Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Traybake pancake met pruimen-appelmoes

Traybake Pancake Pruimen Appelmoes

Je zou kunnen zeggen dat deze traybake pancake een echt verwenontbijtje is. Alleen doet het woord ‘verwenontbijtje‘ afbreuk aan deze pancake. Je dag starten met dit ontbijt staat namelijk gelijk aan optimaal genieten. Zeker wanneer je de pruimen ook nog eens vers uit eigen tuin kunt plukken.

Je kan deze verwennerij gezellig samen opeten, als hij nog lekker lauwwarm is. Of laat hem afkoelen en geniet er de volgende dag van. Wij begrijpen het dus als je er zelf twee keer van wilt eten, maar je kan natuurlijk ook gewoon een dubbele portie maken 😉

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 1,5 appel (bijv. Jonagold, Elstar of Goudreinet)
  • 400 gr pruimen
  • 1 kaneelstokje
  • 110 gr bloem
  • 4 gr bakpoeder
  • 1 ei
  • 15 gr basterdsuiker
  • 85 ml melk
  • mespunt zout
  • 5 ml zonnebloemolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Schil de appels en snijd één ervan in stukjes en een halve in plakjes en zet de plakjes apart voor later.
  • Snijd de pruimen in stukjes en zet de stukjes van één pruim apart voor later.
  • Doe de appel en pruimen met een kaneelstokje in een pan en laat 20 minuten koken.
  • Haal het kaneelstokje uit de pan en pureer het fruit met een staafmixer tot een moes. Laat de pruimen-appelmoes iets afkoelen.
  • Vet een bakblik of ovenschaal in met een klein beetje zonnebloemolie.
  • Beleg de bodem van het bakblik of ovenschaal met de apart gezette plakjes appel en stukjes pruim.
  • Meng de bloem in een beslagkom met de suiker, de bakpoeder en het zout.
  • Maak een kuiltje in het midden. Doe daar het ei, de melk en de zonnebloemolie in.
  • Mix met een garde of mixer tot een glad beslag.
  • Stort het beslag in het bakblik.
  • Verdeel 50 gram pruimen-appelmoes in enkele klodders over het beslag.
  • Verspreid de pruimen-appelmoes door met een cocktailprikker vanuit het midden van de klodders lijnen te trekken.
  • Zet de traybake pancake voor 20 à 25 minuten in de oven.
  • Laat de pancake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm.
  • Snijd in stukken en serveer.

Tips en tricks

  • Er komt vocht uit het fruit tijdens het koken, waardoor je geen water hoeft toe te voegen. De pectine uit de pruimen en appel zorgen ervoor dat het mengsel indikt.
  • Je houdt wat pruimen-appelmoes over. Dit kan je lekker door de yoghurt of kwark doen of eten als tussendoortje of toetje.
  • Een klein vierkant blik van ongeveer 20×20 is het mooiste om deze traybake in te bakken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 342
  • Eiwit: 11 gram
  • Koolhydraten: 61 gram
  • Vet: 6 gram
  • Vezels: 4 gram

Eet smakelijk!

9 reacties

Laat een reactie achter

Download ons gratis weekmenu incl. 8 recepten! 🔥

X