Veelgestelde vragen

Wanneer gebruik je bloem, meel, zelfrijzend bakmeel, gist, bakpoeder en bakingsoda?

Heb jij je weleens afgevraagd wat nu het verschil is tussen tarwemeel, tarwebloem en patentbloem? Vast wel. Vooral als je watertandend met een recept voor je neus ontdekt dat je wèl zelfrijzend bakmeel hebt, maar gèèn bloem. Als je wilt bakken dan wil je het NU! Dat snappen wij als geen ander. Daarom helpen we je graag met onderstaande informatie. Dat ‘nu’ wordt dan ‘over 5 minuten,’ maar het resultaat zou er zomaar eens flink van op kunnen knappen. Zet ‘m op… over 5 minuten.

Tarwemeel

Tarwemeel wordt verkregen door het malen van tarwekorrels. Het is wat grover van structuur. Dat komt omdat de gemalen tarwekorrels niet worden gezeefd. De kiem en zemel blijven dus behouden. Hierdoor is tarwemeel het meest voedzaam. Tarwemeel wordt gebruikt om bruin (volkoren) brood van te bakken.

Tarwebloem en patentbloem

Tarwebloem ontstaat door de tarwemeel te zeven. Kiem en zemel worden dan verwijderd. Tarwebloem vind je met name in recepten voor koekjes en cakes.

Patentbloem wordt verkregen door de tarwebloem opnieuw en nog fijner te zeven. Dat kan enkel in een fabriek. Hierbij blijft het fijnste bloem over. Dat noemen we patentbloem. Patentbloem bevat meer gluten, hierdoor is patentbloem het meest geschikt om (wit) brood van te bakken. Je brood wordt dan lekker luchtig.

Tarwebloem kun je in principe altijd vervangen door patentbloem. Andersom ligt dat wat ingewikkelder. Vooral als je (wit) brood gaat bakken. Ga dan altijd voor patentbloem.

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is eigenlijks niks meer en niks minder dan patentbloem met bakpoeder en soms een snuf zout. Heb je zelfrijzend bakmeel nodig, maar heb je het niet in huis? Bloem en bakpoeder helpen je uit de brand. Gebruik op 100 gram bloem 3 gram bakpoeder voor het beste resultaat.

Bakpoeder en bakingsoda 

Zowel bakpoeder als bakingsoda zorgen voor luchtigheid in je deeg. Toch werken ze allebei op een andere manier. Bakingsoda heeft een zuur nodig om zijn werk te kunnen doen. Door een zuur toe te voegen krijg je een luchtig beslag. Vandaar dat je in dit recept van de citroenpancakes met gember wat citroensap gebruikt.

Bakpoeder is een samengesteld product van een zuur en carbonaat met vulmiddel. Eigenlijk een kant en klaar product dus. Omdat er al een zuur in bakpoeder zit hoef je dit niet meer apart toe te voegen. Door het vocht in je beslag of deeg, doet het bakpoeder zijn werk en gaat het deeg rijzen.

Kun je bakpoeder door baking soda vervangen en vice versa? Ja dat kan. Let er dan wel op dat je de volgende verhoudingen gebruikt: 1 theelepel baking soda staat gelijk aan 3 theelepels bakpoeder. En wanneer je bakpoeder gebruikt in plaats van bakingsoda hoef je geen zuur ingrediënt apart meer toe toevoegen. Dit zit al verwerkt in de bakpoeder. Andersom zal je dan wel wat zuur moeten gebruiken, bijvoorbeeld wat citroensap of azijn. Alleen dan zal de bakingsoda zijn werk doen en het rijzen in gang zetten.

Gist

In onze recepten gebruiken we altijd droge gist. Ook wel instant gist genoemd. Je koopt dit in zakjes in de supermarkt. Verse gist heeft een andere bereiding nodig en het is minder lang houdbaar dan droge gist. 

Het voordeel van droge gist is dat het meteen werkt. Je voegt 1 zakje van 7 gram toe op 500 gram bloem. Voor bijvoorbeeld een brood gebruik je daarnaast 300 milliliter water. Door het vervolgens tot een deeg te kneden gaat het gist werken en zal het deeg gaan rijzen. 

Gist gebruik je altijd voor brood. Baking soda of bakpoeder voor je andere baksels.

Glutenvrij bakken

Gelukkig zijn er ook heel veel alternatieven om heerlijke glutenvrije cakes en koekjes te bakken. In de meeste supermarkten is een ‘vrij van gluten’ meel te verkrijgen. Dit lijkt qua smaak en structuur het meest op gewoon meel. Maar ook havermeel, kokosmeel en amandelmeel zijn goede vervangers wanneer je een brood, cake of koekjes wil gaan bakken. Check altijd de verpakking voor de hoeveelheden die je dan in je recept moet gebruiken. Je kunt (tarwe)bloem en zelfrijzend bakmeel namelijk niet 1 op 1 vervangen door deze varianten. De hoeveelheden ten opzichte van gewone (tarwe)bloem en zelfrijzend bakmeel verschillen per meelsoort. Let ook op het volgende: wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een amandelmeel of kokosmeel geeft dit een andere smaak dan wanneer je kiest voor een neutrale meelsoort zoals rijstmeel of havermeel.

Veel bakplezier gewenst!

Over de schrijver

Nineke

Gezond eten van jong tot oud! Het is absoluut mijn passie om gerechten te bedenken waar het hele gezin van mee kan eten zodat ook kinderen gezond eten als normaal en vooral lekker zien. En het maakt mijn dag goed als ik zie hoe lekker jullie eten van onze recepten! Daarnaast mag ik graag experimenteren met lekkere vegetarische recepten, maar eet wel graag een stukje vlees op z'n tijd.
Naast het genieten van gezond en lekker eten zijn zwemmen en bootcampen favoriete bezigheden, gelukkig kan ik deze twee met elkaar combineren. Je kunt me dus met regelmaat vinden in het zwembad.

9 reacties

  • Waarom worden er nooit in jullie recepten amandelmeel, speltmeel of boekweitmeel gebruikt? Dat is toch gezonder dan gewone meel?

    Ik gebruik jullie boeken trouwens! ??

    • Je mag altijd variëren met een ander meelsoort. Wij gebruiken dit niet omdat we ervoor kiezen om iets te nemen wat in meerdere recepten terugkomt zodat je ook weer kunt opmaken en niet allerlei verschillende soorten in huis hoeft te halen.

  • Hoe weet je bij het diner als je voor twee mensen tegelijk kookt dat je allebei niet te veel binnenkrijgt. Bijvoorbeeld 30 gram champignons per persoon verwerkt in een gerecht. Hoe krijg je dat gesplitst?
    En iedere ochtend een andere ontbijt combinatie. Hoe doen jullie dat met de voorraad?

    • Hoi Esther, Dat ligt eraan welke menu’s jullie beiden eten. Dit kun je gewoon ‘uit de losse pols’ doen, een paar gram meer of minder geeft echt niet. De menu’s zijn zo ingericht dat je alles op krijgt wat je als voorraad hebt. Je kunt ook bijvoorbeeld in plaats van kwark en yoghurt kun je ook één soort nemen. Mocht je nog meer vragen hebben dan kun je mailen naar info@projectgezond.nl

Laat een reactie achter