Kerstrecepten Recepten

Visterrine van forel en wilde zalmeitjes

Visterrine van forel en wilde zalmeitjes

Dit is nou echt een recept voor als je een keer iets ander wilt! Want zeg nou zelf, dit maak je niet eventjes op een gemiddelde maandagavond.

Je moet er wel even wat tijd en moeite in steken maar dan heb je ook echt iets moois om te presenteren aan je gasten. Je kunt deze terrine serveren als voorgerecht of eventueel in een wat kleinere porties als tussengerecht of extra gang.

Wij hebben in dit recept gekozen voor gerookte forel maar we zien dit ook prima voor ons met gerookte makreel. Gerookte zalm kan ook prima, denken wij, maar dat zouden we zelf niet pureren. Gewoon even grof snijden, of gebruik maken van zalmsnippers.

Dit heb je nodig (12 plakjes)

  • 125 gr gehakte spinazie (diepvries)
  • 2 komkommers (500 gram)
  • 6 blaadjes gelatine
  • 150 gr crème fraîche
  • fijngehakte (verse) bieslook
  • citroensap
  • 300 gr gerookte forelfilet
  • 25 gr wilde zalmeitjes
  • 30 gr pittige kiemgroente

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten + 5 uur koelkasttijd

  • Haal de spinazie uit de vriezer om te ontdooien.
  • Was de komkommers en snijd ze doormidden. Verwijder het vruchtvlees en bestrooi ze met wat zout zodat het vocht eruit komt.
  • Rasp de komkommer en vang het pulp op in een zeef. Druk het vocht er met de bolle kant van een lepel voorzichtig uit.
  • Verwarm de komkommerrasp in een steelpannetje en smelt de blaadjes gelatine erdoor. Roer goed door en laat een beetje afkoelen.
  • Bekleed een cakeblik van 25 cm met vershoudfolie. Zorg dat het folie aan beide lange kanten over de rand hangt.
  • Meng de spinazie, crème fraîche en de fijngehakte bieslook door de komkommer. Maak het op smaak met citroensap en peper en zout.
  • Stort de helft van het mengsel in het beklede bakblik en zet minstens 10 minuten in de koelkast.
  • Snijd ondertussen de forel in kleine stukjes. Pureer de helft van de forel kort met de staafmixer of gebruik een vork.
  • Leg de forel op de eerste steviger geworden groene laag.
  • Dek de vis af met de andere helft van het komkommermengsel en laat minstens 5 uur opstijven.
  • Garneer de visterrine met de zalmeitjes en pittige kiemgroenten.

Tips en tricks

  • Kies zelf de structuur van de forel. Je kunt de forel helemaal pureren, de helft pureren en de helft in stukken gebruiken, of je gebruikt de forel in een in stukjes gesneden/geplukte structuur.
  • Het beste laat je de visterrine een nachtje in de koelkast staan.
  • De zalmeitjes zijn zout van smaak. Houd daar rekening mee bij het op smaak maken van het komkommermengsel en de forel.

Voedingswaarde (per plak)

  • Kcal: 84
  • Eiwit: 7,2 gram
  • Koolhydraten: 1,3 gram
  • Vet: 5,6 gram
  • Vezels: 0,6 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter