Blog

Wat zijn calorieën?

Wat zijn calorieën?

Duizend calorieën is één kilocalorie. En kcal is de afkorting van een kilocalorie. Dus één kcal is duizend calorieën. In het dagelijks leven wordt er echter vaak gesproken over calorieën terwijl er eigenlijk kilocalorieën worden bedoeld. Wanneer wij het hebben over calorieën, bedoelen we overigens ook kilocalorieën. (Had ik al calorieën gezegd?! 😉 )

Tot zover de korte, maar volgens mij duidelijke, uitleg over de verschillende benamingen van calorieën. Wie bewust bezig is met voeding kan niet om calorieën heen. Maar wat zijn calorieën precies?

Wat is een calorie?

Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om een kilo water met één graad in temperatuur te verwarmen.

De definitie van een calorie klinkt misschien niet direct heel logisch, want wat heeft het verwarmen van water met onze voeding te maken? Een toelichting is hier dus gewenst, zodat jij voortaan weet wat je daadwerkelijk aan het tellen bent als je calorieën telt 😉

Energie

Ons lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie haalt ons lichaam uit voeding. Voeding bestaat macronutriënten, zijnde eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol. Wanneer ons lichaam deze voedingsstoffen verbrandt komt daar energie bij vrij. Dat betekent dus dat voeding energie bevat. Deze energie wordt over de hele wereld uitgedrukt in calorieën.

Een calorie is dus een eenheid waarin energie wordt uitgedrukt.

Kilojoule

Maar wat is dan een kilojoule? Kilojoules zijn net als calorieën eenheden waarin energie wordt uitgedrukt. De afkorting van een kilojoule is kJ. Hoewel de energie die een product bevat vaak in kilocalorieën wordt uitgedrukt kan het voorkomen dat je een kilojoule moet omrekenen naar kcal.

Kilojoule naar kcal

Hoe reken je kilojoules om naar calorieën? Dat is vrij simpel.

1 kilocalorie = 4,2 kilojoule, dus;

1 kJ is ongeveer 0,24 kcal

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X