Kerstrecepten Tussendoortjes & snacks

Trifle met rood fruit

Onze overzeese westerburen hebben naast geweldige ontbijttradities ook een ander aantrekkelijk gebruik: zalige toetjes maken.

Een ‘trifle’ is van oorsprong een Engels dessert. Het woord zelf betekent ‘kleinigheidje,’ maar als je bedenkt dat dit toetje uit meerdere laagjes lekkers bestaat vragen wij ons af of die naam wel zo passend is.

Als je je goed aan het recept houdt, heb je dadelijk per persoon zes laagjes lekkers in een glaasje. Zeg nu zelf, dat kun je toch geen kleinigheidje noemen?

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 40 gr gemengde noten
  • 40 gr havervlokken
  • 10 ml honing
  • 150 gr rood fruit
  • 15 gr suiker
  • 50 ml slagroom
  • 200 gr kwark
  • 20 gr pure chocola

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten oventijd / 15 minuten inkook tijd + 1 uur afkoelen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Hak de noten grof door en stort ze met de havervlokken op de bakplaat.
  • Besprenkel met de honing.
  • Zet voor 20 minuten in de oven. Schep halverwege even een keer om. Laat het volledig afkoelen en zet dan weg in een schaaltje of in een afgesloten pot.
  • Zet het fruit met 10 gram van de suiker in een steelpannetje. Laat 15 minuten zachtjes inkoken. Laat vervolgens volledig afkoelen in de koelkast. 
  • Klop met de rest van de suiker de slagroom stijf.
  • Meng de opgeklopte slagroom met de kwark. Doe dit met zo min mogelijk slagen.
  • Rasp of schaaf het stuk chocola.
  • Vul vlak voor het opdienen vier glazen met eerst een laagje granola, dan een laagje kwark en daarbovenop een laagje fruit. Herhaal alle drie de lagen nog een keer en strooi wat chocoladeschaafsel bovenop.

Tips en tricks

  • Gebruik hagelslag in plaats van een stuk chocola.
  • Garneer met een takje munt.
  • Varieer met het fruit dat je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld prima een appel en een peer gebruiken.
  • Je kunt desgewenst een beetje kant en klare granola gebruiken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 252
  • Eiwit: 17 gram
  • Koolhydraten: 44 gram
  • Vet: 28 gram
  • Vezels: 13 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Hallo,

    Graag zou ik willen weten of je de kwark met de slagroom alvast kan mengen en deze in de koelkast kan bewaren tot het opdienen. Of wordt het mengsel te waterig als het niet direct geserveerd wordt.

    Groetjes,
    Daniela

Laat een reactie achter