Ontzettend hete hapjes uit de frituur die het goed doen bij de borrel: vlammetjes.
Is het jou wel eens opgevallen dat vlammetjes niet standaard in een gemengd bittergarnituurtje zitten? Maar dat je ze vaak per portie van 6 stuks moet bestellen? Dat komt omdat veel mensen ze toch echt te heet vinden.
Balen dus als jij er wel gek op bent, want 6 vlammetjes in één keer opeten is weer net iets te veel van het goede. Hoe handig zou het zijn als je vlammetjes ook gewoon zelf kunt maken? Dan bepaal je niet alleen de grootte van de portie, maar ook hoe heet je ze maakt. Zodat er nog meer mensen met je mee zullen eten.
Dit heb je nodig (negen stuks)
- 3 loempiavellen
- 100 gr rundergehakt
- 1 rode peper
- 15 gr sambal oelek
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 5 ml ketjap manis
- zonnebloemolie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + 14 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de loempiavellen ontdooien onder een vochtige theedoek.
- Snipper het sjalotje en hak de knoflook en peper fijn.
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit het sjalotje, de knoflook en peper even aan.
- Voeg het gehakt toe en bak het op middelmatig vuur rul.
- Maak op smaak met de sambal en ketjap en bak nog even goed door.
- Snijd de loempiavellen in 3 repen. Je hebt nu 9 repen loempiadeeg.
- Leg één negende deel van de vulling in een schuine lijn van rechtsonder naar de linker zijkant.
- Pak het hoekje linksonder (daar ligt geen vulling) en sla het strak om, zodat een driehoekje ontstaat.
- Sla het hele driehoekje nog een keer om. De vorm blijft een driehoekje.
- Sla het stukje deeg dat nu nog overblijft verder om het driehoekige hapje en plak het vast. Gebruik indien nodig wat extra zonnebloemolie.
- Herhaal dit met de andere stroken loempiadeeg.
- Leg de vlammetjes op een met bakpapier beklede bakplaat, smeer ze heel licht in met zonnebloemolie en bak ze in 12 tot 14 minuten goudbruin.
Tips en tricks
- Er zit veel verschil in de pittigheid van een peper. Is een rode peper jou niet pittig genoeg, kies dan bijvoorbeeld voor een hele hete zoals Madame Jeanette.
- Kan het jou niet pittig genoeg? Maak de vulling dan verder op smaak met chilipoeder of sriracha.
- Je kan de vlammetjes ook maken met filodeeg. Het grote voordeel van loempiadeeg is dat het flexibeler is dan filodeeg en daardoor makkelijker mee te werken. Ook kan je de loempiavellen licht ontdooien en weer terug invriezen, nadat je de vellen die je gaat gebruiken van de stapel hebt afgenomen.
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal: 51
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 3 gram
- Vet: 3 gram
- Vezels: 1 gram
Loempia vellen hoe groot zijn die. En dat het zelfde als filodeeg.??
Er staat dat je ook filo deeg kunt gebruiken. En ja, het is bíjna hetzelfde… Behalve dat er bij filodeeg zit ook olie in. En het is dunner. Ooit Borak (in de winkel) gezien? 🙂
Dus het kan wel, gewoon 2 laagjes gebruiken. Of dunne loempia’s maken. Het is in elk geval net zo lekker hoor 😉
20 x20 cm ongeveer, er zitten er 40 in een pak. Pak openknippen, alle plakken op een bord met vochtige theedoek erover, na min of 10 kun je er 3 afpellen en de rest terug doen in het pak en die in een zipperzak, in de vriezer. Handig 😉 Op een tegel of een plaatje steen oid werkt het reuzefijn.
Heel leuk om te maken!
Ik heb ze 12 min gebakken op een bakplaatje op het rooster in de oven (boven en onderwarmte 200) en vanavond bak ik ze warm af , samen met de al gebraden gehaktballetjes en pindasaus in de hetelucht op 175, een minuut of 4. Fijne jaarwisseling!
Bij toko heb ook kleine vellen misschien ook handig voor de vlammentjes te maken
kan ik de vlammetjes invriezen? Voordat ik ze in de oven doe?
Ja dat kan wel.
Kunnen ze ook in de airfryer? Hoe lang? Welke temperatuur?
Dat kan, we hebben het niet zelf geprobeerd, dus je zal ze wel in de gaten moeten houden. Ook op 200 graden en dan ongeveer 12-14 minuten.
Zijn dit recepten om af te vallen ?