Diner

Venkelquiche met feta

Venkel is geen alledaagse groente. Wij koken er althans niet heel vaak mee. Dus mocht het zo zijn dat jullie wel allemaal massaal venkel eten, dan zijn we erg benieuwd naar jullie recepten!

Het blijft ook wel een beetje een apart ding, zo’n venkelknol. Want hoe maak je ‘m eigenlijk schoon? En wat kun je er wel en niet van eten? Dat zit als volgt:

  • Spoel de venkel goed af onder koud water.
  • Snijd het kontje eraf.
  • Snijd de groente stengels eraf. Het fijne groen dat aan de stengels zit kun je eventueel bewaren om mee te garneren.
  • Snijd de venkel in de lengte doormidden en verwijder de harde kern uit de twee helften.

That’s it! Klaar om te snijden, raspen, hakken, choppen, wat je maar wilt 🙂

Dit heb je nodig (één taart, zes punten)

  • 4 plakken deeg voor hartige taart
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr venkel
  • 150 gr cherrytomaten
  • gedroogde oregano
  • gedroogde rozemarijn
  • 2 eieren
  • 80 gr feta

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 30 min oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de plakken deeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Was de venkel en snijd in dunne kwartringen.
  • Snijd de cherrytomaten doormidden.
  • Bestrooi een deel van je aanrecht met bloem of leg een stuk bakpapier klaar. Maak van de plakken deeg een bal en rol er met een deegroller een ronde plak van.
  • Vet een taart- of quichevorm licht in en bekleed de vorm met het taartdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Bak het taartdeeg 10 minuten voor. Zet de oven terug naar 180 graden.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de venkel nu toe en bak even op hoog vuur mee. Maak op smaak met de oregano, rozemarijn en zout.
  • Doe het groentemengsel in de taartvorm en verdeel over de bodem.
  • Klop in een ruime kom de eieren los met peper en eventueel zout. Giet het eimengsel over de taart.
  • Verdeel de feta en cherrytomaten met de open kant naar boven over de quiche.
  • Zet voor 15 à 20 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Als je het leuk vindt kan je de quiche garneren met venkelkruid. Dit zijn de groene sprietjes die aan de stelen van een venkelknol zitten. Ze zijn zacht en hebben een frisse anijssmaak.

Voedingswaarde (per punt)

  • Kcal: 187
  • Eiwit: 8 gram
  • Koolhydraten: 22 gram
  • Vet: 8 gram
  • Vezels: 7 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

Laat een reactie achter