Ontbijt

Tomaat gevuld met ei en broodsoldaatjes

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit recept eigenlijk twee hoofdrolspelers. ‘Tomaat gevuld met ei’ en ‘broodsoldaatjes’. Je kan ze dus ook prima los van elkaar eten. Toch vormen ze samen wel echt een lekker stel dat opgegeten wil worden.

Overigens zijn broodsoldaatjes eigenlijk gewoon langwerpige croutons. Door hun vorm zouden ze als soldaatjes in het gelid kunnen staan, vandaar de naam. Ze combineren niet alleen goed met een gevulde tomaat, ze staan ook erg goed bij een zachtgekookt ei of een warme (groente)soep. Onze tip: maak gelijk een extra portie.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 4 eieren
  • 40 gr crème fraîche
  • 4 gr basilicum
  • 4 grote trostomaten
  • 2 sneeën brood
  • 10 ml olijfolie
  • grof zeezout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd

Voor de broodsoldaatjes:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het brood in lange repen van ongeveer 1,5 à 2 centimeter breed.
  • Besmeer de repen met olijfolie en bestrooi ze met wat grof zout.
  • Zet ze voor 5 à 10 minuten in de oven zodat ze bruin en krokant bakken.

Voor de gevulde tomaten:

  • Snijd de bovenkant van de tomaten af. Hol de tomaten voorzichtig uit met een (thee)lepel en leg ze in een licht ingevette ovenschaal.
  • Doe de crème fraîche in de tomaten.
  • Leg een basilicumblaadje op de crème fraîche.
  • Klop de eieren los in een klein maat- of schenkkannetje met wat peper en zout. Verdeel het ei over de tomaten.
  • Leg een basilicumblaadje op het losgeklopte ei.
  • Bak het gerecht in 15 à 20 minuten gaar. Zodra al het eiwit gestold is, is het ei klaar.
  • Serveer de gevulde tomaten met de broodsoldaatjes.

Tips en tricks

  • Zet de gevulde tomaten in de oven als de broodsoldaatjes klaar zijn. Dan kunnen de broodsoldaatjes afkoelen en kan je direct ontbijten als de met ei gevulde tomaten klaar zijn.
  • Gebruik gerust oud brood voor de soldaatjes. Dit geeft zo’n goed resultaat als vers brood.
  • Je kunt de broodsoldaatjes verder op smaak maken door naast het zeezout ook gedroogde kruiden te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor Provençaalse kruiden om dit gerecht extra Frans te maken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 337
  • Eiwit: 16 gram
  • Koolhydraten: 20 gram
  • Vet: 21 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

8 reacties

Laat een reactie achter