Blog

Wat zijn calorieën?

Wat zijn calorieën?

Duizend calorieën is één kilocalorie. En kcal is de afkorting van een kilocalorie. Dus één kcal is duizend calorieën. In het dagelijks leven wordt er echter vaak gesproken over calorieën terwijl er eigenlijk kilocalorieën worden bedoeld. Wanneer wij het hebben over calorieën, bedoelen we overigens ook kilocalorieën. (Had ik al calorieën gezegd?! 😉 )

Tot zover de korte, maar volgens mij duidelijke, uitleg over de verschillende benamingen van calorieën. Wie bewust bezig is met voeding kan niet om calorieën heen. Maar wat zijn calorieën precies?

Wat is een calorie?

Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om een kilo water met één graad in temperatuur te verwarmen.

De definitie van een calorie klinkt misschien niet direct heel logisch, want wat heeft het verwarmen van water met onze voeding te maken? Een toelichting is hier dus gewenst, zodat jij voortaan weet wat je daadwerkelijk aan het tellen bent als je calorieën telt 😉

Energie

Ons lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie haalt ons lichaam uit voeding. Voeding bestaat macronutriënten, zijnde eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol. Wanneer ons lichaam deze voedingsstoffen verbrandt komt daar energie bij vrij. Dat betekent dus dat voeding energie bevat. Deze energie wordt over de hele wereld uitgedrukt in calorieën.

Een calorie is dus een eenheid waarin energie wordt uitgedrukt.

Kilojoule

Maar wat is dan een kilojoule? Kilojoules zijn net als calorieën eenheden waarin energie wordt uitgedrukt. De afkorting van een kilojoule is kJ. Hoewel de energie die een product bevat vaak in kilocalorieën wordt uitgedrukt kan het voorkomen dat je een kilojoule moet omrekenen naar kcal.

Kilojoule naar kcal

Hoe reken je kilojoules om naar calorieën? Dat is vrij simpel.

1 kilocalorie = 4,2 kilojoule, dus;

1 kJ is ongeveer 0,24 kcalDit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Natalia

Natalia heeft twee passies: lekker & gezond eten en hardlopen. Is geen prinses in de keuken, maar geniet des te meer van de kookkunsten van Walter. Lust van kleins af aan geen melk, ei en vis, maar leert dit steeds meer te waarderen door verschillende recepten te blijven proberen. Gek op boerenkool, fruit en risotto. Loopt soms een rondje extra hard, wanneer ze chocola heeft gesnoept of heeft geborreld met paprikachips en een wijntje ;-)

Laat een reactie achter