Diner

Surinaamse bami

Kijk je naar de ingrediënten van dit recept dan vraag je je waarschijnlijk af wat er Surinaams is aan deze bami. Dat deden wij ook. Het gerecht is een combinatie van verschillende keukens en er wordt gezegd dat de Surinaamse bami van oorsprong uit Java komt. De kruiden zijn Oosters. En het klopt inderdaad écht dat voor de bami Italiaanse pasta wordt gebruikt.

Of je kijkt naar de ingrediënten en vraagt je af wat Project Gezond überhaupt met dit recept moet?! Omdat je is opgevallen dat er vrijwel geen groenten in dit diner zitten! Daar geven we graag antwoord op. Surinaamse bami is sowieso heel erg lekker en daarnaast ook nog eens snel en makkelijk klaar te maken. Die groenten, die eten we dus gewoon op een ander moment van de dag. Want wie zegt dat je die alleen bij het diner kunt eten? 😉

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 30 ml ketjap manis
  • 10 ml ketjap asin
  • 5 ml olijfolie
  • 120 gr spaghetti
  • 2 bouillonblokjes (groente of kip)
  • 150 gr kippendijfilet (zonder vel)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 gr Chinese kruiden (5 spices)
  • 20 gr tomatenpuree
  • 5 gr selderij

Zo maak je het

Bereidingstijd: 35 minuten

  • Maak een mengsel van de helft van de ketjap manis, ketjap asin en de olijfolie.
  • Bereid de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Gebruik groente- of kippenbouillon in plaats van water.
  • Giet de spaghetti af en roer het ketjapmengsel door de spaghetti.
  • Snijd de kippendijen in kleine stukjes.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
  • Voeg de kippendijen toe en bak op hoog vuur gaar.
  • Schil de gember en rasp fijn. Voeg de gember toe zodra al het vocht uit de pan is.
  • Voeg de andere helft van de ketjap manis, de Chinese kruiden en een scheutje water toe. Blijf goed doorroeren.
  • Zet het vuur laag. Voeg de tomatenpuree toe en laat dit zachtjes meebakken.
  • Roer de spaghetti erdoor.
  • Hak de selderij fijn en garneer het gerecht daarmee.

Tips en tricks

  • Surinaamse bami zit niet bomvol groenten 😉 Deze zou je er natuurlijk zelf door kunnen doen. Maar dit gerecht serveren met frisse komkommersalade met augurk is ook een echte aanrader!
  • Wist je dat je bij dit gerecht goed kan variëren? Je kan de ketjap asin namelijk vervangen door sojasaus, de groente- of kipbouillonblokjes door Maggi bouillonblokjes en de verse knoflook en gember door de kruiden variant.
  • Voor degene die van extra pit houden, serveer de Surinaamse bami met sambal oelek.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 474
  • Eiwit: 26 gram
  • Koolhydraten: 56 gram
  • Vet: 14 gram
  • Vezels: 12 gram

Eet smakelijk!

10 reacties

    • Ongeveer 2-3 gram gemberpoeder kun je dan aanhouden. Chinese kruiden kun je in de supermarkt bij de kruidenmixen vinden.

    • Geen gember poeder gebruiken, wel Laos , en chineze kruiden dat heten 5 spices bij elke Surinaamse toko te halen. Denk tegenwoordig ook bij appie, en A.U.B. het recept niet verbastering zie het bericht van marjorie snel klaar en lekker alle ingrediënten al in het potje van Fayalobie bamimix

  • Beste allen,

    Ik mis nog wat bij de Surinaamse bami.
    Om het heel gemakkelijk te maken het volgende. Koop in een Surinaamse toko van het merk Faya Lobi de bami mix. Fruit in een wokpan een teentje knoflook, wat stukjes Laos (geen gember) en voeg daarbij de pasta van Faya lobi toe. Draai vervolgens jouw spaghetti er doorheen. Voeg wat pasta en zout toe op smaak.
    Als je bami klaar is, de soepgroenten (selderie) op strooien.
    Je kunt je kip inleggen met Ketjap en in de oven doen of apart stoven , maak een mix van Ketjap en Faya lobi pasta. De maggi blokjes hebben trouwens heel veel zout.

    Je heb vervolgens authentieke Javaanse Surinaamse Bami.

    • Dat en dit is 100% obze Surinaamse bamie met de snelheid van Fayalobi, want als we het zelf doen wordt get 200% lekkerder, en de groenten ja hoor die eet je er makkelijk bij, wacht dacht je van een petjil erbij met overheerlijke Surinaamse pindasaus. Neen niet die van Appie of conimex sranang wang Surinaamse pindasaus
      Smakelijk eten

  • Ik gebruik volkoren bami of spaghetti.
    Erg voedzaam en doe paksoy en taughe erbij.
    De groenten op allerlaatste moment erbij doen en een minuut roerbakken.
    Wat ook kan in Petjil apart bereiden.
    Stoom spitskool grofgesneden, kouseband en op het eind taughe.
    Dit met petjil pindasaus serveren.
    Een engel over je tong.
    Eet smakelijk.

  • Ik had t al eerder gemaakt, maar deze versie is ook superlekker! Ik heb het met vega kipstukjes gedaan en een paar preien in ringetjes meegebakken. Heerlijk, een blijver voor ons!

Laat een reactie achter