Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Ontbijt

Tomaat met ei uit de oven en broodsoldaatjes

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit recept eigenlijk twee hoofdrolspelers. ‘Tomaat gevuld met ei’ en ‘broodsoldaatjes’. Je kan ze dus ook prima los van elkaar eten. Toch vormen ze samen wel echt een lekker stel dat opgegeten wil worden.

Overigens zijn broodsoldaatjes eigenlijk gewoon langwerpige croutons. Door hun vorm zouden ze als soldaatjes in het gelid kunnen staan, vandaar de naam. Ze combineren niet alleen goed met een gevulde tomaat, ze staan ook erg goed bij een zachtgekookt ei of een warme (groente)soep. Onze tip: maak gelijk een extra portie.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 2 sneeën brood
  • 10 ml olijfolie
  • grof zeezout
  • 4 grote trostomaten
  • 40 gr crème fraîche
  • 4 gr basilicum
  • 4 eieren

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het brood in lange repen van ongeveer 1,5 à 2 centimeter breed. Bestrijk de repen met olijfolie en bestrooi ze met wat grof zeezout. Leg de repen op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze in de oven en bak ze in 5 à 10 minuten bruin en krokant.
  • Snijd de bovenkant van de tomaten af. Hol de tomaten voorzichtig uit met een (thee)lepel. Leg ze in een licht ingevette ovenschaal.
  • Verdeel de crème fraîche over de bodem van de uitgeholde tomaten. Leg een basilicumblaadje op de crème fraîche.
  • Klop de eieren los met peper en zout. Doe dit bij voorkeur in een maatbeker of schenkkan.
  • Schenk het losgeklopte ei in de tomaten.
  • Leg een basilicumblaadje op het losgeklopte ei.
  • Zet voor 15 à 20 minuten in de oven. Zodra het eiwit gestold is, is het ei gaar.
  • Serveer de gevulde tomaten met de broodsoldaatjes.

Tips en tricks

  • Zet de gevulde tomaten in de oven als de broodsoldaatjes klaar zijn. Dan kunnen de broodsoldaatjes afkoelen en kan je direct ontbijten als de met ei gevulde tomaten klaar zijn.
  • Gebruik gerust oud brood voor de soldaatjes. Dit geeft net zo’n goed resultaat als vers brood.
  • Je kunt de broodsoldaatjes verder op smaak maken door naast het zeezout ook gedroogde kruiden te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor Provençaalse kruiden om dit gerecht extra Frans te maken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 337
  • Eiwit: 16 gram
  • Koolhydraten: 20 gram
  • Vet: 21 gram
  • Vezels: 3 gram

Eet smakelijk!

8 reacties

Laat een reactie achter