Diner Kerstrecepten

Tonijnsteak

De meeste vissoorten hebben wit vlees, maar het vlees van een tonijn is roze. Dat komt door het myoglobine in de spieren van een tonijn. Een tonijn heeft rode spieren. Om die reden hebben ze ook een groter uithoudingsvermogen. 

Ondanks dat ze wel 75 kilometer per uur kunnen zwemmen, ontkomen tonijnen niet aan de netten van de commerciële vissers. Een groot deel van de gevangen tonijnen gaat naar Japan. Daar worden ze rauw gegeten als sushi.

Wij gebruikten ook al vaak rauwe tonijn in onze recepten. Vandaag gaan we deze chique vis grillen. 

In dit recept gaan we vol overtuiging voor een klassieke smaakcombinatie van sesam en tonijn. Met de zoute sojasaus en zoete honing is dit gerecht een typische Aziatische mix van contrasterende smaken die het samen goed kunnen vinden.

Geniet ervan, want dit is geen alledaags gerecht. Waarom niet? Nou, dat heb je vast al bedacht: tonijn is geen goedkope vis. Maar ook vanwege het relatief hoge kwikgehalte -tonijn zit vrij hoog in de voedselketen- is het niet verstandig om hier dagelijkse kost van te maken.

Je kunt dit spijtig vinden, maar er is ook een voordeel. Dit lekkernij blijft heel speciaal. Een ‘genietgerecht’ bij uitstek en briljant voor de feestdagen.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr tonijnsteak
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 10 ml sojasaus
  • 5 gr honing
  • 5 gr sesamzaadjes
  • 10 gr bosui
  • 0,5 citroen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten marinade maken + 30 minuten marinade laten staan + 10 minuten bakken en garneren

  • Haal de tonijn 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast.
  • Hak de knoflook en de gember grof door.
  • Meng de sojasaus met de honing en voeg de stukken knoflook en gember toe. Maak de marinade op smaak met peper en een klein beetje zout. Laat minimaal een half uur staan.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge pan tot ze lichtbruin kleuren en de geuren vrij komen.
  • Snijd de bosui in ringen en de citroen in partjes.
  • Verwijder de stukken knoflook en gember uit de marinade. Smeer de tonijnsteaks rondom in met driekwart van de marinade.
  • Verhit een scheut olie in een pan en laat goed heet worden. 
  • Schroei de tonijnsteaks op hoog vuur aan beide kanten dicht. Bak vervolgens nog 1,5 à 2 minuten per kant op middelmatig vuur tot de gewenste garing is bereikt. De steaks hebben de aangegeven tijd nodig om van binnen ook goed warm te worden, dus zet het vuur niet te hoog!
  • Haal de steaks uit de pan en leg op een (voorverwarmd) bord. Smeer de bovenkanten van de steaks in met de rest van de marinade. Bestrooi vervolgens met de sesamzaadjes.
  • Garneer met bosui en een partje citroen.

Tips en tricks

  • Je kunt een teentje knoflook persen en door de marinade roeren. Je kunt ook wat sap uit de gember persen en die toevoegen aan de marinade. 
  • Als de tonijnsteaks in de pan ligt te bakken, kun je de bovenzijde gemakkelijk insmeren met de marinade.
  • Het is belangrijk dat je de steaks goed dichtschroeit op hoog vuur. Let wel op: er zit honing in de marinade. Daardoor kleurt je steak snel. Dat is erg lekker, maar moet niet doorslaan naar zwart uiteraard. 
  • Laat de steaks na het dichtschroeien het liefst op hun plek liggen als je ze nog 1,5 à 2 minuten op middelmatig vuur bakt, maar bekijk bij twijfel toch de onderkant even zodat je het vuur lager kunt zetten als het te hard gaat. 

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 180
  • Eiwit: 24,4 gram
  • Koolhydraten: 4,8 gram
  • Vet: 6,9 gram
  • Vezels: 10,9 gram

Eet smakelijk!

3 reacties

Laat een reactie achter