Veelgestelde vragen

Veelgestelde bak vragen

Met regelmaat krijgen we de vraag welke maat cakeblik we gebruiken en welke oven(stand) we gebruiken voor onze bakrecepten. In dit artikel geven we antwoord op de veelgestelde bak vragen en delen we een aantal handige basistips voor als je gaat bakken.

Afmetingen bakvorm

In onze recepten zie je geen maat bakblik, cakevorm of ovenschaal staan. Je kunt namelijk in de meeste gevallen goed aan de slag met hetgeen je al in je keukenkastje hebt staan. Meestal zijn dat namelijk de standaard vormen die wij ook gebruiken. Maar wat zijn nu de afmetingen zodat je dit ook kunt checken?

 • Voor een recept waar je 14-15 plakken cake uit kunt halen heb je een cakeblik nodig van 25 centimeter.
 • Voor een springvorm is 22-24 centimeter de meest gebruikte maat.
 • Ovenschotels voor 4 personen kan je in een ovenschaal maken met een inhoud van 3 liter. Dit kan een ronde, langwerpige of vierkante vorm zijn.
 • De quichevorm die wij gebruiken heeft een doorsnede van 24 centimeter en heeft een losse bodem zodat je de quiche makkelijk uit de vorm kun halen.
 • Een vierkant bakblik van 20×20 centimeter is erg handig als je bijvoorbeeld een taart voor 6 personen maakt, zoals de worteltaart.

Ik heb niet de juiste maat, wat nu?

Wanneer jouw bakvorm veel groter of kleiner is, kan dit het resultaat beïnvloeden. Bij een grotere bakvorm zal de inhoud zich meer verspreiden en hierdoor sneller gaar zijn. Is je bakvorm kleiner, dan wordt de inhoud hoger en kan het langer duren voordat je baksel gaar is. Houd de voortgang dus goed in de gaten tijdens het bakken.

Bij sommige baksels kan je met een satéprikker controleren of het gaar is. Wanneer de satéprikker schoon uit je baksel komt dan is het gaar.

Oventemperatuur

De ongeschreven regel is dat wanneer er geen ovensoort bij een recept vermeld staat, ervan uit wordt gegaan dat je een conventionele oven gebruikt. Oftewel, een gewone oven met onder- en bovenwarmte. Omdat veel mensen een heteluchtoven gebruiken gaan wij hier in onze recepten ook vanuit, tenzij anders staat aangegeven.

Wil je toch gebruik maken van een oven met onder- en bovenwarmte, hou dan aan dat de temperatuur met 10 procent van de aangegeven temperatuur naar boven gezet moet worden. Een losse thermometer kan handig zijn om te gebruiken als je oventemperatuur afwijkt. Zo weet je zeker dat je baksel lukt. Zorg er ook voor dat je oven op temperatuur is voordat je je baksel erin zet.

Naast een oven bezitten veel mensen ook een Airfryer. Een Airfryer is vergelijkbaar met een heteluchtoven. Het nadeel van een Airfryer is dat deze veel kleiner is dan een oven. Wat kleine muffins of een klein afbakbroodje erin klaarmaken kan prima. Echter, grotere taarten of baksels raden we aan in de oven te bakken.

Tips

 • Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Tenzij het specifiek anders in het recept staat. Dit geldt ook voor wanneer je gekookte groenten toevoegt, zoals bijvoorbeeld de pompoen in onze kaneel-pompoencake. Deze moet goed uitlekken en afkoelen voordat je het verder verwerkt.
 • Volg met bakken altijd de instructies en wijk hier niet vanaf. Dit is echt van belang voor het slagen van je baksel.
 • Laat de deur van de oven dicht tijdens het bakken, ander is er de kans dat je baksel (bijvoorbeeld een cake) inzakt. Dit kan ook gebeuren als het in je keuken erg koud is. Het temperatuurverschil kan dan te groot zijn. Laat je baksel dan eerst even afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.
 • In al onze recepten gebruiken we ongezouten roomboter wanneer er ‘boter’ genoemd staat. Je kunt ook margarine gebruiken, de smaak zal alleen anders worden. Je kunt dit 1 op 1 vervangen. Eventueel kun je ook kiezen voor kokosolie. Omdat dit minder vocht bevat dan roomboter, kan je een klein beetje water toevoegen.
 • Patentbloem, meel en zelfrijzend bakmeel zijn echt verschillende producten. Gebruik dus het ingrediënt dat in de ingrediëntenlijst wordt genoemd.
  >> Wanneer gebruik je bloem, meel, zelfrijzend bakmeel, gist, bakpoeder en bakingsoda?
 • Koekjes kun je 3-5 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel. Cake en muffins kun je ook heel goed invriezen.
  >> Tussendoortjes om in te vriezen.

1 reactie

 • Jullie gebruiken dus een hetelucht oven! …..dan weet ik nu ook waarom zo ongeveer al mijn cakes in elkaar zakken na het bakken hahahahahahaha

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X