Recepten

Verse pesto met basilicum

Verse pesto met basilicum

Zelf pesto maken is leuk en makkelijk. En de smaak van verse pesto is niet te vergelijken met die van pesto uit een potje. Hij is veel puurder en smaakvoller. En het is ook leuk om ‘m zelf te maken!

Je kunt pesto op allerlei verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld voor een pasta pesto, op een toastje, op de carpaccio, door een salade of op brood. Reden genoeg dus om eens een lekker potje pesto te maken. En dat doe je als volgt:

Dit heb je nodig

  • 20 gr verse basilicum
  • 20 gr pijnboompitten
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 30 ml olijfolie extra vierge
  • 1 teentje knoflook (niet al te groot)
  • zout en peper

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten

Het bij elkaar pakken van de ingrediënten is in dit geval haast meer werk dan het maken van het recept. Maar zoals altijd vertel ik je ook dit keer weer precies wat de bedoeling is:

  • Rooster de pijnboompitten op een medium vuurtje tot ze rondom mooi bruin kleuren
  • Snijd de Parmezaanse kaas in een paar grove stukken
  • Snijd de knoflook in stukjes
  • Doe de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook in de keukenmachine en schenk de olijfolie eroverheen
  • Zet je keukenmachine aan en kijk vol interesse hoe die paar simpele ingrediënten zichzelf laten mengen tot een heerlijke pesto
  • Voeg eventueel wat zout en zwarte peper naar smaak toe. Ik heb dit zelf overigens niet gedaan omdat ik de pesto al heerlijk vond smaken

Pesto ingredienten in keukenmachine

Tips & tricks

  • Je kunt zelf variëren met de verhoudingen. Ik vind deze verhouding erg lekker omdat je alle ingrediënten dan goed proeft. Met name de Parmezaanse kaas kan erg overheersen, dus voeg dit in kleine beetjes toe als je wat extra wilt gebruiken.
  • Als de pesto te droog of een beetje ‘brokkelig’ is dan zit er te weinig olijfolie in. Voeg een beetje extra toe en zet de keukenmachine weer aan. Je zult zien dat de pesto dan fijner gemalen en smeuïger wordt.
  • Bewaar de pesto in een (weck)potje met een klein laagje olie erop. Je kunt ‘m op die manier 2 maanden bewaren. Ik weet alleen wel zeker dat ie dat niet gaat halen.

Voedingswaarde (per 100 gr)

  • Kcal: 507
  • Eiwit: 15,1 gram
  • Koolhydraten: 5,2 gram
  • Vet: 47,0 gram
  • Vezels: 1,1 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • als je het echt goed wilt maken; voeg wat pecorino toe (Italiaanse schapenkaas). Net als de parmezaanse overheerst dit snel! Ook vind ik het lekkerder om er meer basilicum in te gooien.
    Zelf doe ik:
    2 tenen verse knoflook
    zeezout
    50 gram basilicumblaadjes
    15 gram pijnboompitten (licht geroosterd)
    30 gram pecorino, geraspt
    100 ml extra vergine olijfolie
    ± 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt (laat ik soms achterwege als ik van een restje pecorino afwil).

    Het is ook leuk om dus een beetje te vogelen met de verhoudingen om te ervaren wat het beste past bij je persoonlijke smaak. Uit een potje kan ook wel… maar inderdaad, de verse varianten zijn zo veel lekkerder!

  • Zeker lekkerder dan uit een potje!
    Ikzelf rasp er graag wat citroenschil door of gebruik half olijf en half citroenolie. De citroen haalt net het zoete van de basilicum naar boven en maakt de pesto frisser.

Laat een reactie achter