Recepten

Suikerarme appel-walnotencake

Suikervrije appel-walnotencake

In een standaard cake zitten de volgende ingredienten: 200 gr boter, 200 gr bloem, 200 gr suiker en 4 eieren. Als we dat even narekenen komt de totale cake uit op 3.278 Kcal. Het overgrote deel daarvan zit in de boter (1.500) en in de suiker (800). Reden genoeg dus om een cake te bakken waar veel minder boter en suiker in zit.

Maar, dat is alleen de moeite waard als de cake ook echt lekker is. Ingrediënten weglaten of vervangen is niet zo moeilijk maar het moet wel blijven smaken. En dat is met deze cake zeer goed gelukt.

Deze cake bevat in zijn geheel ook nog 2.447 Kcal maar de herkomst van de calorieën is heel anders. Zo hebben we nu 700 Kcal uit de walnoten. Dat zijn wel veel calorieën, maar walnoten zijn ontzettend goed voor je. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat mensen die elke dag een handvol walnoten eten 45% minder kans hebben op een hartaanval.

Zo zie je maar weer, het gaat niet alleen om de hoeveelheid calorieën, maar ook om waar de calorieën vandaan komen.

Als suikervervanger gebruiken we appels. En ook de rozijnen geven een lekker zoetje. In plaats van appels zou je ook kunnen kiezen voor appelmoes. Je hebt dan ongeveer tweehonderd gram nodig. Kies dan wel voor een gezonde variant zonder toegevoegde suikers, anders schiet het niet echt op 🙂

Dit heb je nodig (één cake / 15 plakken)

  • 2 zoete appels (bv. Pink Lady, Fuji of Royal Gala)
  • 100 gr walnoten
  • 200 gr bloem
  • 1 eetlepel kaneel
  • 8 gr bakpoeder (half zakje)
  • 100 gr rozijnen
  • 2 eieren
  • 50 gr roomboter

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en rasp ze met de grove rasp.
  • Hak de walnoten even grof door. Als elke noot een keer of twee doormidden is, is het prima.
  • Zeef de bloem, de kaneel en het bakpoeder boven een grote kom.
  • Voeg de appel, rozijnen en walnoten toe en meng dit door elkaar.
  • Klop in een andere kom de twee eieren goed los zodat ze helemaal ‘vloeibaar’ zijn.
  • Smelt in een pannetje op laag vuur de boter. Zodra het gesmolten is zet je het vuur uit. De boter hoeft niet te verkleuren.
  • Giet de boter in een straaltje bij de eieren en blijf ondertussen roeren. Zo voorkom je dat het ei stolt.
  • Giet het boter-ei mengsel bij de andere ingrediënten en roer het met een lepel of spatel tot een beslag. Gebruik geen garde, want dan zit binnen no-time de halve cake IN de garde  en mag jij het er allemaal tussenuit friemelen 🙂
  • Vet een cakevorm in en doe er eventueel nog een bakpapiertje in.
  • Bak de cake in ongeveer 50 minuten af. Om te controleren of de cake gaar is kun je er een cocktailprikker in steken. Als deze er droog uit komt is de cake klaar.
  • Haal de cake uit de vorm en laat ‘m verder afkoelen op een rooster.

Tips en tricks

  • Wil je het nog gezonder maken? Dan kun je de bloem bijvoorbeeld vervangen door amandelmeel en de boter door (gesmolten) kokosolie. Wij zitten met ons recept eigenlijk tussen de ongezonde cake en de ‘superhealthy’ cake in 🙂
  • Bij de voedingswaarden hieronder gaan we er vanuit dat je de cake in 15 plakken snijdt.

Voedingswaarde (per plak)

  • Kcal: 163
  • Eiwit: 3,4 gram
  • Koolhydraten: 19,1 gram
  • Vet: 8,0 gram
  • Vezels: 1,5 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

33 reacties

    • Ik heb het zelf niet geprobeerd om de cake in de vriezer te bewaren, het lijkt me dat het wel moet kunnen, maar garanties geef ik niet 😉

  • Lekker ga het proberen, maar dan heb hier wel een vraag over, je schrijft , dat je ipv appels appelmoes kon gebruiken, maar in de meeste appelmoes zit suiker in verwerkt. Hoe zit dat dan??

    • Het is de bedoeling dat je dan kiest voor een appelmoes zonder toegevoegde suikers. Staat ook vermeld in het artikel hoor 😉 Als je voor appelmoes met een ‘berg’ suiker zou kiezen dan schiet het inderdaad niet erg op 🙂

  • Het verbaasd me dat je kokosolie adviseert. Dit is nl nog ongezonder voor hart en bloedvaten dan roomboter, want het bevat heel veel verzadigd vet. Dan is het gezonde effect van de walnoten meteen weer teniet gedaan.

    • Vandaag de dag wordt er over bijna elk voedingsmiddel gediscussieerd. Zo ook over kokosolie. Het feit dat iets verzadigd vet bevat, betekent niet per se dat het slecht is voor hart en bloedvaten. Er zijn namelijk verschillende soorten verzadigde vetten.

      Ik ben het ook niet helemaal met je eens dat dit het effect van de walnoten teniet zou doen. Als je een kiwi eet en daarna een patatje (om maar eens iets te noemen) dan heb je die kiwi ook niet voor niets gegeten 😉

    • Om mijn cholesterolgehalte in mijn bloed niet te veel te laten oplopen ben ik op dieet.
      Dat helpt, ik heb nu geen tabletten nodig. Ik vermijdt dus kokosolie en boter. mijn vraag is dus: Kun je de roomboter of kokosolie ook vervangen door iets als rijstolie?

      • Voor bakken en wokken kun je inderdaad prima rijstolie gebruiken. Voor op brood zou je bijvoorbeeld ook soja boter kunnen nemen, dit is laag in vetgehalte en zo kun je toch een laagje boter op brood nemen aangezien wat (gezond) vet binnenkrijgen wel belangrijk is.

    • Ik zou zelf dan hazelnoten of pecannoten gebruiken. Maar natuurlijk kun je ook voor andere noten kiezen net wat je zelf lekker vind. Wel zou ik ongebrand/ongezouten noten nemen.
      Veel bakplezier 🙂

  • Gemaakt met speltmeel en kokosolie….
    Tja wat zal ik zeggen, ondanks al het lekkers wat er doorheen zit smaakt het niet zoals het eruit ziet. Misschien de volgende ronde een banaan en een extra appel door het deeg prakken om er net wat meer smaak aan te krijgen. Het is een redelijk droge cake geworden. Zelfs 8 minuten korter in de oven gehad.

  • Heb ‘m vandaag gemaakt nav project gezond wat nu bij Deen loopt. Ipv bloem volkoren meel gebruikt en 1 banaan toegevoegd. Afgekoeld smaakt hij opper, opperbest! Noem ‘m maar mueslibrood. Wat een overheerlijke smaak! Bedankt voor dit recept.

  • Ik heb hem net in de oven zitten. Had weinig walnoten en rozijnen, dus heb ook wat hazelnoten toegevoegd. Alsook meergranen/volkoren bloem, een appel en een ei extra…
    Ben benieuwd!

    • Ja hoor dat kan zeker wel. Overleg wel met je diabetesverpleegkundige of er specifieke aanpassingen voor jou nodig zijn.

  • Ik heb de cake de eerste keer gemaakt volgens recept, maar vond het een erg droge cake, van bereiding tot eindresultaat. Nu staat exemplaar 2 in de oven, met als aanpassingen: 150 gram bloem, 3 eieren, een banaan en wat kokosrasp. Het beslag was nu ook wat smeuïger. Het ruikt iig al lekker, nog even uurtje wachten… 😊

  • In plaats van bloem zelf graan gemalen: 100 gr rogge en 100 gr boekweit; heb maar 1 appel gebruikt en een theelepel Keltisch Zeezout erbij. Heerlijk met roomboter!! Supergezond. Dit ga ik vaker doen en ook delen met vrienden. Heel veel dank voor dit lekkere recept.

Laat een reactie achter