Blog

Verantwoord barbecueën

Het weer staat er in ieder geval naar: lekker barbecueën! Hoe kun je dit enigszins verantwoord doen met al die lekkernijen? Wij geven je wat tips.

Hoeveelheid

Het is natuurlijk heel verleidelijk om van alles in grote hoeveelheden op die barbecue te gooien. Vooral de mannen onder ons vinden het heerlijk om al die stukken vlees met zorg in de gaten te houden. Probeer het eens met wat minder tegelijk, zodat je in etappes wat kleinere hoeveelheden eet. En geen paniek, die barbecue die blijft wel warm genoeg voor alle rondes.

Varieer met groente

Niet alleen vlees, maar ook groente krijgt een heerlijke grillsmaak van de barbecue. Laat je deze kans dan ook niet ontglippen om lekker te variëren met groentespiezen.

Het lekkerst op de barbecue? Alle kleuren paprika, champignons, courgette, ui en cherrytomaat (pas op! Met warme tomaten kun je je mond flink verbranden). Ook groene asperges doen het goed op de barbecue, maar omdat ze snel zwart worden moet je ze goed in de gaten houden.

Natuurlijk kun je op het gebied van groente ook nog variëren met diverse lekkere salades.

Vlees

Vlees hoort er natuurlijk bij. Kies bijvoorbeeld voor onbewerkte varianten of gevogelte, maar het beste is om vetter vlees te vermijden zoals spareribs en speklappen. Doe daarnaast niet te veel vlees aan één spies, maar vul deze aan met groente. Ziet er ook nog eens leuk uit!

Oosterse Spiesjes
Wij hebben twee heerlijke varianten Oosterse spiesjes, welke het altijd goed doen op de barbecue: kippendij & varkenshaas.

Pakketjes

Alleen grote stukken vlees? Ook vispakketjes doen het goed boven de hete kolen. Kies bijvoorbeeld een stuk zalm of kabeljauw. Verpak de vis in aluminiumfolie, voeg groente toe en bijpassende kruiden, wat knoflook en citroen en voilà! Smullen maar.

Bekijk ons vispakketje van kabeljauw met prei en tomaat ook eens!
Aardappels kun je ook prima poffen op de barbecue. Bekijk het recept hier. Het enige wat je hierbij zelf moet toevoegen is wat aluminiumfolie en geduld.

Stokbrood

Ben jij er toevallig ook zo één die om de haverklap een stukje stokbrood neemt met saus of kruidenboter?… Je voelt hem al aankomen. Probeer je te houden aan drie stukjes, en niet het complete potje saté- of knoflooksaus erbij leeg te dippen 😉

Drankjes

Zo’n koud wijntje of biertje smaakt wel extra lekker bij buiten eten. Probeer hierin niet te overdrijven :). Zet bijvoorbeeld ook een kan water met limoen op tafel.

Sausjes

Heerlijk, zo’n stukje vlees, kip of stokbrood door die saus heen jagen! Dat kan natuurlijk, en geniet daar vooral van. Probeer alleen de hoeveelheid binnen de perken te houden, of kies bijvoorbeeld voor een saus op basis van yoghurt zoals onze knoflooksaus.
Zelf satésaus maken? Dan hebben we hier het recept voor je.

Probeer je vlees en gevogelte van tevoren lekker te marineren! Dan heb je vaak bijna geen saus meer ‘nodig’.

Geniet!

Last but not least: Geniet! Echt afvallen zit er niet in met zo’n barbecue, maar niet (veel) aankomen is prima te doen. Eet liever lekker en wat minder, dan dat je tegen je zin ietwat droge super magere hamburgers zit weg te werken.

Laat een reactie achter