Met regelmaat komen ze terug in diverse recepten: aromatische sausjes! We vertellen je over de smaakmakers sojasaus, ketjap zoet en zout, vissaus en oestersaus. Regelmatig komt bij ons de vraag voorbij wat de verschillen zijn en of je het één niet gewoon voor het ander kunt vervangen. We leggen het uit.
Dat sojasaus weleens verward wordt met ketjap is eigenlijk helemaal niet zo gek. Beide zijn gemaakt op basis van – verrassend – soja!
Sojasaus
Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, geroosterde tarwe, zout, water en gist. Er zijn diverse varianten sojasaus, waarvan de Chinese en Japanse het meest bekend zijn. Dan is er nog weer verschil tussen sojasaus donker en licht (hoe lichter hoe zouter) van kleur, maar voor het gemak houden wij het even bij de meest bekende donkere sojasaus zoals de van Kikkoman of een huismerk.
Sojasaus is geschikt als smaakmaker in diverse gerechten, maar voornamelijk om in te dippen, denk bijvoorbeeld aan sushi.
Gluten intolerant? Dan kun je kiezen voor Tamari sojasaus. Dit is gemaakt met weinig tot geen tarwe. Check altijd de verpakking even als je zeker wil weten dat hier geen tarwe in zit.
Ketjap
Waar waren we zonder ketjap? Op onze website springen dan ook 40+ recepten naar voren wanneer je op ketjap zoekt in de zoekfunctie. Wij zijn dan ook groot fan van deze smaakmaker. Lekker door diverse sauzen of om mee te marineren.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen ‘ketjap’ in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Het verschil tussen ketjap en sojasaus
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen. Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen. Tijdens het koken dus.
Wisselen
Het is goed om te weten dat je het één niet zomaar voor het ander kunt vervangen. Als er ketjap manis wordt omschreven in het recept, kun je die het beste ook gebruiken en niet vervangen door sojasaus. Echter kun je best stiekem sojasaus gebruiken voor ketjap asin (de zoute variant) en andersom, maar houd er wel rekening mee dat de sojasaus een stuk zouter is dan de ketjap asin. Goed proeven en niet te veel in één keer toevoegen dus 🙂
Vissaus
Vissaus is een aromatische saus dat wordt gemaakt van gefermenteerde vis. Het wordt het meest gebruikt in Thailand en Vietnam. Dat klinkt niet echt smakelijk he, gefermenteerde vis. Toch is het een super smaakvol element dat echt het verschil kan maken in je gerecht. Vissaus is vrij zout en heel sterk van smaak. Je gebruikt het voornamelijk in visgerechten, curry’s (niet per se alleen viscurry’s), soepen en rijst- en noedelgerechten.
Oestersaus
Oestersaus is van oorsprong Kantonees. Het is wat dikker van structuur en bruiner van kleur ten opzichte van vissaus. Deze saus wordt gemaakt op basis van gefermenteerde soja (hé daar is ‘ie weer), oestersap en verdikkingsmiddel zoals bloem. De smaak is minder intens dan die van de vissaus, ofwel: minder ‘vissig’. Dat maakt deze saus geschikt voor de wat mildere gerechten. Bijvoorbeeld: kip- tofu- en groentegerechten.
Wisselen
Wissel oester- en vissaus liever niet met elkaar om, de smaken lopen behoorlijk uiteen. Toch doen? Houd er dan rekening mee dat vissaus veel sterker en zouter is.
Van de bovengenoemde sauzen zijn veel verschillende varianten van diverse merken beschikbaar. De persoonlijke smaken en voorkeuren zijn voor iedereen natuurlijk anders. Het is leuk om met bovenstaande sauzen te experimenteren. De sauzen blijven ook geopend nog lekker lang houdbaar. Er zijn trouwens wel écht veel soorten sojasaus, als je er eenmaal een hebt gevonden die je lekker vindt, zouden we het daar lekker bij houden 🙂
wij gebruiken geen vissaus meer, dat stinkt uren in de keuken -_- wij zijn toch al niet zo dol op thais eten, dus voor ons geen probleem
Smelt wat ansjovis door je eten, dat werkt goed en is een handige tussenoplossing als je zelden vissaus gebruikt.