Diner Vegetarisch recept

Vegetarische lasagne met kaassaus

Vegetarische lasagne met bechamelsaus

Volgens mij hebben we het al wel vaker geschreven: een vegetarisch gerecht is naar onze mening goed geslaagd als je het vlees niet mist. En dat is hier absoluut het geval. Deze lasagne heeft zoveel smaak dat er echt geen gehakt doorheen hoeft.

Dat komt natuurlijk ook door de bechamelsaus die eigenlijk meer een kaassaus is. Voor deze saus gebruikten we naast normale geraspte kaas ook geraspte mozzarella. En omdat we jullie niet van hot naar her willen sturen voor de boodschappen hebben we uiteraard even gecheckt of dit wel goed verkrijgbaar is. Het antwoord is ‘ja’ 🙂 Alle grote supermarkten (de niet-buurtsupers zeg maar) hebben geraspte mozzarella in het assortiment. En als je het echt niet kunt vinden dan kun je uiteraard ook gewone mozzarella of gewone geraspte kaas gebruiken.

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 400 gr gepelde tomaten
  • 0,5 groentebouillonblokje
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr Italiaanse groente
  • 20 gr roomboter
  • 20 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 75 gr geraspte mozzarella
  • 75 gr geraspte kaas
  • 120 gr lasagnebladen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pureer de gepelde tomaten met het halve groentebouillonblokje, de Italiaanse kruiden en wat peper tot een glad mengsel.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan.
  • Fruit de ui met de knoflook aan.
  • Voeg de Italiaanse groente toe. Laat 3 à 5 minuten meebakken.
  • Voeg het tomatenmengsel toe. Breng aan de kook en laat enkele minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit.
  • Smelt de boter op middelmatig vuur in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en laat dit al roerend enkele minuten meebakken. Voeg de melk toe. Roer tot een glad mengsel en breng opnieuw zachtjes aan de kook.
  • Laat de helft van de geraspte mozzarella en de geraspte kaas smelten in de saus.
  • Roer de kaassaus goed door en maak verder op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel 1/3 deel van de tomatensaus met groenten over de bodem van de ovenschaal. Bedek met een laag lasagnebladen. Herhaal dit nog tweemaal.
  • Giet daarna de kaassaus bovenop de laatste laag lasagnebladen. Bestrooi met de rest van de geraspte mozzarella en de geraspte kaas.
  • Zet de lasagne voor 30 à 35 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Een ovenschaal van ongeveer 20 bij 25 centimeter is ideaal als je dit gerecht voor vier personen maakt.
  • Afhankelijk van het soort tomaten dat je gebruikt is het mogelijk dat de tomatensaus aan de zure kant is. Dit los je eenvoudig op door een (klein) theelepeltje suiker door de warme saus te roeren. Voor een lekkere zoete saus kun je het beste San Marzano (blik)tomaten gebruiken. Deze zijn in de meeste supermarkten te koop.
  • Het kan zijn dat je net iets meer dan 120 gram lasagnebladen nodig hebt. Belangrijk is dat je alle drie de lagen tomatensaus bedekt met een (enkele) laag lasagnebladen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 395
  • Eiwit: 20 gram
  • Koolhydraten: 39 gram
  • Vet: 17 gram
  • Vezels: 5 gram

Eet smakelijk!

6 reacties

  • Hallo, ik ben sinds deze begonnen met het eerste boek. En wat een heerlijke recepten! Maar dat is niet waarom ik een bericht schrijf. Vriendin van mij wil ook graag iets gaan doen, maar die is vegetarisch, kan dat met dit boek? Moet je dan alle vlees vervangen gewoon, maar klopt de kcal dan wel als je de schema’s wil volgen?
    Hoop op antwoord, groetjes

    • Ook vegetarisch is het mogelijk om de menu’s te volgen. Wel vergt het hier en daar wat meer creativiteit. En anders mag je vriendin ons altijd ven mailen, dan helpen we haar zodat ze de menu’s vegetarisch kan volgen.

  • Enige uit “een pakje” was het bouillonblokje. Verder een prima recept voor een overheerlijke lasagne! Daags erna was de restant lekker gemakkelijk en eigenlijk nog lekkerder.
    ik stuur zelden een reactie, maar dit moest ik toch even melden.

  • Hallo, ik wil vanavond dit recept gaan maken, lijkt me heerlijk. Maar er staat 120 gr. lasagnabladen, is dit niet een beetje weinig voor 4 personen?

Laat een reactie achter