Succesverhalen

“Ik ben opgefleurd en blaas straks slanker dan ooit 50 kaarsjes uit!” Yvonne vertelt opgetogen over het verlies van 36 hele kilo’s.

Aan de vooravond van haar 50e verjaardag mocht ik met Yvonne (inmiddels 50) een ontspannen en nuchter gesprek hebben over haar ervaring met Project Gezond. “Een jaar geleden had ik niet durven hopen of zelfs durven dromen dat ik af zou vallen tot onder mijn streefgewicht. Voor mij geen goede voornemens meer. Ik ben een zeer tevreden mens.” Haar vrolijke hondjes Sammy en Molly blaffen instemmend als ze deze woorden uitspreekt. Ik kan het me verbeelden, maar er leek trots door te klinken in hun enthousiaste geblaf.

Bizar trots

“Een half jaar geleden was ik 36 kilo zwaarder dan nu,” valt Yvonne meteen met de deur in huis. “Ik vind het nog steeds bijzonder, bizar eigenlijk. Daarnaast ben ik super trots!”

Ik maak dit in orde

“Ik houd heel erg van lekker eten. Toen ik 5 jaar geleden stopte met roken, smaakte alles me ineens zoveel lekkerder. Ik begon daardoor steeds meer te eten en kwam vrij snel 20 kilo aan. Ik was altijd al iets te zwaar, dus dit kon ik er niet bij hebben. In maart 2020 zag ik dat de weegschaal bijna 105 kilo aanwees. ‘Dit wil ik niet,’ dacht ik. Ik moet nog 50 worden en voor die tijd maak ik dit in orde.”

Ik trek het niet als ik geen aardappels en brood meer mag eten. Dat houd ik niet vol.

“De weken voorafgaand aan het confronterende moment op de weegschaal had ik al wat grepen gedaan naar koolhydraatarme dagmenu’s en andere veelbelovende methoden op het internet. Steeds moest ik daarvoor heel veel laten. Brood en aardappels zijn bij een koolhydraatarm dieet bijvoorbeeld uit den boze. Ik besefte me dat ik dat nooit vol zou houden. Bovendien had ik vaker op mijn eigen houtje geprobeerd gezond bezig te gaan. Maar in plaats dat de getallen op de weegschaal lager werden, schoten ze omhoog. Blijkbaar was ik toch niet zo gezond bezig als ik dacht.”

Normale voedingsmiddelen

“Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik door een kennis gewezen werd op het programma van Project Gezond. Hiermee moest het gaan gebeuren. Ik had er vertrouwen in. Dat komt deels omdat ik de knop echt om had gezet en vastberaden was om af te vallen. Maar het kwam met name omdat ik het idee had dat dit goed bij mij zou passen. Als je de menu’s van Project Gezond volgt, mag je namelijk alles eten. Er staan hele ‘normale’ voedingsmiddelen en gerechten in de dagmenu’s. Zo hoefde ik mijn aardappels en boterhammen niet in de ban te doen. Bovendien zou ik lekker en gevarieerd gaan eten. ‘Kom maar op met die weekmenu’s’, dacht ik.”

Kom maar op met die weekmenu’s!

Afvallen vanaf dag 1

“Vanaf dag 1 had ik een goede focus en erg prettig: vanaf dag 1 begon ik met afvallen. Dat is niet meer gestopt. Een foto die genomen was vlak voordat ik met Project Gezond startte hield ik in de buurt. Daar wilde ik nooit meer naar terug. Het dalende gewicht op de weegschaal was een enorme stimulans en mijn man en twee lieve kinderen minstens zo. Telkens als ik weer 5 kilo kwijt was kreeg ik van hen een bedel voor aan mijn Pandora armband. Enorm lief, betrokken en stimulerend.”

Mijn betrokken man en lieve kinderen beloonden mij iedere keer als ik 5 kilo was afgevallen.

Pure smaken proeven

“Mijn smaak was na het stoppen met roken al enorm verbeterd, maar het werd nog beter dan ik me voor mogelijk had gehouden. In plaats van de zoute mixen uit bekende pakjes en zakjes, proefde ik nu de pure smaken door mijn zelfgemaakte kruidenmixen, sauzen en marinades. Of het veel werk is? Ben je mal. Het is werkelijk geen moeite. Het is zelfs leuk! Ik voel me een heuse keukenprinses en dat was ik eerder nooit. Als ik eerder had geweten dat het allemaal zo makkelijk was…”

Het maken van de recepten is werkelijk geen moeite. Het is zelfs leuk.

“Honger heb ik absoluut niet gehad. Als ik een moment had dat ik zin kreeg om te gaan eten, nam ik een kop thee. Wandelen met de hondjes werkte voor mij ook goed. Als ik dan terugkwam was het vaak al tijd voor het volgende eetmoment. Je hebt er immers zes per dag.”

Een andere vorm

“Toen ik nog leek op de ‘oude Yvonne’ sprak mijn zus me ook nog wel eens aan als ik aan de wandel was. Ze woont een paar huizen verderop en zorgde op die manier ook voor wat afleiding. Maar op een bepaald moment liep ze steeds vaker langs me heen. Dan was ze even vergeten dat de vorm van haar zusje inmiddels veranderd was. We hebben er smakelijk om gelachen.”

Nieuwe bril? Ander haar?

“Ik werk 20 uur per week als wijkverpleegkundige en naarmate ik verder afviel begonnen ook mijn cliënten voorzichtig wat vragen te stellen. Was ik naar de kapper geweest? Had ik soms een nieuwe bril? Als ik vertelde dat ik kilo’s aan het kwijtraken was reageerden ze enthousiast en moedigden ze mij aan. Het bleef niet onopgemerkt dat mijn werkkleding steeds wijder ging zitten. Ik moest maar eens een nieuw pakkie gaan halen. Dat heb ik toen gedaan. Er lag een maat S voor me klaar, dus ik dacht dat er misschien een foutje gemaakt was. Maar nee, het bleek voor mij te zijn. En dat is maar goed ook. Het zit als gegoten.”

Ik moest maar eens een nieuw ‘pakkie’ gaan halen. Mijn cliënten vonden mijn werkkleding veel te wijd.

Nooit meer terug

Yvonne lacht tevreden en vervolgt: “Ik wil nooit meer terug naar hoe ik was. Dat kan ook niet, want ik heb al mijn kleding weggedaan. Natuurlijk wil ik niet terug. Ik vind dat ik er nu beter en fitter uitzie. Maar het belangrijkste is dat ik me ook fitter voel. Helaas heb ik artrose in mijn knie. Eigenlijk moet de knie vervangen worden. Doordat ik mijn werk graag doe en geen zin heb in een revalidatietraject van een half jaar, stel ik het liever nog even uit. Dat is voor mij nu veel beter te doen. De pijn in mijn knie is namelijk met 60 à 70% afgenomen ten opzichte van het moment dat ik bijna 105 kilo woog. Daar ben ik zo intens gelukkig mee. Dat is pure, pure winst en zoveel belangrijker dan een slanke taille of een maatje S. Mijn werk gaat me sowieso makkelijker af en ik ga nu veelal op de fiets. Die 36 kilo hoeft niet meer mee en dat merk je.”

Ik ben hier intens gelukkig mee en zie alleen maar voordelen.

“Op dit moment weeg ik 68 kilo. Het geeft me zoveel rust. Ik heb ook een veel helderder hoofd en voel me in balans. Ik volg het 1500 menu en neem regelmatig wat extra’s, zodat ik niet of nauwelijks verder afval. Ik houd de dagmenu’s dus nog wel aan. Het geeft me houvast en biedt structuur. Ik voel me er zekerder bij, hoewel ik het soms best even los kan laten. Maar ik pak ze er altijd weer bij. Al is het maar om zelf niet na te hoeven denken over wat we ’s avonds eten.”

Isolatielaag

“De dokter heeft me volledig nagekeken en gezegd dat ik zo gezond ben als een vis. Zoals ik al zei: zo voel ik me ook. Ik ben echt opgefleurd! Toen ik aangaf dat ik het steeds zo koud had, kon hij dat wel plaatsen: “Je bent je isolatielaagje kwijt Yvonne,” zei hij. Dat klopt. Er zit praktisch geen vet meer aan. Ik heb trouwens het geluk dat ik nauwelijks overtollig vel heb. Dat komt misschien ook omdat ik geleidelijk op een gezonde manier ben afgevallen.”  

Mijn man heeft steeds minder Yvonne. Hij vindt dat ik nu maar eens moet stoppen.

“Ik heb de boeken van Project Gezond inmiddels ook. Ze zijn prachtig. Momenteel gebruik ik nog steeds met name het jaarprogramma met de app. Fantastisch! Er zit zoveel in. Ik heb nog lang niet alles ontdekt en kan niet wachten op de komende maanden. Fijn dat er nagedacht is over seizoensgebonden recepten. Ik heb de afgelopen weken genoten van zuurkool en stoofpeertjes. Mijn favoriete recepten blijven de klassieke bolognesesaus en de sushi. Maar eigenlijk heb ik bij heel veel recepten het hartje in de app aangeklikt, haha.”

Flexibel programma

“Als ik voor twee keer kook en we dus twee dagen achter elkaar hetzelfde diner eten dan hoef ik niet twee hele dagen hetzelfde te eten. Bij alle recepten zijn verschillende dagmenu’s. Dat betekent dat ik die dag hetzelfde diner kan eten als de dag ervoor, maar wel een ander ontbijt, lunch en andere tussendoortjes mag. Wat een luxe. Het is echt geweldig opgezet. Je kunt het heel strak van dag tot dag volgen, maar je kunt ook je eigen planning maken in de app. Erg flexibel dus.”

Bij alle recepten zijn verschillende dagmenu’s. Luxe!

“Iedere donderdag krijg ik ook nog eens een bonusrecept met twee verschillende dagmenu’s. Dat is altijd weer genieten. De heerlijkste dingen komen voorbij. En nogmaals: het is niet moeilijk om te maken. Je hoeft er geen gekke dingen voor te doen. De recepten zijn makkelijk te volgen en alles staat goed beschreven.”

Grootste cadeau

“Ik ga binnenkort mijn vijftigste verjaardag vieren. Cadeauwensen heb ik niet. Ik heb mezelf het grootste cadeau al gegeven. Daarnaast ben ik door mijn gezin inmiddels genoeg verwend. Die prachtige bedels herinneren me aan mijn succes. Ik kan het soms nauwelijks geloven. Het blijft ook best ongelooflijk dat ik die 50 kaarsjes straks uitblaas met zo’n slank lijf. Ik heb nooit 68 kilo gewogen. Althans…, dat is heel lang geleden. Op mijn 19e was ik zwanger van onze oudste. In de papieren van de verloskundige die ik voor dit interview opzocht, zag ik dat ik toen 75 kilo woog. En voor de duidelijkheid: toen was ik dus 19!”

Die prachtige bedels herinneren me telkens weer aan mijn succes.

“Voor wie zich beter wil gaan voelen en af wil vallen heb ik echt maar één advies: zet de knop om, denk niet te veel na en volg de menu’s van Project Gezond. Het is makkelijk, lekker, gevarieerd en het werkt! Ik heb er zoveel mee gewonnen en zie enkel voordelen. Als ik het kan, kan jij het ook!”

Lieve Yvonne, nog van harte gefeliciteerd met je 50e verjaardag. We zijn enorm blij voor je. Het doet ons goed om te horen dat je zoveel minder pijn hebt aan je knie. Je geeft aan dat je helemaal opgefleurd bent. Hopelijk kun je daardoor extra genieten van dit nieuwe jaar. Een goed 2021 gewenst voor jou, je lieve man en kinderen en natuurlijk ook voor Sammy en Molly.

5 reacties

 • Mooi resultaat! Ik snap alleen niet hoeveel kcal je gegeten hebt. Als ik het boek lees moet je 500 kcal minder eten en dan val je ongeveer 500 gram per week af. Dit zou 2 kilo per maand zijn en dus 12 kilo in een half jaar. Of snap ik iets niet goed? Nogmaals, mooi resultaat hoor, maar wel bijzonder veel eraf in korte tijd

  • Ik heb 1250 cal gedaan ik kwam met de berekening op iets van 1700 cal uit en met 500 minder kwam ik uit op ongeveer de 1250 en ja daar viel ik goed van af
   Voor mij heeft dit super gewerkt en misschien bij andere mensen iets minder
   Ben heel erg dankbaar dat ik nu een gezond gewicht hebt en niet meer de kilo’s hoeft mee te dragen

  • Je valt een halve tot een hele kilo per week af. Dit hangt ook af of je sport, hoeveel je sport of dat je genoeg beweegt. Daarbij is elk lichaam anders. Zelf val ik ongeveer een kilo per week af met project gezond.

 • Echt een inspiratie jouw verhaal. Ben nu bezig met week 2 en iets meer dan een kilo kwijt, maar kamp nog met wat storingen in mijn lichaam. Ik vind het eten wel echt zalig en goed vol te houden. Ik hoop dat dit voor mij ook de ommekeer wordt, omdat ik sinds de overgang ineens zoveel ben aangekomen. Ik mis alleen mijn glaasje wijn wel heel erg.

 • Wat knap! En fijn dat je gezin je zo ontzettend goed heeft ondersteund. Alvast gefeliciteerd met je 50e verjaardag en een hele fijne dag gewenst! Je ziet er top uit!

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X