Kerstrecepten Recepten

Viscocktail met gerookte zalm, garnalen en rivierkreeft

Viscocktail met gerookte zalm, Hollandse garnalen en rivierkreeft

Zo! Dit is me toch lekker!

Zie je die twee viscocktails op de foto? Die had ik met gemak allebei op gekund 🙂

Toch ben ik nog wel zo nobel geweest om één van de twee cocktails (later op de dag) mee te nemen naar mijn ouders en broertje Mark, zodat zij ‘m ook konden testen.

Pa en Mark waren helemaal happy, moeders iets minder. Die werd wel helemaal blij toen ik het woord viscocktail zei maar liep enigszins teleurgesteld (in mij?) de keuken uit toen ze de garnalen en rivierkreeftjes zag.

Sorry mam! Misschien maak ik ze straks met kerst wel met gerookte zalm en paling 🙂

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 150 gr gerookte zalm(snippers)
  • 75 gr Hollandse garnalen
  • 50 gr rivierkreeftjes
  • een kwart komkommer
  • 25 gr ijsbergsla
  • 25 gr rucola
  • 50 ml fritessaus
  • 20 ml ketchup
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 citroen (of citroensap)
  • 1 tl whiskey of cognac (optioneel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  • Maak eerst de cocktailsaus door de fritessaus, ketchup, paprikapoeder en eventueel de whiskey met elkaar te mengen. Maak de saus frisser met citroensap (hoeveelheid naar smaak).
  • Als je gerookte zalm in plakken hebt gekocht, snij het dan in snippers / blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm.
  • Bestrooi de zalm met een klein beetje (versgemalen) peper.
  • Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Snij de komkommer eerst in repen en vervolgens in blokjes. Ook hier hou je weer ongeveer 0,5 x 0,5 cm aan.
  • Neem een mooi glas en bouw de cocktail als volgt op.
    • IJsbergsla
    • Komkommer
    • Gerookte zalm
    • Theelepel cocktailsaus
    • Rucola (maak een soort nestje)
    • Hollandse garnalen
    • Theelepel cocktailsaus
    • Rivierkreeftjes
  • Als je voor de cocktailsaus een verse citroen hebt gekocht kun je deze nu mooi gebruiken om een partje citroen op de rand van het glas te doen.

Tips en tricks

  • Hou je (net als mijn moeder) niet van garnalen en/of rivierkreeft? Maak de cocktail dan met gerookte zalm en gerookte paling of forel.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 123
  • Eiwit: 13,0 gram
  • Koolhydraten: 4,0 gram
  • Vet: 5,6 gram
  • Vezels: 0,5 gram
  • Alcohol: 0,4 gram

Eet smakelijk!

 

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

3 reacties

  • Ziet er heel erg lekker uit alleen vind ik het een beetje jammer dat je de saus met fritessaus maakt en niet met een lekkere mayonaise. De cocktailsaus zal dan veel voller van smaak zijn. Maar zoals bij alles, smaken verschillen!

    • Mayonaise bevat veel meer calorieën dan fritessaus, vandaar dat we rekenen met fritessaus. Zo kan iedereen genieten 🙂

Laat een reactie achter