Diner Vegetarisch recept

Makkelijke macaronischotel

Dit recept heet niet voor niets ‘makkelijke macaronischotel’. Want makkelijk is het. Na wat snijwerk kan alles zo de ovenschaal in en doet de oven de rest van het werk. Het enige wat jij nog moet doen is alles lekker opeten. 

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 150 gr champignons
  • 120 gr macaroni
  • 20 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • 10 gr peterselie
  • citroensap
  • 1 tomaat

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Boen de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui even aan.
  • Bak de paprika 2 minuten mee. Voeg de plakjes champignons toe en bak ook 2 minuten mee.
  • Maak de groenten op smaak met peper en zout.
  • Roer de (ongekookte) macaroni door de groenten in de pan en stort op de bodem van een ingevette ovenschaal.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en laat al roerend enkele minuten zachtjes meebakken.
  • Voeg de melk toe.
  • Roer tot een gladde massa en breng zachtjes aan de kook. Laat enkele minuten pruttelen.
  • Laat de helft van de kaas smelten in de saus.
  • Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de kaassaus.
  • Verdun de saus met 300 milliliter water of groentebouillon.
  • Maak de kaassaus op smaak met peper, zout en citroensap.
  • Giet de saus over de groenten en macaroni in de ovenschaal.
  • Snijd de tomaat in dunne plakken.
  • Beleg de groenten met de plakken tomaat en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Zet de schotel voor ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Garneer voor het opdienen met de rest van de peterselie.

Tips en tricks

  • Houd de macaroni tijdens de oventijd in de gaten. Voeg vocht toe als de macaroni droog komt te staan.
  • Houd een kortere oventijd aan als je hele fijne macaroni gebruikt of als je pasta graag ‘al dente’ eet.
  • Varieer gerust met de groente. Je kunt er ook voor kiezen om een zak voorgesneden groente te gebruiken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 517
  • Eiwit: 23 gram
  • Koolhydraten: 62 gram
  • Vet: 19 gram
  • Vezels: 9 gram

Eet smakelijk!

11 reacties

  • Hee Walter.
    De smaak is echt verrukkelijk.
    Alleen de saus is niet gebonden , eerder waterig.
    Klopt de hoeveelheid water ?
    Met vriendelijke groet, lisan

    • Ja dat was de hoeveelheid water die wij hebben gebruikt om de macaroni gaar te krijgen en een goed saus. Misschien de volgende keer iets langer in de oven?

  • Vandaag proberen snap alleen een ding niet de citroensap? staat wel in de bereiding maar niet bij de ingrediënten nu heb ik geen Citroën in huis daardoor nu zonder!maar hoor deze er normaal wel in of niet??

  • De hoeveelheid water lijkt echt te veel.
    De roux wordt goed dik en het water wat er daarna bij moet maakt dat de saus niet meer bind en waterig wordt. Ik heb alles langer in de oven gehouden, al bleef het erg waterig. Daardoor is de smaak ook ietswat flauw. Wellicht toch eerst de macaroni koken en daarna met kaassaus is de oven zetten! 🙂

  • Ik maak het gerecht al regelmatig en kook de macaroni van te voren in bouillon daarna giet je de macaroni af maar spoel je het niet af omdat er dan zetmeel op je macaroni blijft en zorgt voor verdikking van de saus. De saus is dan precies goed van dikte soms doe ik er nog een klein beetje maïzena(maïszetmeel) bij aangezien de groenten veel vocht bevatten en die vrij komt tijdens het bakken en daardoor verdunt hij iets tot de juiste dikte

    • Bij ons klopte deze hoeveelheid. Het kan ook liggen aan het merk pasta wat je gebruikt. Wellicht nog een keertje maken maar dan met wat minder vocht?

  • Kun je dit gerecht ook maken, invriezen en later weer opwarmen?

    Moet een teveel aan groenten opmaken en vriezer vullen ?

Laat een reactie achter