Diner Nog meer lekkere recepten

Tagliatelle met champignonsaus

Tagliatelle met champignonsaus

Wij zijn dol op deze tagliatelle. Romig, kruidig, zoutig: je smaakpapillen komen niks te kort. We hebben gekozen voor rauwe ham in dit recept, en dat was een hele goede keuze. Verrukkelijk! Wedden dat dit ook een favoriet van jou wordt?

Tot voor kort was er één ‘pakje’ dat we nog steeds moesten vervangen voor een homemade variant. En dat was de tagliatelle roomsaus van Honig. Jarenlang is dit één van onze favoriete pastasauzen geweest die dan ook zeer regelmatig op tafel stond.

De laatste tijd aten we het niet meer zo vaak. Als je vrijwel nooit meer uit een pakje eet dan kom je erachter dat er best veel zout in dit soort gerechten zit. Ook je maag gaat er anders op reageren. Dus werd het hoog tijd om onze eigen champignonsaus te gaan maken. We hadden er al wel een redelijk idee bij omdat we deze champignonsaus (voor bij vlees) al hadden gemaakt. Die dient prima als basis.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gr peterselie
  • 100 gr parma- of serranoham
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 130 gr tagliatelle
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 20 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • 100 ml melk
  • citroensap

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de ham in snippers van ongeveer 1 bij 1 cm en hak de peterselie fijn.
  • Borstel de champignons schoon, snijd grote exemplaren in zes stukken en de kleinere in vieren.
  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en houd warm.
  • Bak in een koekenpan met wat olie eerst de ui kort aan en voeg vervolgens de champignons toe. Zodra de champignons mooi gebakken zijn zet je het vuur laag en voeg je de knoflook toe. Laat dit kort meebakken en zet het vuur uit.
  • Los het halve bouillonblokje op in 150 ml heet water en houd de bouillon warm.
  • Smelt de boter in een steelpan. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit al roerend een paar minuten op laag vuur aan.
  • Voeg nu al roerend de melk en groentebouillon toe en laat de saus aan de kook komen.
  • Voeg de uien, champignons, hamsnippers en driekwart van de peterselie toe aan de saus en laat al roerend een paar minuten doorkoken. Maak de saus op smaak met peper en eventueel wat zout en citroensap.
  • Doe de tagliatelle op een bord en schep vervolgens de saus erover. Garneer met de overgebleven peterselie.

Tips en tricks

  • Ook erg lekker met penne en fusilli pasta. Kijk dus gerust welke variant je nog hebt liggen 🙂
  • Wil je het net wat spannender maken? Voeg dan samen met de melk en groentebouillon ook een scheutje whisky toe aan de saus.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 564
  • Eiwit: 32,6 gram
  • Koolhydraten: 61,1 gram
  • Vet: 19,8 gram
  • Vezels: 5,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • Goedemorgen. Lekker recept maar hoeveel calorieen bereken je hier voor. Of zit dit in een dagmenu gr dian.
    Ik heb 2 jaar geleden al meegedaan met jullie boekjes van Deen. En ik bleef toen een pond per maand aankomen. Nu na 10 kilo zwaarder toch jullie boekjes weer gepakt omdat ik me het meest herken in jullie methode. Gewoon oer nederlands eten. Lekker brood enz. Dus ik ga weer beginnen. en ben aan het googlen zodoende kwam ik dit recept tegen.
    Een vriendelijke groet Dian

Laat een reactie achter