. Zo volg je het menu wat bij je past om op gewicht te blijven.

Laat een reactie achter

Download ons gratis weekmenu incl. 8 recepten! 🔥

X