Recepten

Turkse pizza

Aan welk gerecht denk je het eerst als we je vragen naar een Turks gerecht? Waarschijnlijk denk je dan aan een overheerlijke Turkse pizza.

De Turkse pizza is in elk geval regelmatig in de gedachten van Mariska en haar gezin. Laten we maar gerust stellen dat het een favoriet is bij haar thuis. Omdat wij geen recept voor Turkse pizza HADDEN, kocht Mariska de Turkse pizza’s kant-en-klaar en speelde zelf wat met het beleg.

Onlangs vroeg zij ons een recept te maken voor Turkse pizza. Natuurlijk ook omdat daar dan meteen twee dagmenu’s bij gemaakt worden in ons online programma. Nou Mariska, vanaf nu kun je genieten van je Turkse pizza binnen een verantwoord dagmenu. Hopelijk maken we jou en je gezin er blij mee. Dat iedereen die meeleest ook kan smullen van dit recept is des te fijner!

Eerlijk gezegd genieten we zelf ook volop van dit recept. Heerlijk toch als je ‘fastfood’ kunt eten terwijl je weet dat je niet onverantwoord bezig bent. En bovendien zonder de hele avond dorst of een onrustige maag te hebben. Een dikke win-win-win!

Wij gebruiken in dit recept wraps, omdat deze minder calorieën bevatten dan pizza’s van zelfgemaakt deeg. En natuurlijk gaat het bereiden van de pizza’s een stuk sneller als je zelf geen deeg hoeft te kneden.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 0,5 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 10 gr peterselie
  • 1 teentje knoflook 1
  • 100 gr komkommer
  • 50 gr ijsbergsla
  • 150 gr rundergehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper
  • 4 wraps (40 gr per stuk)
  • 60 gr magere knoflooksaus

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten + 10 minuten oventijd

  • Snijd de rode ui, rode paprika en 1 tomaat in grove stukken. Hak de peterselie grof door.
  • Doe al deze ingrediënten samen met het knoflookteentje in een keukenmachine en maal fijn. Let op dat het geen puree wordt. Denk meer aan de structuur van een fijne tapenade.
  • Laat het mengsel 10 à 15 minuten uitlekken in een fijne zeef.
  • Snijd ondertussen de komkommer en tomaat in blokjes en de ijsbergsla in dunne repen.
  • Voeg de uitgelekte groenten toe aan het gehakt. Voeg vervolgens de paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, gedroogde tijm, het zout en de peper toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel het mengsel van gehakt en groente in 4 gelijke porties.
  • Leg op elke wrap een portie van het mengsel en verdeel dit over de wrap. Dit gaat het makkelijkst met je vingers.
  • Leg de wraps op een met bakpapier beklede bakplaat en zet voor 10 minuten in de oven, zodat het gehakt gaar is.
  • Haal de wraps uit de oven en beleg ze met de komkommer, tomaat, sla en knoflooksaus. Rol op en geniet!

Tips en tricks

  • Smeer het mengsel van gehakt en groente helemaal tot aan de randen van de wraps. De niet ingesmeerde delen worden van de wrap worden anders te krokant. Dat is niet handig met oprollen
  • Liefhebbers van pittig maken dit gerecht compleet met een flinke streep sriracha. Dat is die ‘pittige rode saus’ die de lokale Turk ook vaak lekker royaal over je kapsalon of Turkse pizza doet. Wij zijn er gek op!
  • Wij gaan er vanuit dat je ons eigen recept voor magere knoflooksaus aanhoudt. Neem je kant-en-klare knoflooksaus, houdt er dan rekening mee dat deze aanzienlijk meer calorieën bevat.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 484
  • Eiwit: 26,0 gram
  • Koolhydraten: 54,8 gram
  • Vet: 17,7 gram
  • Vezels: 3,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

25 reacties

Laat een reactie achter