Diner

Vegetarische lasagne met bechamelsaus

Vegetarische lasagne met bechamelsaus

Volgens mij hebben we het al wel vaker geschreven: een vegetarisch gerecht is naar onze mening goed geslaagd als je het vlees niet mist. En dat is hier absoluut het geval. Deze lasagne heeft zoveel smaak dat er echt geen gehakt doorheen hoeft.

Dat komt natuurlijk ook door de bechamelsaus die eigenlijk meer een kaassaus is. Voor deze saus gebruikten we naast normale geraspte kaas ook geraspte mozzarella. En omdat we jullie niet van hot naar her willen sturen voor de boodschappen hebben we uiteraard even gecheckt of dit wel goed verkrijgbaar is. Het antwoord is ‘ja’ 🙂 Alle grote supermarkten (de niet-buurtsupers zeg maar) hebben geraspte mozzarella in het assortiment. En als je het echt niet kunt vinden dan kun je uiteraard ook gewone mozzarella of gewone geraspte kaas gebruiken.

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 5 tomaten (ca 500 gram)
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr Italiaanse groente
  • 20 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 75 gr geraspte mozzarella
  • 75 gr geraspte kaas
  • 120 gr lasagnebladen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal het kroontje uit de tomaten en snijd in de onderkant (de andere kant dus) een klein kruisje.
  • Laat de tomaten schrikken door ze eerst ongeveer 10 seconden in kokend water onder te dompelen en ze daarna direct in een bak met (ijs)koud water te leggen.
  • Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren. Pureer ze vervolgens samen met het halve bouillonblokje, de Italiaanse kruiden en wat peper tot een glad mengsel.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit even aan in een scheutje olie en voeg vervolgens de Italiaanse groente toe. Laat dit een paar minuten meebakken en voeg dan de gepureerde tomaten toe. Laat de saus een paar minuten pruttelen en zet het vuur uit.
  • Smelt de boter in een steelpan. Voeg vervolgens de bloem toe en laat dit al roerend een paar minuten pruttelen zodat de bloem gaar wordt. Voeg al roerend de melk toe en breng het mengsel zachtjes aan de kook. Voeg de helft van de mozzarella en de kaas toe en roer dit door de saus. Maak verder op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel 1/3 deel van de saus over de bodem van de ovenschaal. Ga verder met 1/3 van de lasagnebladen en herhaal dit nog twee maal. Giet daarna de bechamelsaus bovenop de laatste laag lasagnebladen en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
  • Zet de lasagne 30 tot 35 minuten in de oven. De topping is dan mooi bruin geworden en de lasagnebladen zijn gaar.

Tips en tricks

  • Een ovenschaal van ongeveer 20 bij 25 centimeter is ideaal als je dit gerecht voor vier personen maakt.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 395
  • Eiwit: 19,8 gram
  • Koolhydraten: 39,3 gram
  • Vet: 17,1 gram
  • Vezels: 4,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter